Svar: Sengetøj og væk fra svøbet
Hej igen
I Danmark svøber vi ofte også børn, når de skal sove og hjælpes med at finde fysisk ro. Det at blive svøbt, sove med en "wrap" omkring sig minder om livet i livmoderen. Hver gang barnet sparker, så støder det mod noget og finder derved ro.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at man generelt ikke svøber børn, når de sover, af risikoen for overophedning og dermed vuggedød. Hvis man således svøber sit barn, for at hjælpe det til ro, så bør man, når barnet sover godt, lette lidt på svøbet, så barnet kan komme af med evt. varme.
Nu hvor vi går den lidt varmere tid i møde, så giver det sig selv stille og roligt, at børnene ikke længere skal svøbes, simpelthen fordi det bliver for varmt. Du kan dog stadig putte dem med en sommerdyne eller tæppe omkring sig og så lette lidt på klædet, når de sover og den metode må du gerne stille og roligt forsøge dig med. Sengetøj, tæppe i bomuld er godt, når det er sommer.
Nogle børn har stadig et naturligt behov for at blive svøbt op i 3-4 måneders alderen, nogle endda længere tid, men man vil ofte kunne fornemme, hvornår barnet ikke længere har behov. Dine børn vil naturligt begynde at bevæge sig mere, de vil have behov ...
... for stillingsskift, de vil begynde at trille og flytte på sig og vil når de er vågne, stille og roligt blive mere og mere aktive. Og i takt med at de bliver mere aktive om dagen, så vil de naturligt også have behov for at skifte stilling, når de sover.
Når børn sover godt og sover tungt, så sover de ofte i det man kalder for HURRA-stilling. Her ligger barnet på ryggen og med armene løftet op over hovedet (som holder barnet flag i hænderne - derfor HURRA). Barnets hoved skal skiftevis vende mod højre og venstre for at barnet får en rund og symmetrisk ansigts- og hovedform.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan virke voldsomt at komme ud af svøbet og direkte ned i barnevogn eller tremmeseng, prøv derfor i første omgang at putte dine børn i liften uden at være svøbt. Liftens smalle mål giver barnet fornemmelsen af at være omsluttet og så ligge med et tæppe over sig - det vil være fint.
Når børnene har vænnet sig til at sove i lift uden at være svøbt, så kan du putte dem direkte i barnevognen. Også i sengen kan de puttes, du kan her gøre sengen lidt mere tæt og hyggelig ved at bruge f.eks. en sengerand eller lignende.
Jeg håber at mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Ultralydsscanning - gravid
Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.
Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.