Annonce

Annonce

Svar: Åh ja, søvn igen:-)


28. april 2009

Kategori:
Alder:
2 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Jeg kan godt forstå at du er træt og jeg ved godt at søvnen hos jer har givet mange udfordringer lige siden jeres datter var ganske lille ... så hvornår får det dog ende ...

Der er ingen tvivl om at jeres datter lige nu gennemgår en svær periode, hun er tydeligt utryg ved at I går fra hende, hun har brug for vished, sikkerhed om at I er der og at der ikke sker hende noget. Det lyder bestemt ikke som om at I skal overhøre dette eller kræve ekstra meget af hende lige nu. Når børn klynger sig til deres forældre for at forhindre at man går, så er de inde i en periode, hvor de har behov for at vi er der ekstra meget for dem - og det skal man lytte til og derfor også forsøge at være det ...

Det kan godt være en mulighed, at far sover på gulvet, på den anden side set, så sker der jo heller ikke noget ved, at hun jo nu lærer at I rent faktisk er der, passer på hende osv. - men at I opholder jer i stuen, køkkenet osv. At I har nogle praktiske ting der skal gøres, når hun sover og at I ikke kan sidde og vente på at hun falder i søvn - når det trækker ud til at vare en time ...

Man skal naturligvis gøre det med respekt for hendes alder, udvikling osv. Hun har en alder nu, hvor mange børn f.eks. begynder at blive bange for mørke, bange for små dyr osv. Hun har også en alder, hvor hun naturligt prøver grænser og hvor hun viser mere og mere selvstændighed og egen vilje. Derfor skal I finde balancen imellem at være der for hende, når hun har behov, men samtidig også være konsekvente og have visse regler, faste rammer osv. - det at have faste rammer giver jo også tryghed og ro :o)

Min umiddelbare tanke er, at I skal sætte jer med hende på hendes seng, når hun skal sove. Sid hos hende, lad hende mærke jer rent fysisk ved at I sidder i sengen og ikke på en stol ved siden af og læs så højt af en bog. Tal også med hende om dagen, hvad der er sket, hvad hun har lavet osv. Fortæl hende evt. en historie om hende selv, det elsker børn at høre på: "der var engang en pige, der hed ... Hun elskede at lege, når hun stod op om morgenen så ....". Hvad du nu kan fortælle om hende og om dagligdagen.

Brug tid på putning, så hun føler at du/I er nærværende, men lad samtidig ikke seancen trække ud. Det er fint at bruge 10-15 minutter på at sidde hos hende, snakke lidt, læse lidt osv. men derefter er det tid at I går.

Da jeres datter tydeligt er bange for at I går fra hende, så vil det at I bliver siddende gøre at hun ligger og holder igen, hun vil ikke falde i søvn. Hun ved jo godt at I går på et tidspunkt, så i stedet for at overgive sig til søvnen, så ligger hun og bruger kræfter på at holde øje med hvorvidt I nu går eller ej. Derfor er I nødt til at gå, men skal selvfølgelig betrygge hende i at I er der, at I kommer igen osv.

Det er meget vigtigt at I sender klare ...


Annonce

... signaler og fortæller, hvad der skal ske, så hun ved det: "Nu læser vi den her bog, du ligger i sengen imens, jeg skal nok vise dig billederne osv. bagefter skal du sove ...". Så hun præcist ved hvad hun skal.

Hvis hun siger at hun ikke kan sove, så fortæl hende at det er okay, sig til hende at hun gerne må ligge og hvile sig, hun behøver ikke falde i søvn med det samme. Hun kan også ligge og kigge i bogen I har læst, hvis hun har lyst til det.

Find så også noget praktisk at tage jer til. Fortæl hende at nu skal I ud at ordne vasketøj og at I kommer ind på værelset igen om lidt med det rene tøj, når det skal lægges på plads.

Jeg anbefaler denne metode fordi der er flere ting i det. For det første så ved jeres datter jo godt med den alder hun har, at I er i stuen og måske sidder og hygger jer. Hun synes i hvert fald det er hyggeligt og det er i stærk kontrast til at skulle ligge i sin seng og falde i søvn alene. Ved at fortælle hende at I har noget praktisk kedeligt arbejde der skal gøres, så hører hun at I faktisk ikke laver noget sjovt. I fortæller hende at der ikke sker noget spændende nu når hun skal sove, der er bare nogle ting I skal have ordnet inden I også selv skal i seng.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


For det andet, så vil det at I lægger tøj sammen og bringer det rene tøj ind på værelset være en fin måde at vise hende at I stadig er der. I sidder ikke og venter på at hun skal falde i søvn, I har et formål med at gå frem og tilbage - nemlig at lægge tøj på plads og det sender nogle helt andre signaler end at vente på at hun skal sove eller sige 'du skal sove nu'. Ingen af os kan jo sove på kommando, så når hun oplever at forventningerne til hende om at skulle sove nu mindskes, så falder hun mere til ro og falder derfor i søvn ...

Stiger hun ud af sengen, så tager I hende i hånden og følger hende tilbage. Hun kan godt have en kop vand stående ved siden af sin seng, som hun kan tage en tår af, hvis hun er tørstig, det er okay, - nogle børn bruger jo vandet som undskyldning for at man skal komme igen og igen. Hele tiden stille og roligt føre hende tilbage i seng "hov skatterpige, kommer du der, kom, tilbage i seng med dig, nu skal mor putte dig.." eller hvad I nu kan sige. Ikke gøre et stort nummer ud af det, bare putte hende igen og igen.

I skal naturligvis sikre jer, at hun føler sig tryg ved sengen og ved værelset. Netop fordi der er en spirende angst for mørke i denne alder, så er det vigtigt at hun har en lille natlampe tændt, at døren står åben ud til gangen, så hun kan høre at I er der og netop er igang med forskellige praktiske aktiviteter. Det er meget vigtigt at der ikke er bomstille, men at hun netop kan høre at hun ikke er alene, I har ikke forladt hende og når I siger, at I kommer igen, så passer det :o)

Jeg håber I hermed er hjulpet videre igen. Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce