Svar: Farsyg og omklamrende
Kære Lene
Det handler kort og godt om at finde en balance. Der er ingen tvivl om at Emil er rigtig godt tilknyttet jer begge to og at I begge er og generelt har været rigtig meget om ham :o) Det er super dejligt, det er rigtig fint.
Du skriver at når du og Emil er alene, så er der ingen problemer, så kan han sagtens nøjes med dig og vil have dig hele tiden. Når far er der, vil han hænge på far, så er du mindre interessant ... Jeg kan godt forstå at det gør ondt i hjertet, men jeg tror ikke det er så personligt ment som det føles, det er snarere et udtryk for at Emil er rigtig glad for sin far og nyder det far kan, det far gør.
Vi er jo alle forskellige som forældre og tilbyder derfor også vores barn forskellige ting. Vi har forskellig måde at lege på, være sammen med dem på og nogle gange har barnet bare mere brug for det ene end det andet og det er okay.
Jeg tænker derfor at du skal lade far og søn være sammen, når det er behovet og så få lavet noget praktisk imens. Der er jo ingen tvivl om at hvis du har svært ved at lade de praktiske ting vente, så vil Emil jo kunne mærke det. Han fornemmer meget tydeligt om du er 100% nærværende eller om dine tanker er et andet sted, og hvis du ikke kan være nærværende når hele huset roder, så få ordnet det der skal ordnes og lad far tage sig af Emil imens.
Når I to så er alene og du også er nødt til at gøre praktiske ting, så må du prøve at inddrage ham, præcis som du også fortæller at du gør. Vil han lege selv, så lad ham gøre det, men lad ham så lege i rummet, hvor du er. Tag legetøj osv. med ud i køkkenet, tag vasketøjet med ind i stuen osv. så I stadig er sammen - hvis han kan se dig, så lyder det som om at han bedre accepterer at lege lidt selv :o)
Han frustration hænger sandsynligvis også sammen med at han endnu ikke mestrer at gå. ...
... Han kan derfor ikke følge efter dig, og du må her prøve at motivere ham til at komme ud til dig "jeg er lige her Emil, kom skat, kom ud til mor ..." så han lærer at du ikke er væk, ikke forlader ham fordi du går ud i et andet rum, du er der stadig væk, han kan godt lede efter dig.
De fleste børn er omkring 16 måneder inden de helt begynder at forstå dette, altså inden de begynder at kunne forholde sig til at man er der, selvom man ikke kan ses. Indtil da vil mange børn føle sig forladt, når man går fra dem og de forstår simpelthen ikke hvor man går hen. Det skal Emil lære og det må du hjælpe ham med.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du behøver således ikke tage ham op hele tiden, du må godt bare vise dig i døren, gå rundt og snakke med ham, synge lidt osv. så han kan høre at du er der og lære det, forstå det. I kan også lege gemmeleg, bortetit osv. fordi han på den måde får en forståelse for at man stadig er der, selvom man er væk. Brug det også i dagligdagen "Hvor er far henne, skal vi finde far .... der var far jo" osv. når far sidder i et andet rum og I skal have fat i ham. Simpelthen for at motivere ham til at lede efter jer og give ham den forståelse.
Det er fint at I deles om opgaverne, hvorvidt du skal være den der altid bader og far altid er den der giver mad må afhænge af situationen. Hos jer lyder det som om at denne regel naturligt skifter, fordi far har skiftende vagter. Som udgangspunkt er det dog udmærket hvis begge forældre kan gøre alle ting. Igen en balance, for man skal jo også gøre det som fungerer bedst i dagligdagen og giver mest ro. Man skal jo ikke gøre alt til en magtkamp "nu giver mor dig mad uanset om du vil det eller ej" - det dur ikke. Mor giver jo mad, når far ikke er der, så mor kan jo godt .. Forstår du hvad jeg mener?
Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Udmalkning af modermælk
Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:
1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...
Gråd og børn
Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.
Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.
Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.