Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke falde i søvn om aftenen


27. april 2009

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Søren og Line

Det er usædvanligt at børn i en alder af 4 måneder kan sove igennem uden mad om natten og spørgsmålet er derfor om ikke jeres datters protest mod at sove og generelle uro aften og nattetimer skyldes, at hun har behov for at få en ekstra flaske.

Derudover er det rigtig fint, at I er begyndt med lidt grød, og det er her rigtig godt, at I starter meget stille og roligt op. Det er naturligvis vigtigt at hun er parat og at man, når hun ikke er ældre end nu er, går meget langsomt frem, så hun ikke får ondt i maven :o)

Jeg tænker også at den ændring I oplever omkring søvnen både om dagen og om aftenen hænger sammen med den udvikling der sker med jeres datter i øjeblikket. Det er meget normalt at børn i 3-4 måneders alderen begynder at powernappe mere dagen igennem, at lurene således bliver kortere end de tidligere har været. Det er også meget normalt at børn i denne alder sover deres 3 lur så sent på dagen, at den påvirker puttetidspunktet om aftenen og det er således ikke udsædvanligt at børn netop i denne alder begynder at gå til ro sent - at være parat til at sove når kl. er 21.30 er således normalt. Det ændrer sig ofte igen, når barnet er omkring 6 måneder ...

Når jeg ser jeres plan for dagen, så indeholder den en morgenlur på 1-2 timer, en formiddagslur på 1-2 timer, en middagslur på ca 40 minutter og en sen eftermiddagslur på ca 40 minutter. Samlet sover jeres datter fint i løbet af dagen, hendes søvnbehov bliver dækket, men nu tager nu 4 lure, hvor hun måske tidligere har kunne nøjes med mindre og tilgengæld har sovet længere ...

I kan godt arbejde på at hun igen kun begynder at sove 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en sen eftermiddagslur.

En plan for dagen kunne så se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og forsøg her at holde hende sovende, hun skal altså have forlænget sine morgener så hun ikke står helt så tidligt op og derfor kan springe morgenluren over.

Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes herefter til formiddagslur

Frokost 12: En lille smule grød, evt. med lidt frugtmos, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur mellem 13-13.30 - afhænger naturligvis af hvor længe hun har sovet om formiddagen.

Eftermiddag 16-16.30: Flaske

Sover sin 3 lur

(Aften 18: her kan I omkring 5 måneders alderen begynde med lidt grøntsagsmos, vand af kop)

Flaske og puttes til natten ca kl. 19.30-20. Tidspunktet varierer her efter hvor lang 3 lur er og hvor sent den ligger

Sen aften 23-24: Flaske som spises mere eller mindre i ...


Annonce

... søvne

Nat 03: Evt. flaske

De fleste børn er 6 måneder inden de kan springe flaske midt nat over. At sove igennem betyder at barnet kan sove uden at få mad i 5-7 timer, derfor vil jeres datter naturligt have behov for en flaske omkring midnat og igen næste morgen tidlig. Eller hun kan få en flaske inden hun puttes og vågne op og få en flaske mere kl. 01-03, hvorefter hun så sover til næste morgen tidlig. Det er hvad I kan forvente - eller måske snarere håbe på med den alder hun har.

At sove fra kl. 19.30-06.30 uden at få mad er helt usædvanligt og faktisk ikke så ønskeligt set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt. Hun har behov for at få rigtig meget mælk og netop i takt med at maden fylder mere om dagen og der skal være plads til og lyst til skemad i dagtimerne, så vil flaskerne i ydertidspunkterne være vigtige. Derfor fjerner man normalt ikke flaske aften, sen aften og tidlig morgen - det er nogle af de flasker som bibeholdes længst muligt ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er fint at putte hende direkte i sengen, når hun skal sove. Hun behøver ikke længere ligge i sin lift. I kan i stedet svøbe hende, så hun stadig føler sig omsluttet, føler sig tryg og så putte hende direkte i sengen.

Giv hende flasken på værelset, hvor hun skal sove, sid med hende i favnen, hold om hende, give hende masser af nærhed og tryghed, hjælp hende med at falde til ro. Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng.

Hold hende svøbt og giv hende en sut - altså erstat flasken med en sut og læg hende så stille og roligt fra din favn ned i sengen. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser.

Det er en nænsom og omsorgsfuld måde at hjælpe hende til ro på og helt naturlig for hendes alder og den udvikling hun går igennem. Jeg går ikke ind for at børn skal græde sig i søvn og slet ikke for principper, hvor man ikke må kærtegne, synge, holde i hånd eller lignende. Jeg er derfor som udgangspunkt ikke tilhænger af metoden "godnat og sov godt" - prøv at se i bogguide under 'Børns søvn' - der findes mange andre gode bøger om søvn :o)

Jeg håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce