Annonce

Annonce

Svar: Pylret, kamp ved puslebordet mv.


26. april 2009

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Godt at I har fået løst øreproblemerne og dejligt at I oplever at drænene virker på nattesøvnen :o)

Cecilies pylren skyldes sandsynligvis hendes manglende evne til at komme omkring og jeg bliver nødt til at sige, at det undrer mig lidt, at du skriver at hun ikke vil støtte på benene. Du skriver at "når man løfter hende op følger benene med og hun strækker dem ikke ud/ned mod gulvet". Har hun aldrig støttet på benene? En ting er at hun måske mangler styrke til til at rejse sig op og gå rundt ved ting, men hun burde støtte på sine ben, når I holder hende, med den alder hun har eller når hun står ved sofabordet eller lignende ...

Jeg ved ikke hvad tilbud der er i den kommune I bor, men jeg synes det lyder relevant at få hende vurderet af en børnefysioterapeut. Måske er der ansat en i kommunen, som tilbyder hjemmebesøg (ligesom sundhedsplejersken), det må I undersøge. Ellers synes jeg I skal drøfte det med lægen og få lægen til at vurdere hendes ben. Hun har måske behov for stimulation af sine fodsåler og det kan en børnefysioterapeut vejlede jer omkring.

Det er meget fint at hun spiser med gaffel og ske og hun lyder til at være rigtig god til det finmotoriske. De fleste børn vil naturligt fortsat have svært med skeen i Cecilies alder, mange mestrer først at spise med ske omkring 16 måneders alderen.

Hendes protest mod at blive skiftet er tegn på øget selvstændighed og I vil opleve disse protester mere og mere. Netop omkring skiftning, kan man nogle gange gå på kompromis og lade hende få en bukseble på imens hun står på gulvet. Det hjælper også nogle gange at lade hende selv deltage i skiftningen, holde cremetuben, løfte numsen, selv komme lidt creme på osv. Og så er der naturligvis også situationer - f.eks. når hun har afføring, hvor hun skal vaskes ordentligt og er nødt til at ligge der - også selvom hun ikke vil.

Der vil naturligt være tidspunkter i hverdagen, hvor I som forældre ved bedst og er nødt til at holde fast i jeres - og det medfører en række af frustrationer.

Når hun bliver frustreret, så er hendes sind i oprør, hele verden ramler sammen og hun kan slet ikke styre sig. Hun vil ofte reagere meget ...


Annonce

... fysisk, - vride sig, sparke, slå, bide, banke hovedet ind i væggen osv. og det er utrolig hårdt, at opleve sin lille pige have det sådan. Det er dog meget vigtigt at I kan rumme det. At kunne rumme hendes følelser betyder at du kan acceptere at hun har det som hun har det, uanset om hun er glad, ked af det, vred, lykkelig, frustreret, sjov eller hvad hun nu er. Det betyder at du kan holde ud at hun har det som hun har det, at du ikke søger at ændre det eller lave hende om og at du ikke tager det personligt. Det sidste er meget vigtigt - det er nemlig ikke personrettet, det er ikke fordi hun ikke holder af jer forældre.

Det er vigtigt at I bevarer roen og hjælper hende med at sætte ord på "nååå, bliver du bare så ked af det lige nu, sååå" eller give hende alternativer "du kan ikke få is lige nu, men du kan få et stykke agurk..". Det er meget vigtigt at hun føler sig forstået og lytte til og at man ikke siger f.eks. "hold nu op med det" eller "lad nu være med at være så hysterisk" eller lignende, det hjælper hende ikke. Men man må naturligvis gerne holde fast i sin beslutning, man må gerne holde fast i sit nej :o)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I forhold til Cecilie og far, så skal de to lave noget sammen - far og datter. Det er vigtigt for dem begge og de kan lave mange ting uden mor. Derfor er det vigtigt at I finder ud af, hvordan I fremover kan få far mere på banen. Det kan være far der f.eks. altid bader Cecilie eller I kan have en aftale om at de to altid går en aftentur, at far tager Cecilie med op at handle lørdag formiddag, tager i svømmehallen med hende eller hvad I nu synes er rart og dejligt.

Jeg har en fornemmelse af at det hos jer har været sådan, at mor har været mest på banen. Det har været helt naturligt, du ved en del om børn og der har været flere ting undervejs som har gjort at du har taget dig mest af Cecilie. Men nu er hun så gammel, at mor ikke behøver være der hele tiden og det er vigtigt at far nu tager over - både for sin egen, for din og ikke mindst for Cecilies skyld. De to skal lave noget sammen - kun de to, det er vigtigt for dem begge :o)

Jeg håber I hermed har fået hjælp til at komme lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex

Tvillingefødsel

Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.

En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.

Man...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce