Annonce

Annonce

Svar: Lidt blandet - og med blandede følelser ...


17. april 2009

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære ML

Masser af skulderklap og knus her fra mig til dig ... :o)

Det lyder som om at Mie Katrine stortrives på alle måder, hun er en stor og dejlig pige, udvikler sig rigtig fint, bruger sig selv både fysisk og mentalt, sover som hun skal - og spiser meget naturligt i forhold til hendes alder ... planen du sender ser umiddelbart meget fin ud.

Jeg har lidt forslag, men synes det er nogle gode tanker du gør dig omkring maden, jeg er enig med dig i at du ikke skal gå tilbage til den færdiglavede grød, men i stedet give hende et hjemmelavet tilbud, som hun jo også spiser - bare ikke i store mængder. At hun ikke gider særlig meget skemad tænker jeg, hænger sammen med at hun har den alder hun har. Det er meget naturligt at børn i den alder lukker munden sammen, drejer hovedet, skubber skeen væk og det er ofte ikke et udtryk for at de ikke kan lide maden men mere et udtryk for at de viser deres selvstændighed, ønske om at spise selv.

Du oplever sandsynligvis også protester når hun skal skiftes, så vil hun ikke ligge på puslebordet, ligesom hun også protesterer når hun skal sove, have tøj på osv. Alt sammen udtryk for at hun er sin egen lille person med sin egen vilje.

Jeg synes derfor det er fint hvis hun siger fra efter 8 skefulde grød, lad hende endelig gøre det og suppler så i stedet med noget i hånden. Jeg vil foreslå at du giver hende et formiddagsmåltid inden hun puttes til lur, på den måde kan du også minimere indtaget af flasken, så hun stille og roligt får sat mælkeindtaget lidt ned. Hun må stadig gerne få sin flaske, men hun kunne måske godt nøjes med ca 100ml ... :o)

Mit forslag til en dagsplan kommer her:

Morgen 7: Havregrød, vand eller sødmælk af kop.

Suppleres med frisk frugt i hånden, ½ bolle med smør, ost, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur - er hun meget træt efter grøden er det fint at du igen giver lidt mindre i flasken og så tilbyder frugt og bolle, når hun vågner fra lur.

Frokost 11.30-12: Rugbrød med smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som makrel, sildepostej, tun, rognguf eller lignende. Tilbydes derudover kogte pastaskruer, kogte grøntsager, kartoffelbåde, ½ hårdkogt æg, frikadelle eller lignende (rester fra aftensmaden) og kan også suppleres med lidt grøntsagsmos fra glas, hvis det en dag skal være lidt praktisk og nemt. Vand af kop.

Puttes til middagslur, evt. forsøge uden mælk ellers giv hende igen kun ca 100ml ... alternativet kan være en kop mælk inden putning, som så også stille og roligt udgår.

Eftermiddag 15.30: En portion tykmælk med frugtmos, rugbrødsdrys, müsli (uden honning og chokolade), banan eller revne æbler er også godt på tykmælk, ½ bolle med smør, ost, evt. ostehaps. Vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet er jeres mad, men du kan godt supplere med mos fra glas, hvis du så tror hun vil spise mere. Du kan f.eks. godt mixe dine egne kogte pastaskruer med en pastaret fra glas og så på den måde stille og roligt få hende mere og mere over på jeres egen mad. Hvis du laver retter som smager af noget og hvor der ...


Annonce

... indgår hakket kød og/eller en form for sovs, så er det ofte et hit. Det kan være f.eks. lasagne, pasta med kødsovs, boller i karry, frikadeller (kød eller fiskedeller), farsbrød, laks med pesto, pangasiusfileter med tomat og parmesan .. hvad I andre nu får. Sørg for at der er noget hun kan spise med hænderne og suppler så lidt med ske, når du kan komme til det. Vand eller sødmælk af kop.

Fint med en godnatgrød, en frugtgrød med mælk eller bare ½ banan inden sengetid, som en del af putteritualet.

Flaske og puttes til natten ca 19.30 som nu

Sen aften 23-24: Evt. flaske ...

Jeg anbefaler normalt at man bibeholder flaske inden sengetid og flaske igen sen aften eller tidlig morgen, fordi man så kan fjerne flaskerne om dagen og derved give plads og lyst til mere rigtig mad. Der er altid en risiko for at hvis barnet drikker flaske om dagen, så tager det pladsen og lysten fra den egentlige mad.

Jeg anbefaler normalt også at man i 10 måneders alderen trapper ned til ca 2 flasker dagligt - ialt 400ml som sikrer barnets jernbehov frem mod 12 måneders alderen. De to flasker kan altså passende ligge aften og sen aften - hvor flasken sen aften spises mere eller mindre i søvne.

Hvis du fornemmer at din datter trives bedst med at få sin ene flaske i dagtimerne, så er det naturligvis helt okay, du skal så her bare sikre dig at hun først tilbydes flasken, når hun har spist rigtig mad, så mælken ikke fylder for meget :o)


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


------------

Og så til dine frustrationer over at gå hjemme ... Det kan jeg godt forstå, det er lang tid at være hjemme og jeg kan sagtens følge dit behov for at kunne tale med din mand om andet end indkøb, bleer og hvad Mie Katrine ellers har sagt og gjort i dag. Jeg kan også sagtens forstå dit behov for at bruge dig selv til noget andet end at være mor og det er rigtig godt, at du sætter ord på det og er ærlig omkring det!

Jeg tænker at I måske skulle prøve at finde ud af hvordan du kan lave noget andet. måske kan du kombinere det at gå hjemme med et eller andet. Hvad har du lyst til, er der noget du drømmer om at lave? Har du mulighed for at lade Mie Katrine passe en formiddag om ugen, hvor du f.eks. kunne lave noget andet? Gå på kursus i et eller andet.

Det kan også være at du bare har brug for at komme lidt ud, har brug for at løbe en tur, gå til svømning, aerobic eller andet, hvor du gerne bare vil være dig selv - uden barn. Der er jo masser af mulighed for at gå til noget med sit barn, men nogle gange kan det være fint at gøre noget for sig selv. Prøv derfor at overveje, hvad du egentlig har brug for og hvordan I kan sammensætte en hverdag som også tilgodeser dette.

Tal med din mand om det, det lyder som om at I allerede er rigtigt gode til at tale sammen og fornemmer hvad I hver især har behov for. Det er dejligt! Så prøv at finde ud af hvad du brænder for og hvordan du skal nå det mål :o)

Kender du bogen "Find din passion på 4 uger" af Pernille Melsted, måske var det noget for dig ...?

Stort knus og mange tanker med på vejen fra mig til dig :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vegetar og veganer

Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.

Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...

Læs mere i Babylex

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce