Annonce

Annonce

Svar: Selektive madvaner


16. april 2009

Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Camilla

Tak for dit brev og din fine beskrivelse af din dreng og hans måde at spise på, samt alle dine overvejelser og tanker i den forbindelse. Det lyder umiddelbart rigtig fint alt det du gør og jeg er faktisk enig med dig i at du ligeså godt kan lave så meget forskelligt som muligt, i håb om at han spiser et eller andet, da han jo alligevel ikke spiser frikadellerne eller hvad du nu forsøger at diske op med, for hans skyld ... Så lad udgangspunktet være den samme mad som I andre får og server det som I plejer, med valgmuligheder på tallerkenen.

Da det især er kød og grøntsager han ikke spiser så meget af, så skal du naturligvis være opmærksom på at han får nok protein, som vi jo hovedsageligt får via netop kød og mange grøntsager indeholder også protein.

Men protein kan man også få ved at spise æg, bønner, linser, tofu, nødder, frø og kornprodukter og man får også protein ved at drikke mælk. Så han får altså noget protein dagligt, fordi han drikker mælk og spiser æg og hvis du sørger for at brøddet han spiser er fiberholdigt, så kommer der også lidt ekstra den vej ...

Du skal være opmærksom på Quinoa, som normalt vil have et højere proteinindhold end andre kornsorter. Quinoa vinder lidt indpas i Danmark og er faktisk en fin erstatning for kød, når man spiser vegetarisk. Quinoa kan bruges på rigtigt mange måder. Det kan laves som en cremet morgenmad, som en slags grød, det kan serveres mere som ris, man kan også male det til mel, riste det og bruge det til drys osv. Der er således mange muligheder for at bruge det som ekstra protein i madlavningen, når og hvis han ikke spiser kød.

Derudover tænker jeg at man nogle gange må snyde børnene lidt i den alder. Man kan snyde dem ved f.eks. at komme grøntsager som ...


Annonce

... gulerod, spinat, squash, oliven, soltørrede tomater og lignende i dejen, når man bager boller. Man kan også lave grøntsagsjuice en gang imellem og få den måde få lidt flydende grøntsager i barnet, man skal dog være opmærksom på at hvis man presser grøntsager til juice så mister man fiberindholdet, men vitaminerne får barnet trods alt.

En anden mulighed er at koge grøntsager og blende dem til en cremet suppe, netop grøntsagssuppe kan være en god idé til at få større variation af grøntsager i barnet. Især rodfrugter kan glide ned på den måde.

Du skal også være opmærksom på at grøntsagsmos kan bruges som smørbart pålæg på brøddet. Du kan lave grøntsagsmos af gulerod, kartoffel, ærter, broccoli, avokado mv. og du må gerne krydre det lidt med hvidløg eller andet, så det får lidt smag.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Men ellers så prøv at slå koldt vand i blodet, som du selv skriver. Hold fast i at han trives, udvikler sig, vokser som han skal og hold endelig fast i at han skal have sunde og nærende måltider - han skal ikke begynde at spise usundt, fordi han skal lokkes med et eller andet eller fordi "det er synd for drengen" for det er det ikke. Det er tværtimod synd for ham hvis han fyldes op med sukker, for det har han ingen gavn af. Så hold fast i jeres allerede meget fine tanker om det.

Du kan naturligvis supplere ham med en vitaminpille dagligt, så du er sikker på at han får lidt ekstra og så skal du naturligvis huske fisk - det er vigtigt at I alle spiser fisk, gerne flere gange om ugen. Fisk er også til frokost og det kan ud over torskerogn også være en makrel- eller tunmad, ligesom lidt rejser, krebs eller muslinger gerne må gives :o)

Håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej, og har fået lidt idéer med på vejen, fortsat held og lykke med ham :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Modermælkserstatning

Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.

Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...

Læs mere i Babylex

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Mange tusinde tak for dit svar, jeg kan helt sikkert bruge det til noget!

Tak fra Karlas mor


Annonce