Annonce

Annonce

Svar: Amning og grød - 5 mdr.


16. april 2009

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Emilias mor

Det lyder som om at du har ramt det rigtige tidspunkt for introduktion af skemad og det er rigtig dejligt at din datter tager så godt imod, så hun kan begynde at tage lidt ekstra på igen :o)

Hendes mælkebehov er dog fortsat stort og det er derfor vigtigt at hun stadig får rigtig meget mælk. Derfor anbefaler jeg normalt at man holder mængden af skemad lidt nede, så der netop er plads til mælk i maven efterfølgende og da din datter spiser store portioner grød og bagefter ikke virker synligt interesseret i brystet, så vil jeg anbefale dig, at du nu begynder at tilbyde hende lidt mindre skemad af gangen, men i stedet giver hende to gange dagligt.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes

Formiddag 9: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grød af ris, majs, hirse eller boghvede, evt. med forskellig frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Ammes

Sover sin 3 lur, som ofte er en powernap

Aften 17.30-18: Grød eller stille og roligt begynde med lidt grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl. 19-19.30

Sen aften 23: Ammes

Nat 03: Ammes ved behov

For at lette overgangen til grøntsagsmos om aftenen, da hun ikke er så gammel, så kan du starte med at bruge f.eks. lidt risgrød som basis og så komme gulerodsmos eller lignende på som topping. Stille og roligt kan du så gå over til at give hende kartoffelmos med gulerod, blomkål, broccoli og lignende grøntsager om aftenen. Hele tiden holde mængden nede, så der er plads til amning efterfølgende, hvorefter hun så puttes.

Med hensyn til vælling eller det at få flaske i det hele taget, så behøver din datter ikke få dette. Du kan sagtens ...


Annonce

... amme hende og så supplere hende med skemad. Det er helt fint at gøre det sådan. Hvis du har et ønske om at hun skal lære at tage imod en flaske, fordi du gerne vil have den uafhængighed det giver og du allerede nu ved at du ikke vil amme hende til hun er 1 år, ja så synes jeg det kan være fint at forsøge med en flaske om aftenen, hvis du skønner at der er brug for den der. Der er dog ingen garanti for at hun tager imod den, måske vælger hun den ægte vare og så er det sådan :o)

Hvis du kun vil amme til hun er 6 måneder, så vil en flaske være nødvendig, da hendes mælkeindtag i denne alder fortsat er meget højt og hun vil ikke kunne drikke nok af en kop. At du oplever hendes amninger kortere nu behøver dog ikke betyde at hun ikke vil amme, det er helt normalt det du fortæller og du må et eller andet sted tro på, at hvis du lægger til brystet efter ovenstående plan, så får hun hvad hun har behov for.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Vælling kan gives tidligst fra 4 måneder og giver man vælling i alderen 4-6 måneder så bør barnet kun få to flasker. Vælling er en tilskudsblanding og det betyder at barnet ikke kan leve af det alene, men netop har brug for amning, skemad eller modermælkserstatning ved siden af.

Beauvais har oplyst at det er blevet pålagt producenter af vælling at ændre anbefalingen på pakkerne fra 4 måneder til 6 måneder. En bekendtgørelse der er med til at støtte op om Sundhedsstyrelsens anbefaling om primært at amme frem til barnet er 6 mdr. Man må dog gerne give vælling før 6 måneder, hvis det skønnes nødvendigt, fuldstændig ligesom man også gerne må starte med skemad, hvis barnet har behov for det. Der er tale om en individuel vurdering.

Jeg håber ovenstående plan hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce