Svar: Urolig nattesøvn - og tendens til hård mave
Hej med dig
Det er rigtigt at tingene hænger sammen og der er mange ting som spiller ind og påvirker jeres situation. Jeg vil prøve at beskrive lidt af det forskellige og forsøge ikke at gøre mit svar alt for langt :o)
Først vil jeg give dig en plan for dagen, som jeg tænker den kan se ud for en pige på 10 måneder:
Morgen 7.30: Havregrød, lavet med sødmælk eller mme, sødmælk af kop.
Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden, ½ bolle med smør, ost, vand af kop.
Formiddagslur ca kl 9.30-10, sover 45 minutter
Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt pålæg, gerne fiskepålæg - sildepostej, rognguf, makrel, tun osv. Suppleres med kogte grøntsager, kogte pastaskruer, stykker af frikadelle eller lignende og kan også fortsat suppleres med grøntsagsmos, hvis hun ikke spiser nok mad i stykker. Vand af kop.
Puttes til middagslur ca 13.30, sover 1½ time
Eftermiddag 16: En lille portion tykmælk med frugtmos, revne æbler, rugbrødsdrys, neutral müsli eller lignende, ½ bolle med smør, ost, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags, mælk af kop.
Suppleres evt. med lidt frugtgrød med mælk eller tilbydes en godnatgrød, så hun er fyldt godt op inden natten.
Ammes og puttes til natten ca 19.30-20. Tidspunktet varierer naturligt efter hvor sent hun er stået op fra middagslur og hvor meget hun generelt sover om dagen. Sover i egen seng.
Sen aften 23.30: Ammes evt. og puttes igen i egen seng
Du skriver at hun ofte sover 2x2 timer og det er fint, hun må gerne sove 4 timer om dagen. Men hendes nattesøvn vil så ofte ikke vare mere end 9 til max 10 timer, fordi hendes samlede søvnbehov ligger på 13-14 timer ialt. Der kan derfor også være en årsag i hendes urolige nattesøvn her, at hun simpelthen ikke sover tungt nok fordi hun jo har sovet så meget om natten...
Noget andet der spiller ind er naturligvis hendes alder og udvikling, hun er jo i separationsfasen og er derfor meget tryghedssøgende, hvorfor hun naturligt også søger jer mere og også søger brystet mere og måske gerne i øjeblikket vil sidde på skødet, når hun skal sove. Det kan derfor være en god idé bibeholde amning inden putning om aftenen og ...
... igen omkring midnat, hvis det er der hun vågner og virker søgende og dermed bibeholde de to amninger til hun er omkring 1 år. Hvis hun ud over disse to amninger vågner og har brug for hjælp til at komme videre i søvnen, så kan far fint tage over, tilbyde en tår vand og putte hende i seng igen.
I skal også medtænke, at det er vigtigt at hun ikke falder i søvn med brystet i munden, når hun ammes og puttes kl. 19.30-20. At hun omkring midnat ammes i søvne er helt fint, men når hun puttes til natten, er det vigtigt at hun lærer at falde i søvn uden brystet i munden. Hvis hun lærer at brystet skal være der for at kunne sove, så vil hun naturligt vågne op og søge efter brystet flere gange i løbet af natten og vil have svært ved at sove videre uden.
Det samme gælder, hvis hun falder i søvn i jeres favn og derefter puttes i seng. Så vil hun naturligt vågne op om natten og have behov for at komme op i jeres favn for at kunne sove videre. Det er derfor meget vigtigt at I lærer jeres datter at sove i sin egen seng og netop falde i søvn og overgive sig til søvnen i sengen.
Derfor skal du amme hende og derefter putte hende i sengen på edet tidspunkt hvor hun er træt nok til at falde i søvn, men stadig vågen nok til at registrere at hun sover i sin seng og ikke i din favn. Det vil her være en god idé med en sutteklud på sutten, så hun selv kan finde sutten i søvne - lær hende også at tage sutten i munden selv og skru ned for servicen her:o)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til maven, så er det vigtigt at du holder gang i den naturligt ved at sammensætte hendes kost så hensigtsmæssigt som muligt - jeg håber dagsplanen giver en idé om det.
Hvis du ikke kan styre hendes mave alene med mad og variation der, så må du gerne give hende laktulose. I stedet for at give hende 10ml på en gang, så giv hende 5 ml. morgen og 5 ml aften. Hvis du oplever afføringen meget tynd, så skru ned for dosis, så hun f.eks. kun får 3 ml næste gang og er den meget hård, så skru lidt op igen. Bliver den vandtynd, så spring en dosis over.
Hvis sveskemos og anden frugtmos generelt virker rigtig godt på hende, så giv hende det. Det er fint med frugtmos og også frugtgrød, som du kan se på planen :o)
Fortsat held og lykke og rigtig god weekend.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Erstatning - modermælk
Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.
Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.
Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.
Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder