Svar: Overvægt og graviditet
Kære K
Hvor er det fantastisk dejligt at du venter dig igen, stort tillykke med det :o)
Det er rigtigt, at overvægt kan påvirke graviditet og fødsel negativt. Når man er overvægtig gravid, så vil man ofte opleve at der skal ske indgreb under fødslen. I følge sundhedsstyrelsen vil f.eks. 20 pct. af de normalvægtige og 36 pct. af de svært overvægtige føde ved kejsersnit. De overvægtige vil ofte også være indlagt i længere tid i forbindelse med fødslen.
Derudover vil der være dobbelt så mange svært overvægtige føde børn med en fødselsvægt på over 4500g i forhold til de normalvægtige og der er en tendens til at flere børn fødes med en lav apgarscore under 7. Det vil sige børn, som kan have manglet ilt under fødslen og dermed har øget risiko for skader ... Dertil kommer ofte blodsukker problemer osv. som du også oplevede første gang.
Der er så sådan det er, men det betyder ikke at du skal gå rundt og være ked af det eller føle dig forkert. I stedet skal du prøve at gøre det bedste for både dig selv og den lille i maven, og det er faktisk sådan at nogle kommuner og også sygehuset har helt specielle tilbud til overvægtige gravide og det synes jeg også du skal benytte dig af, hvis muligheden er der.
Det handler blandt andet om kostvejledning hos en diætist. Det er ...
... nemlig sådan at man ikke bare må gå på kur, når man er gravid, men at kosten skal sammensættes sådan at man er sikker på at barnet får, hvad det har behov for. Det har også noget at sige, hvor langt henne i graviditeten man er, hvornår man må begynde at spise mere fedtfattigt, proteinrigt osv. og så er der visse regler i forhold til vægtøgning, som overvægtig.
Man skal så vidt muligt undgå vægttab i graviditeten hos meget overvægtige. Generelt anbefales en vægtstigning på 5-10 kg. Det anbefales også at man sørger for motion og fysisk aktivitet, det kan være at gå (f.eks. stavgang) eller svømme eller cykle - ½ time dagligt. Det anbefales her at man sørger for mest motion om morgenen/formiddagen fordi der på dette tidspunkt er øget insulinresistens og netop blodsukker, insulin osv. er vigtigt at holde øje med, da der er risiko for udvikling af sukkersyge. Men det kan jeg høre, at du allerede har hørt meget om :o)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så mit råd til dig er at bede din læge eller jordemoder om at blive henvist til diætist og professionel rådgivning for overvægtige gravide, sørge for at blive rørt dagligt og så naturligvis nyde at du er gravid. Ingen af jer er tjent med unødig bekymring og gør man sit bedste, så kan man jo ikke gøre mere :o)
Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Viden om børn:
Ultralydsscanning - gravid
Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.
Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...
Tun og børn
Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.
Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tak for hjælpen - det virker!!
Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.
Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!
Tusinde tak for din støtte.
Fra to nu langt mindre trætte forældre