Svar: Uro og søvnvaner
Kære Tina
Der sker rigtig meget med børn i 6 måneders alderen og mange forældre oplever som du en periode, hvor det føles som om at man gør alt og alligevel er intet helt godt nok. Man har stadig et barn, som pylrer, virker utilfreds osv. og det er naturligt hårdt.
Måske hænger det også sammen med at mange har en formodning om at når der nu er gået ½ år, så må barnet da begynde at sove bedre, så må det kunne lade sig gøre at få lidt fritid osv. Det er også også i denne alder at børn begynder at sove på eget værelse, skal sove igennem om natten osv. og vi har naturligt lidt flere forventninger til børn på ½ år, end vi måske har haft tidligere ...
Det lyder som om at din dreng er rigtig godt igang motorisk og allerede kryber over gulvet. Det er normalt, men dog frustrerende at det i første omgang går baglæns og dermed væk fra legetøjet, når han nu kæmper for at komme frem :o) Du kan her hjælpe ham ved at støtte hans fodsåler, skiftevis presse på venstre og højre fod, så han kommer fremad i stedet for tilbage.
Børn i 6 måneders alderen elsker at putte i munden og det er en god idé at udnytte dette. Han vil have glæde af at få lidt frugt, brødskorper, agurk og lignende at sidde med, gumle på, opbløde med spyt osv.
Din dreng sover umiddelbart ikke for lidt, men han sover meget små lure hele dagen igennem og måske vil det hjælpe jer begge med en lidt anderledes plan. De fleste børn vil i 6 måneders alderen begynde at kunne nøjes med 2 lure dagligt, nogle har dog stadig behov for en ekstra powernap.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre hos mor og far
Morgen 7-7.30: Øllebrød, havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på, det kan være f.eks. appelsinbåde, fersken, blomme eller lignende, vand af kop.
Flaske og puttes til formiddagslur 9.30-10, sover måske en time
Frokost ...
... 11.30-12. Grøntsagsmos og stille og roligt begyndes med lidt kogt kød og fisk, tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurkestænger og lignende i hånden, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13, sover måske et par timer, det afhænger lidt af hvor lang en formiddagslur han har taget.
Eftermiddag 16-16.30: Flaske og kan igen tilbydes lidt blød frugt som om formiddagen.
Powernapper evt. 20-30 minutter, igen afhænger det af hvor lang en middagslur han har taget
Aften 18: Grøntsagsmos og begynde med kød eller fisk, udgangspunktet bliver stille og roligt mere og mere af jeres mad, vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Puttes til natten med en flaske ca 19.30, sover i sin egen seng
Sen aften 23-24: flaske, som spises mere eller mindre i søvne. Hvis det fungerer bedre med at lade ham vågne af sig selv og først få flasken kl 02 om natten er det også okay. Men ellers tænker jeg, at en flaske sen aften og så netop igen tidlig morgen måske vil kunne holde ham lidt mere sovende, så dagen kan starte uden morgenlur men i stedet med en enkelt formiddagslur ...
Når du putter ham til lure om dagen, så start med at lade ham sidde op i barnevognen, kigge på verden, suge til sig af oplevelser. Put ham først, når du kan se at han er parat og har brug for at sove. Læg mærke til tiden, så du på den måde pejler dig ind på hvornår han normalt skal puttes og forsøg så at putte ham i barnevognen til den tid - også dage, hvor han således ikke behøver blive trillet, men bare puttes og stilles ude i haven.
Når han skal spise, så sæt ham i den høje stol, lad ham også sidde der en gang imellem og følge med i hvad du laver. Giv ham som sagt noget i hænderne at sutte på, så han aktiveres og stimuleres på den måde imens du f.eks. står ved siden af og lægger tøj sammen :o) Han lyder jo umiddelbart til at være stærk i ryggen, så mon ikke han vil nyde det...
Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Flyverdragter til børn
Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.
Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...
Hoppegynge
En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.