Annonce

Annonce

Svar: Hvordan strukturerer jeg dagen?


13. april 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære trætte mor

Din datter lyder til at gå forholdsvis tidligt i seng, hvilket naturligvis er dejligt, så I får lidt mere friaften. Men det betyder samtidig også at hun derfor naturligt vågner kl. 05.30 om morgenen og ikke kan sove mere ...

Hun må gerne have den rytme har, da hun sammenlagt får dækket sit behov for søvn både om dagen og om natten, hun lyder jo til at trives med det som det er nu. Det du skal overveje er derfor hvad du trives bedst med? Er det vigtigt for dig at hun går tidligt i seng, eller er det vigtigere for dig at hun sover lidt længere om morgenen?

Hvis du gerne vil arbejde på at hun først går i seng til natten omkring kl. 20 for så at kunne sove til kl. er ca 7 om morgenen, så er det fint. Det gør du så ved at flytte hendes tidspunkt for lure, mad, leg osv. hele dagen igennem. Du skal starte med at flytte hende ca 15 minutter af gangen. Det vil sige, at hvis du plejer at stå op med hende kl. 05.30, så prøver du at trække tiden lidt til 05.45, og i stedet for at putte hende til første lur kl. 7.30, så putter du hende først 7.45, hvis hun plejer at blive puttet til formiddagslur kl. 9.30, så putter du hende først til lur kl 10 osv. indtil tiderne passer på det som er ønskeligt, indtil det passer ind i en rytme, som er god for jer begge.

Det er svært, men det kan lade sig gøre og du er nødt til at give det nogle uger. Du kan ikke ændre det på få dage ... :o) Og så skal du som sagt vurdere om du overhovedet vil ændre det, eller om du egentlig synes det er fint, at hun lige nu sover som hun gør ...

Du skal i hendes vågne perioder sørge for at hun aktiveres både fysisk og mentalt. Hun skal stimuleres rigtig meget og bruge sig selv på alle måder. Du skal sørge for at hun tilbydes mad på nogenlunde samme tidspunkt hver dag, fordi den faste rytme i dette netop også er vigtig og påvirker vores indre ur. Hvornår vi vågner, sover, spiser, er aktive, trætte osv. følger en helt bestemt rytme og er afhængig af forskellig faktorer. Vores soverytme er helt synkroniseret med vores kropsrytme, stigning og fald i temperatur, blodtryk, hormoner osv. Rytmen påvirkes blandt andet af rutinerne for dagen, morgenmad, frokosten osv. Det passer til vores rytme at starte dagen med en bolle eller noget grød, den varme mad med kød og grøntsager forbinder vi normalt med aftensmaden osv. ligesom vi også forbinder lys med at være vågne og mørke med at skulle sove.

Vi har brug for at sove en vis mængde tid og at være vågne i en vis mængde tid. Som udgangspunkt sover vi, når vi er trætte og vågner, når vi ikke har behov for at sove mere. Da jeres datter er meget vågen og klar til leg og aktivitet tidlig morgen er det derfor nærliggende at se på hvordan rutinerne i øvrigt er i løbet af dagen - altså både rutiner i forhold til mad og rutiner i forhold til søvn og især hvis man gerne vil gå ind og påvirke hendes rytme i en anden retning.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 05.30: Ammes eller flaske og førsøge at ...


Annonce

... få hende til at sove lidt længere.

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop. Og har hun i en periode behov for morgenlur herefter, så må du naturligvis give hende den, men gør den kortere og kortere og put hende senere og senere, så den tilsidst helt bliver faset ud og bliver til en rigtig formiddagslur i stedet. Det sker naturligt i takt med at hun begynder at sove lidt længere om morgenen.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud, hvis hun ikke får min 400ml mme dagligt), frisk blød frugt i hånden at sutte på (appelsinbåde, fersken, blomme, melon eller lignende), vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Øllebrød eller grøntsagsmos med kød eller fisk, ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gnaske i, opbløde med spyt osv.

Ammes og puttes til middagslur ca 13

Eftermiddag 16-16.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop og ammes igen om eftermiddagen

Powernapper evt. ½ times tid, men det kan også være at den kan springes over og det er helt fint.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver stille og roligt jeres mad, lidt sovs, indmaden af en frikadelle, lidt laks i grøntsagsmosen osv. Vand af kop.

Puttes til natten med amning eller en flaske (mme/vælling) kl. ca 19.30-20, sover i sin egen seng

Sen aften 23-24: Ammes (eller flaske) og sover videre i sin egen seng, begynder stille og roligt at kunne undvære amning midt nat og sove videre til næste morgen tidlig, hvor hun ammes igen.

Hvis du kan forsøge at følge en rytme der ligner ovenstående, så tænker jeg at det på sigt vil hjælpe jer begge og give lidt mere overblik og ro.

Du må naturligvis også vurdere, hvornår du synes det passer med amning, og hvornår du føler det vil være bedre med en flaske. Da jeg kan se at du gør begge dele, lader jeg det være op til dig selv at vurdere, hvad der passer bedst her :o)

Du skal ikke fokusere så meget på, hvor store mængder mad hun indtager. Det betyder ikke så meget om det er 5 skefulde eller 1/2-3/4 dl. Det vigtigste lige nu er at få skabt lidt faste tider og rutiner for dagen, da det vil påvirke hendes indre ur og give dig mere overblik og ro. Som sagt skal du forsøge at flytte det hele med ca 15 minutter dagligt og du skal udnytte det, hvis hun en dag, f.eks. sover til kl. 06 eller senere - så skal du prøve at flytte hendes tiderne ud fra, hvordan dagen starter og på den måde få en ny rytme startet. Men fleksibilitet må der naturligvis stadig være :o)

Det kan også være at din datter naturligt vil have behov for en powernap om morgenen, sådan er der nogle børn der har det og det kan naturligvis være helt okay, hvis hun sover lidt kl. 7.30, så flytter tidspunkter sig så naturligt hele dagen igennem og middagsluren hun vil stå lidt senere op fra middagslur og springe powernappen om eftermiddagen over - igen helt fint. Du må finde den rytme som passer jer begge bedst. Jeg håber ovenstående plan viser dig hvordan.

Rigtig meget held og lykke fortsat :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for dine altid gode råd, det har virkelig hjulpet os til at få styr på hverdagen.

Tak fra mor til dreng på 5 måneder.


Annonce