Annonce

Annonce

Svar: Morgenmælken


11. april 2009

Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Marianne

I Danmark anbefaler vi faktisk at sutteflaskerne stopper helt når barnet er omkring 12 måneder og jeg synes det vil være rigtig godt, hvis I kunne begynde at springe morgenflasken over og gå direkte igang med havregrøden - mælk kan han så drikke af kop og havregrøden skal naturligvis også indeholde mælk.

Aftenflasken kan I så beholde lidt endnu, men stille og roligt skal den faktisk også udtrappes. Den kan fjernes ved at skære stille og roligt ned for indtaget, så han tilsidst får mindre og mindre, og så kan han en overgang i stedet få en kop med mælk inden sengetid, men stille og roligt bliver mælken generelt erstattet af en godnathistorie.

Det er meget uhensigtmæssigt at give børn letmælk/sødmælk i sutteflaske. Mælk indeholde en del mælkesukker og det kan ødelægge hans tænder. At få mælk inden man skal sove og således ligge med mælkesukker om tænderne hele natten er således skadeligt for hans tænder. Dertil kommer at han jo stille og roligt bliver så gammel, at han har brug for at løsrive sig lidt og det at få flaske er lidt en måde at 'holde ham i babystadiet på' ... Han bør derfor inden han bliver 1½ år stoppe fuldstændig med flasken.

En plan for dagen til en frisk dreng på 14 måneder ser således ud:

Morgen: Havregrød lavet med mælk, letmælk af kop.

Formiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop.

Frokost: Rugbrød eller ...


Annonce

... lignende fiberrigt brød, kogte grøntsager, kød, fisk. Eller varm mad, hvis I bruger det. Vand af kop.

Eftermiddag: En portion neutral yoghurt/A38 eller lignende med müsli (uden honning og chokolade), fiberdrys eller lignende, ½ banan eller anden frisk frugt, ½ bolle med smør, ost, vand af kop.

Aften: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs osv. Han spiser fuldstændig det samme som I andre. Letmælk af kop.

Suppleres med en godnatgrød inden sengetid eller ½ banan og mælk af kop. Det er dette som stille og roligt går ind og erstatter den nuværende flaske.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til natten med en godnathistorie og en lille sang.

I forhold til mælkemængde, så behøver jeres dreng ikke nå op på 500ml dagligt, mindre kan også gøre det. Det anbefales at børn efter 1 års alderen tilbydes mellem 350-500ml komælk dagligt. Før 1 års alderen gives sødmælk og sødmælksprodukter, efter 1 års alderen gives letmælk. Små børn har brug for de vitaminer, mineraler og proteiner, som de kan få via mælken og barnets kost lever lettest op til det anbefalede indtag, hvis det får mindst 350ml komælk dagligt.

Dette behov dækkes normalt fint ved at lave grøden på mælk, tilbyde mælk af kop om morgenen og om aftenen og tilbyde barnet lidt yoghurt, tykmælk eller lignende. Derudover får barnet jo også kalk via sovs, ost, smør osv.

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Citrusfrugter

Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.

Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...

Læs mere i Babylex

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce