Svar: Frugtsaft
Kære Pernille
Generelt gælder at børn skal tilbydes så varieret kost som muligt og det gælder også indtag af frugt og grønt. Derfor kan det være udmærket at tilbyde barnet lidt frugtjuice eller grøntsagsjuice en gang imellem (eller blande de to ting), fordi man på den måde får givet barnet langt større variation end man ellers ville få barnet til at spise og det kan derfor være bedre end alternativet, som nogle gange er ingenting ... :o)
MEN når man presser frugt og grøntsager og laver det til saft, så mister man også en stor mængde fibre og det giver således ikke ernæringsmæssigt det samme, som hvis barnet spiser frugten frisk eller grøntsagerne kogt. Det mætter heller ikke på samme måde. Derfor er det bedst at spise frugt og grønt i den mere 'naturlige' form, men lidt friskpresset ...
... saft eller grøntsagsjuice er også okay en gang imellem, det skal indgå som en del af den varierede kost.
Dertil kommer at hvis man drikker frugtsaft meget hyppigt (et par gange om dagen), så er der risiko for at der opstår syreskader på tænderne. Det er tænderne emalje der bliver ødelagt og da emaljen kun er ca 1mm tyk, så skal der ikke ret meget til før der kan ske skade. Er emaljen først ødelagt, så bliver den ikke dannet igen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Man kan neutralisere syren lidt ved at lave en smoothie og i blande mælkeprodukt - det kan være letmælk eller f.eks. yoghurt. Når der er mælk i, så ætser det ikke så meget. Derudover får man også fibre med ved at blende frugten helt og ikke kun udvinde saften ...
Jeg håber du kan bruge ovenstående tanker lidt videre, fortsat held og lykke og rigtig god påske :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Tun og børn
Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.
Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...
Gylp
Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.
Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.