Svar: Vågner om natten - 8 mdr.
Kære Katinka
Når børn er 8-9 måneder så gennemgår de en stor udvikling både fysisk og mentalt. De er rigtig godt igang med separationsfasen og det betyder at de på en gang har rigtig meget behov for at føle sig godt tilknyttet og derfor naturligt bliver mere tryghedssøgende (og ofte begynder at amme mere) samtidig med at de også begynder at vise mere selvstændighed og egen vilje og vise, at de er selvstændige små væsener :o)
Det lyder hos jer som om at din dreng er rigtig godt igang med denne udvikling, det du beskriver lyder altså sundt og helt normalt. Det er fint, at du i en periode har ammet ham lidt ekstra, men nu er det passende at skrue amningerne lidt ned igen og for at give plads til den mere rigtige mad, så anbefaler jeg normalt at man ammer aften, sen aften og tidlig morgen. Disse 3 amninger vil normalt være nok til at dække mælkebehovet og at sove igennem svarer altså til at sove fra midnat til næste morgen tidlig uden mælk. Det er således amningen midt nat, som kan springes over.
Når jeg ser din plan for dagen, så ser det ud som om at din dreng rent faktisk sover fra han ammes kl. ca 20 og så sover han til kl. er 03, hvor han melder sig igen? Det vil sige at han sover 7 timer i træk - det er super flot, mere kan du ikke forvente med den alder han har :o)
Hvis du er ked af at blive vækket midt om natten, så kan du forsøge at lægge ham til brystet og fylde ham rigtig godt op omkring midnat, hvorefter han så måske vil kunne sove 6-7 timer sammenhængende til næste morgen tidlig. Du flytter således hans lange søvnperiode til der, hvor du synes det er mest hensigtsmæssigt.
En plan for dagen ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre i mors seng
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, ½ banan eller anden frisk frugt, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.
Puttes til formiddagslur uden amning
Frokost 12: Tilbydes små brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg - det kan være makrel, sildepostej, rognguf eller lignende (hvad du nu kan få hvor I bor). ...
... Suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.
Puttes til middagslur (kan ammes hvis han beder om det og du skønner det er nødvendigt)
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, en lille portion tykmælk med frugtmos, revne æbler, banan eller lignende. Sålænge han er under 9 måneder bør komælk ikke udgøre for stor en del af hans indtag. Tilbydes frisk frugt og friske bær i hånden, vand af kop.
Skal ikke længere ammes om eftermiddagen
Aften 18-18.30: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Han kan spise mere eller mindre det samme som I andre: Lasagne, boller i karry, frikadeller (kød eller fiskedeller), farsbrød, laks med pesto, pangasiusfiletter, spaghetti med kødsovs osv. Retter med sovs er ofte godt og det skal servere det i en konsistens som han kan kapere. Ved siden af den mosede mad tilbydes kartoffelbåde, godt kogte pastaskruer, kogte blomkål- og broccolihoveder og lignende i hånden at sidde med selv og gnaske i. Vand af kop.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Suppleres evt. men en godnatgrød - havregrød eller flerkornsgrød med frugtmos inden sengetid, så du er sikker på at han har spist godt og ikke er sulten.
Ammes og puttes til natten ca 20
Sen aften 23-24: Ammes og sover uden mælk til næste morgen tidlig.
Jeg tænker umiddelbart at grunden til at din dreng sover meget uroligt om natten skyldes både både dine hyppige amninger og din drengs øgede behov for mere rigtig mad, samt det faktum at han lige nu går igennem seperationsfasen. Men du er nødt til at være sikker på at han ikke vågner af sult/tørst og derfor vil det være rigtig fint, hvis du kunne følge en plan som ligner ovenstående og amme igen inden midnat (inden du selv går i seng - han kan spise mere eller mindre i søvne) mod så at springe amningen midt nat over. Derudover vil du, hvis du er sikker på at han ikke mangler mad og mælk bedre kunne berolige ham om natten, hjælpe ham med at skifte stilling, få dynen omkring sig osv. så han hjælpes til fysisk ro og videre i søvnen.
Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke og rigtig god påske :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Håndudmalkning
Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.
- Begynd med at vaske dine hænder og find en ren skål, som mælken kan løbe ned i.
- Tag evt. et varmt bad eller læg et varmt omslag på brystet.
- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...
Bug Buster
Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.
Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.
Du kan købe "Bug Buster"...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.