Annonce

Annonce

Svar: Vågner om natten - 8 mdr.


8. april 2009

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Katinka

Når børn er 8-9 måneder så gennemgår de en stor udvikling både fysisk og mentalt. De er rigtig godt igang med separationsfasen og det betyder at de på en gang har rigtig meget behov for at føle sig godt tilknyttet og derfor naturligt bliver mere tryghedssøgende (og ofte begynder at amme mere) samtidig med at de også begynder at vise mere selvstændighed og egen vilje og vise, at de er selvstændige små væsener :o)

Det lyder hos jer som om at din dreng er rigtig godt igang med denne udvikling, det du beskriver lyder altså sundt og helt normalt. Det er fint, at du i en periode har ammet ham lidt ekstra, men nu er det passende at skrue amningerne lidt ned igen og for at give plads til den mere rigtige mad, så anbefaler jeg normalt at man ammer aften, sen aften og tidlig morgen. Disse 3 amninger vil normalt være nok til at dække mælkebehovet og at sove igennem svarer altså til at sove fra midnat til næste morgen tidlig uden mælk. Det er således amningen midt nat, som kan springes over.

Når jeg ser din plan for dagen, så ser det ud som om at din dreng rent faktisk sover fra han ammes kl. ca 20 og så sover han til kl. er 03, hvor han melder sig igen? Det vil sige at han sover 7 timer i træk - det er super flot, mere kan du ikke forvente med den alder han har :o)

Hvis du er ked af at blive vækket midt om natten, så kan du forsøge at lægge ham til brystet og fylde ham rigtig godt op omkring midnat, hvorefter han så måske vil kunne sove 6-7 timer sammenhængende til næste morgen tidlig. Du flytter således hans lange søvnperiode til der, hvor du synes det er mest hensigtsmæssigt.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre i mors seng

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, ½ banan eller anden frisk frugt, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden amning

Frokost 12: Tilbydes små brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg - det kan være makrel, sildepostej, rognguf eller lignende (hvad du nu kan få hvor I bor). ...


Annonce

... Suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.

Puttes til middagslur (kan ammes hvis han beder om det og du skønner det er nødvendigt)

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, en lille portion tykmælk med frugtmos, revne æbler, banan eller lignende. Sålænge han er under 9 måneder bør komælk ikke udgøre for stor en del af hans indtag. Tilbydes frisk frugt og friske bær i hånden, vand af kop.

Skal ikke længere ammes om eftermiddagen

Aften 18-18.30: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Han kan spise mere eller mindre det samme som I andre: Lasagne, boller i karry, frikadeller (kød eller fiskedeller), farsbrød, laks med pesto, pangasiusfiletter, spaghetti med kødsovs osv. Retter med sovs er ofte godt og det skal servere det i en konsistens som han kan kapere. Ved siden af den mosede mad tilbydes kartoffelbåde, godt kogte pastaskruer, kogte blomkål- og broccolihoveder og lignende i hånden at sidde med selv og gnaske i. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Suppleres evt. men en godnatgrød - havregrød eller flerkornsgrød med frugtmos inden sengetid, så du er sikker på at han har spist godt og ikke er sulten.

Ammes og puttes til natten ca 20

Sen aften 23-24: Ammes og sover uden mælk til næste morgen tidlig.

Jeg tænker umiddelbart at grunden til at din dreng sover meget uroligt om natten skyldes både både dine hyppige amninger og din drengs øgede behov for mere rigtig mad, samt det faktum at han lige nu går igennem seperationsfasen. Men du er nødt til at være sikker på at han ikke vågner af sult/tørst og derfor vil det være rigtig fint, hvis du kunne følge en plan som ligner ovenstående og amme igen inden midnat (inden du selv går i seng - han kan spise mere eller mindre i søvne) mod så at springe amningen midt nat over. Derudover vil du, hvis du er sikker på at han ikke mangler mad og mælk bedre kunne berolige ham om natten, hjælpe ham med at skifte stilling, få dynen omkring sig osv. så han hjælpes til fysisk ro og videre i søvnen.

Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke og rigtig god påske :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex

Omsorgsdage

Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.

Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce