Svar: Bliver ikke ammet men sover heller ikke..
Kære Line
Det lyder umiddelbart som om at det vil være uhensigtsmæssigt at I fjerner midnatsamningen. Da jeres datter nu er 10 måneder gammel, vil det fortsat være relevant med 2 amninger i døgnet og hos jer kan de meget passende ligge inden putning og igen omkring midnat - herefter forventes hun så at kunne sove uden at få mælk til næste morgen tidlig og dagen kan starte med en portion havregrød.
Du skriver at hun skal op for at kunne bøvse om natten - det lyder usædvanligt i forhold til hendes alder. Hun burde kunne klare dette selv ... spørgsmålet er derfor om det er noget andet der vækker hende, om hun er sulten, om hun har behov for andre søvnassociationer end det lige nu gør sig gældende ...
For at være sikker på at hun ikke vågner fordi hun er sulten eller tørstig, så sender jeg her en plan for hvordan en dag kan se ud:
Morgen 7.30: Havregrød, sødmælk af kop.
Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud) ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Formiddagslur, sover ca 45 minutter
Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt pålæg af kød og fisk, suppleres med kogte grøntsager evt. grøntsagsmos, kogte pastaskruer, stykker af frikadelle eller lignende. Vand af kop.
Puttes til middagslur ca kl. 13.30, sover måske 1½ time - max 2 timer
Eftermiddag 16: En lille portion tykmælk med frugtmos, müsli, rugbrødsdrys eller lignende, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden. Vand af kop.
Aften 18: FAmiliemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Får det samme som I andre. Sødmælk af kop.
Suppleres med en godnatgrød inden sengetid, så hun er fyldt godt op inden ...
... natten.
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes og sover uden mælk til næste morgen
Ud over at I skal medtænke hendes indtag af mad og mælk/væske i løbet af dagen, så skal I også medtænke, at det er vigtigt at hun ikke falder i søvn med brystet i munden, når hun ammes og puttes kl. 19.30-20. At hun omkring midnat ammes i søvne er helt fint, men når hun puttes til natten, er det vigtigt at hun lærer at falde i søvn uden brystet i munden. Hvis hun lærer at brystet skal være der for at kunne sove, så vil hun naturligt vågne op og søge efter brystet flere gange i løbet af natten og vil have svært ved at sove videre uden.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det samme gælder, hvis hun falder i søvn i jeres favn og derefter puttes i seng. Så vil hun naturligt vågne op om natten og have behov for at komme op i jeres favn for at kunne sove videre. Det er derfor meget vigtigt at I lærer jeres datter at sove i sin egen seng og netop falde i søvn og overgive sig til søvnen i sengen.
Jeres datter er stadig i separationsfasen og derfor meget tryghedssøgende, hvorfor hun naturligt også søger jer mere og også søger brystet mere. Det kan derfor være en god idé ikke at fjerne midnatsamningen før hun er omkring 1 år. Her kan far fint tage over, tilbyde en tår vand og putte hende i seng igen.
Det vil i den forbindelse også være rigtig godt, hvis I allerede nu kan putte hende med en sutteklud, bamse eller lignende, som giver hende tryghed og som på sigt vil kunne give hende den ro hun behøver for at komme videre i søvnen og dermed på sigt helt vil kunne undvære brystet.
Jeg håber ovenstående tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Fontanellen
Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.
Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...
Bedsteforældre
Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.
Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.
Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.