Annonce

Annonce

Svar: Ægløsningstest


4. april 2009

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære Josefines mor

Det er rigtig dejligt at I nu forsøger at blive gravide igen, jeg tror dog som du selv er inde på, at din krop fortsat har behov for at restituere sig lidt, netop fordi du fødte meget for tidligt sidste gang og Josefine er stadig ikke så gammel. Derfor tænker jeg også at tiden nok arbejder for jer og det skal nok lykkes igen - du er jo blevet gravid uden problemer før, så mon ikke det lykkes på ny, når tid er :o)

Med hensyn til ægløsningstidspunkt, så kan man jo beregne sig frem til dette præcis som du også har gjort. Nogle gange spiller kroppen dog en et pus og så flytter tidspunktet sig alligevel. Med samleje ca hver 3 dag, så lyder det dog som om at I nok skal ramme et tidspunkt, hvor det kan lykkes ...

Ægløsningstidspunktet kan altså variere lidt fra kvinde til kvinde, men som udgangspunkt vil de fleste kvinder have ægløsning 14 dage før første dag i næste menstruation. Kvinder der således har en meget regelmæssig menstruationscyklus vil således kunne beregne sig frem til ægløsningstidspunktet. En kvinde med en menstruationscyklus på 28 dage, vil umiddelbart kunne blive gravid 14 dage efter menstruationens første dag.

Har man uregelmæssig menstruation er det dog lidt sværere at beregne ægløsningstidspunktet. Her kan man i stedet benytte sig af f.eks. ægløsningstests. Det kan anbefales at du sammen med dette begynder at måle din morgentemperatur.

Det er sådan at når din ægløsning har fundet sted, så stiger din temperatur, - hvis du således hver dag i hele perioden prøver at tage din morgentemperatur, så kan din temperaturforhøjelse give dig et mere præcist billede af hvornår du har ægløsning end en udregning. Samtidig kan du så anvende en ægløsningstest, da det er en sikker og nem måde til at forudsige ægløsning, og dermed finde din frugtbare periode.

Når dine æggestokke frigiver et æg, så fanges det af æggelederen og føres frem mod livmoderen. Dette sker på grund af det luteiniserende hormon LH og i 1-2 døgn lige inden ægløsningen stiger koncentrationen af LH.

En ægløsningstest måler koncentrationen af LH-hormon i din urin og når testen er positiv er ...


Annonce

... chancen for at blive gravid størst i de efterfølgende 2-3 dage. Det vil være godt at I har samleje allerede den dag, hvor du har en positiv test, da din mands sæd kan overleve i nogle døgn. Du kan altså blive gravid samme dag, som du har en positiv ægløsningstest og så de efterfølgende ca. 2 dage.

Ud over at måle temperatur, så du har fornemmelsen af at ægløsningen er på vej, så kan du også kigge på dit udflåd. Når dit udflåd ændrer struktur, bliver mere fast i konsistensen, når du ligesom kan strække det imellem dine fingre, så er det også tegn på ægløsning. Altså se efter udflåd som virker lidt langt og sejt i det, modsat udflåd der virker mere smattet.

Så du skal altså holde øje med om du har lidt temperaturforhøjelse, hvordan dit udflåd ser ud og så tage en test, når du mener det kan være nu - når testen er positiv, så er det bare med at gå igang.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Men udover at regne sig frem til det mest optimale tidspunkt, så er kosten også vigtig. Det er vigtigt at spise sundt, varieret, ikke drikke alkohol, ikke ryge tobak eller andet, slukke tørsten i vand fremfor i koffeinholdige drikke osv. Det er her også vigtigt at du nu begynder at tage folinsyre. Det er især vigtigt fordi du har født meget fortidlig før og undersøgelser viser at folinsyre, sund kost og især indtag af essentielle fedtsyrer (fisk) har betydning for og kan forebygge for tidlig fødsel.

Udover mad og drikke, så er motion også vigtigt. Ikke overdreven motion, men ½ times motion dagligt er en rigtig god idé. Er man overvægtig kan det ændre på hormonbalancen og dermed påvirke chancerne for graviditet negativt.

Hvorvidt en zoneterapeut vil kunne forbedre jeres chancer tør jeg ikke sige noget om, skader gør det vel ikke. Men ellers vil jeg foreslå dig at du får en henvisning til en gynækolog og får en tid, hvor vedkommende kan scanne dig og fortælle dig om alt ser fint og normalt ud. Hvis æggestokke, æggeledere osv. ser ud som det skal, så må du væbne dig lidt med tålmodighed. Men bliv lige tjekket en ekstra gang og drøft din situation med en gynækolog, det er en god idé :o)

Fortsat held og lykke med det hele og rigtig god påske :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex

Bleudslæt

Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.

Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce