Svar: Det evige søvn-problem
Kære trætte forældre
Det lyder rigtig hårdt med en dreng der konsekvent vågner 30 minutter efter han er faldet i søvn og så kan være ked af det, vågne og urolig i op til 2 timer inden han så falder i søvn, for at sove uroligt det meste af natten ... jeg kan godt forstå I at I er trætte ...
Spørgsmålet er hvad der sker og der kan være flere muligheder hos jer.
For det første skal man altid se på hvor meget barnet sover i løbet af dagen og som det ser ud af jeres plan, så sover jeres dreng ofte 3-3½ times middagslur og forventes at sove 11½-12 timer om natten. Det er måske lidt i overkanten ...
Gennemsnitligt vil de fleste børn omkring 1 års alderen have behov for at sove ca 13½ time i døgnet og det betyder at de 2 timers vågentid jeres dreng har om aftenen faktisk kan skyldes at han ikke har behov for at sove mere. Hvis man lægger søvnen om dagen sammen med søvnen om natten og fjerner de 2 timers vågenperiode, så er hans søvnbehov faktisk dækket.
Det er fint, hvis han fortsat har behov for to lure dagligt, de fleste børn er mellem 12-18 måneder inden de kan nøjes med kun en lur. Men han bør ikke sove mere ned max 3 timer. Derudover skal I overveje, hvor tidligt/sent i putter ham, umiddelbart ville det måske være mere passende, hvis han først sov kl. 20 og ikke allerede kl. 19-19.30.
Han falder dog fint i søvn, når I putter ham, så han virker sandsynligvis træt, vil I bibeholde det tidlige puttetidspunkt, så skal dagsluren måske afkortes i stedet ...
En anden tanke og noget som naturligt spiller ind er sygdomsperiode og det at han har fået en erfaring med sig om at vågne efter ½ time, have afføring og få skiftet ble. I skal naturligvis forsøge at indpasse mad og give ham fødevarer osv. i løbet af dagen, så alle skiftninger så vidt muligt kommer til at ligge der, hvor man må forvente han er vågen. ...
... I skal måske derfor se på planen af dagen og indtag af mad.
En tredie ting er at han puttes med en flaske. Falder han i søvn med den og er afhængig af den for at kunne overgive sig til søvnen, så er det måske afhængigheden af den, der gør at han vågner op. Vi vågner alle 10, 15, 20 gange hver nat, skifter stilling, retter på puden, putter os lidt, trækker dynen op, sparker dynen af. Det gør jeres dreng også og hvis han har lært at falde i søvn med flasken, så vil han ikke kunne komme videre i søvnen, fordi han savner den og netop forbinder den med at skulle sove.
Det kan derfor være at I skulle overveje at ændre på putteritualet, så han f.eks. får flasken i stuen og først puttes i egen seng derefter. I stedet for flasken at putte med, så kunne han få en sutteklud, en bamse eller lignende, som kunne give ham ro, når han om aftenen og natten vågner op og har brug for noget rent fysisk for at falde i søvn.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7-7.30: Havregrød, sødmælk af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Formiddagslur, sover 1 time

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 11.30: Rugbrød med forskellige pålæg, kød, fisk, kogte grøntsager, godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle osv. Vand af kop.
Middagslur, sover 1½ max 2 timer
Eftermiddag 15-15.30: ½ bolle med smør, ost, lidt tykmælk med frugtmos, müsli, rugbrødsdrys eller lignende. Frisk frugt i hånden, vand af kop.
Aften 17.30-18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Sødmælk af kop.
Suppleres med en godnatgrød, så han er godt mæt inden putning.
Flaske i stuen og puttes til natten 19.30-20
Jeg håber at lidt af ovenstående tanker vil hjælpe jer videre til en løsning og en mulig forklaring på hvad der måske sker hos jer.
Fortsat held og lykke og rigtig god påske :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI
Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.
Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.
- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.