Annonce

Annonce

Svar: Mælk og fisk


27. marts 2009

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Esmas mor

Det er vigtigt at du giver Esma modermælkserstatning til hun er 12 måneder gammel. Hvis hun får 400ml mme dagligt, så får hun sit jernbehov dækket. I 8 måneders alderen har hun brug for ca 600ml mælk dagligt og det svarer normalt til 2 flasker af 180-200ml og så måske lidt mælk af kop og i madlavningen ved siden af.

Fra 9 måneders alderen kan sødmælk begynde at udgøre en større del af hendes indtag, hun skal fortsat have mindst 400ml mme dagligt, men hun kan få et glas mælk til sin grød, en portion tykmælk eller lignende i løbet af dagen ligesom hun også kan få sovs, ost, smør på brøddet osv. Hun må gerne få lidt sødmælk og sødmælksprodukter som tykmælk eller græsk yoghurt, men hun bør ikke kun få komælk, det er vigtigt at hun stadig får sin modermælkserstatning. Den er bedst for hende, i princippet behøver hun slet ikke få sødmælk eller yoghurt, hun kan få sit behov for mælk dækket via modermælkserstatning.

I mange andre lande anbefaler man ikke at børn får komælk før de er 1 år, når vi anbefaler det i Danmark, så er det fordi vi synes det er vigtigt at børnene spiser det samme som den øvrige familie :o)

Med hensyn til nødder, så må hun som udgangspunkt gerne få nødder, der er knust, indgår i madlavning, bagværk osv. Der er, som du også skriver, en særlig opmærksomhed på nødder, fordi børn ikke er i stand til at tygge dem og derfor kan komme til at sluge dem, hvilket kan få katastrofale følger. Nødder især peanuts kan være livsfarlige for børn - helt op i 3-4 års alderen og I skal være meget opmærksomme hjemme hos jer :o) Nødder smager godt og måske har I jævnligt nødder stående fremme, dem spiser I og det gør jeres gæster også. Når så lille ...


Annonce

... Esma kommer kravlende, så kan hun hurtigt få fat i en nød der måske er tabt på gulvet, den ryger i munden og det er her det kan opstå en farlig situation, fordi den kan sætte sig fast i halsen. Så være opmærksom når I spiser nødder :o)

Det er også sådan at nødder kan være allergifremkaldende ligesom mange andre fødevarer. Hvis I ikke har allergi i familien overfor nødder eller andre fødevarer så vil jeres datter sandsynligvis godt kunne tåle nødder. Om et barn skal lade være med at spise nødder afhænger altså af, om det har allergi overfor nødder og det ved man i princippet ikke før man har prøvet at give barnet nødder.

Nødder hører til det man kalder for 'højallergene' fødevarer, det er f.eks.: æg, fisk, skaldyr, bælgfrugter, citrusfrugter, jordbær og som sagt nødder. Der er ikke videnskabeligt grundlag for at fraråde disse fødevarer, derimod anbefaler sundhedsstyrelsen, at man introducerer dem et ad gangen i små mængder og på den måde stille og roligt vender barnet til det og også ser om der kommer en reaktion.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Da du allerede har givet din datter knuste nødder på lidt tykmælk og hun nyder dette og virker til at tåle det fint, så må du gerne give hende det en gang gange. Men være opmærksom på at de skal knuses meget og sørg også for at hun får andet end nødder. På sin tykmælk kan hun f.eks. få revne æbler, moset banan, mos af bær eller kogt frugt, rugbrødsdrys, havregryn eller lignende. Det er vigtigt at tilbyde hende varieret mad.

Med hensyn til tun, makrel, rognguf og lignende fisk på dåse, så må du gerne give hende dette. Det er nemt og praktisk og en fin måde at give hende fisk på.

Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hår - babys hårpragt

Nogle børn fødes med stor hårpragt og andre kun med små dun. Håret kan variere både i tykkelse, længde og farve.

Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver på hovedet. De fleste børn vil i 3-4 mdr´s alderen miste meget af deres hår, både fordi de ligger meget ned, men også fordi de hår, som er udviklet, da barnet lå i moderens mave, ofte tabes på en gang.

De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det hår, som...

Læs mere i Babylex

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for dine altid gode råd, det har virkelig hjulpet os til at få styr på hverdagen.

Tak fra mor til dreng på 5 måneder.


Annonce