Annonce

Annonce

Svar: Nægter mme


22. marts 2009

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Dorthe

Det sker at børn i din drengs alder lukker munden for flasken ligesom de ofte også begynder at protestere over at få mad med ske, få tøj på, få skiftet ble osv. Det er ofte udtryk for en spirende selvstændighed og nogle gange må man give det en pause og så forsøge igen, andre gange aflede og på den måde få lov. Lige netop i forbindelse med mælkeindtag, så må du forsøge når han mere eller mindre sover og er det helt umuligt, så prøv med en pause og se om han så siger okay.

Du kan prøve med en anden erstatning fordi de smager forskelligt og han er måske lidt træt af smagen. Du kan også prøve at søde mme med lidt sukker (1 tsk til 100ml mælk) for at se om det kan få ham til at tage imod. Og så må du tilsætte mme i grød og mos, forsøge at give ham lidt af kop osv. for at se om det kan lykkes.

Hans mælkebehov er fortsat stort - ca 600ml i døgnet og det bør som udgangspunkt være mme han får. Først efter 9 måneders alderen kan komælk begynde at udgøre en større del af indtaget, men det anbefales fortsat at man giver 400ml mme dagligt indtil 12 måneders alderen, da dette sikrer behovet for jern. Hvis din dreng ikke får 400ml mme dagligt, skal du derfor tilbyde ham jerntilskud dagligt og du skal give ham fuldt tilskud. Også selvom han måske en dag får 350ml, så skal han fortsat have fuldt jerntilskud ved siden af.

Det anbefales at man kun bruger sutteflaske til mme og ikke begynder at tilbyde barnet andre former for mælk i flasken. Hvis barnet skal have sødmælk, så er det normalt i en mængde, der kan drikkes af kop ...

Der er desværre ikke nogle mere præcise ...


Annonce

... tal for hvor meget sødmælk han må få i forhold til mme, men jeg håber at du kan bruge ovenstående?

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Forsøge med flaske i søvne

Morgen 7.30: Havregrød lavet med mme og hæld også mme på grøden. Tilbyd mme af kop ved siden af og vil han ikke dette så tilbyd ham lidt sødmælk

Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud, hvis han ikke får mme nok), frisk frugt i hånden, ½ bolle med lidt smør, ost. Vand af kop.

Formiddagslur 9.30-10

Frokost 11.30-12: Små rugbrødshapsere med smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, suppleres med grøntsagsmos fra glas eller hjemmelavet mos. Vand af kop eller mme af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 15.30-16: En lille portion tykmælk, A38 eller lignende med frugtmos, banan, revne æbler osv. Tilbydes frisk frugt i hånden, ½ bolle med lidt smør, ost. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs. Der gives moset mad og mad i stykker. Maden smager af noget og han får det samme som I andre, naturligvis i en konsistens som han kan kapere. Mme eller sødmælk af kop.

Kan som en del af putteritualet suppleres med en grød lavet med mme og med mme på.

Puttes til natten ca 19.30, forsøg med flaske ellers med en kop mælk, mme eller sødmælk

Sen aften 23: Forsøg med en flaske i søvne

Hvorvidt det er nødvendigt med kalktilskud, hvis du ikke får din dreng til at drikke særlig meget mælk, må du drøfte med lægen. Som sagt kan det vende igen, hvis du giver ham en lille pause ...

Jeg håber at ovenstående er svar nok på dine spørgsmål, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forstoppelse

Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.

Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...

Læs mere i Babylex

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid velovervejede og medfølende svar. Som førstegangsmor henter jeg megen støtte i din brevkasse.

Mor S - mor til pige på 6 måneder


Annonce