Annonce

Annonce

Svar: Sovning om dagen


22. marts 2009

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Tanja

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med børn i 9 måneders alderen, din dreng er igang med separationsfasen, øver sig i at bevæge sig mere og mere ud i verden på egen hånd. Fra at have siddet på skødet, er han nu mere på gulvet, kryber, begynder at kravle, rejser sig ved tingene osv. Verden åbner sig og han får masser af oplevelser som skal bearbejdes i drømme. Derfor vil han naturligt drømme mere samtidig med at han også motorisk vil være mere urolig, når han sover :o)

De fleste børn vil i denne alder have behov for at sove 2 lure dagligt - en formiddagslur og en middagslur. Ofte sover de ikke ret meget om dagen, faktisk er deres samlede søvnbehov tit kun på omkring 2½-3 timer. Det kan være en formiddagslur på 45 minutter og en middagslur på 1½-2 timer.

Nogle børn sover naturligvis mere end dette om dagen og sover som du drømmer om 2x2 timer. Men det er altså ikke alle og hvis barnet sover så meget om dagen, så vil nattesøvnen naturligt blive kortere - enten går barnet senere i seng eller også står barnet meget tidligt op. Sammenlagt vil din dreng have behov for ca 14 timers søvn i døgnet, hvis du gerne vil have at han sover 2x2 timer i løbet af dagen og sover til kl. 07 om morgenen, så betyder det, at han ikke skal i seng før kl. 21 om aftenen ... Det vil ofte være svært for børn i denne alder at have en sådan rytme, netop fordi der sker så meget med dem udviklingsmæssigt, at de falder i søvn tidligere.

Så hermed en plan for, hvordan en dag kan se ud:

Morgen 7: Havregrød lavet med mme eller sødmælk, vand, mme eller sødmælk af kop.

Formiddag 8.30-9: ½ bolle med smør, ost, ½ banan eller anden frisk frugt, bær, vand af ...


Annonce

... kop.

Formiddagslur 9-9.30

Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, tilbehør af kogte grøntsager, ærter, majs, gulerod osv. Godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle mv. Suppleres evt. med lidt grøntsagsmos med kød eller fisk (hjemmelavet eller fra glas), vand af kop.

Middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 15.30-16: En lille portion tykmælk med frugtmos, rugbrødsdrys, ½ bolle med smør, ost, ½ banan eller anden frisk frugt, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs. Han kan få det samme som I andre, børnevenlige retter kan være lasagne, pasta med kødsovs, frikadeller (kød eller fiskedeller), farsbrød, fiskefiletter, laks med pesto, pangasiusfileter med tomat og parmesan ... Hvad I andre nu spiser. Vand, mme eller sødmælk af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Kan suppleres med en godnatgrød inden sengetid, vand, sødmælk eller mme af kop.

Flaske og puttes til natten ca 19.30 i sin egen seng

Sen aften 23-24: Flaske med mme. Hvis han får mindst 400ml mme dagligt, er hans jernbehov dækket. Det svarer ofte til 2 flasker + det du så kan give ham via maden, kop osv. Sover i sin egen seng.

Mit råd er at du forsøger at få mælk i ham sen aften i stedet for tidlig morgen, så han på den måde bliver fyldt lidt ekstra op og derfor kan starte dagen lidt senere end han gør lige nu. Derudover må du forsøge at holde lidt gang i ham, så han stille og roligt bliver puttet lidt senere til lur i løbet af dagen og således kommer ind i en rytme, hvor han sover 2 lure dagligt og sover en lidt længere aftenlur.

Jeg håber ovenstående plan hjælper videre på vej og giver lidt idé om hvad du kan forvente af ham lige nu :o)

Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pusleplads til baby

Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...

Læs mere i Babylex

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce