Svar: Brugen af sut
Kære Helena
Mange forældre tror at en sut er noget der ligesom hører med i pakken af indkøb, når man skal have et lille barn. Når man køber barnevogn, lift, pusletaske, puslebord, vaskefade osv. ja så køber man også en sut. Men det er bestemt ikke alle børn der har brug for en sut, nogen har og det er fint, men mange børn fravælger faktisk sutten og vil kun ammes.
Nogle børn har et enormt stort suttebehov og allerede inde i maven sutter børn på deres fingre. Det er en naturlig ting at sutte, både for at få mad og for at berolige sig selv. Det er således ikke noget der først opstår når barnet har nået en vis alder, børn fødes med en sutterefleks og et behov for at sutte.
Nogle børn kan spise rigtig meget ved brystet og kan på grund af deres suttebehov ligge ved brystet hele tiden og kan have svært ved at lære at sove for sig selv, fordi de forbinder det med at sutte ved brystet, med at skulle sove, at skulle falde i søvn. Her kan det nogle gange være en god idé at give barnet en sut. Amme hende, svøbe hende og putte hende med en sut, så hun falder til ro med den og samtidig lærer at sove i sin lift.
Det at sutte uden at få mad er ofte også gavnligt på tarmsystemet, det hjælper maden og luften igennem systemet og giver på den måde ro i maven. Hvor det at ligge ved brystet hele tiden, kan give øget uro i maven.
Samtidig er det dog også sådan at forskellig forskning har vist at børn der får sut i gennemsnit spiser en gang mindre ved brystet dagligt end børn der ikke får sut. Dette er jo ikke problematisk, hvis barnet i øvrigt spiser tit og tager rigtig godt på, men for de børn som kun lige øger deres vægt minimalt og som er lidt i fare for at komme ud af trivsel, er det faktisk meget problematisk at give en sut.
Nogle børn har så stort et suttebehov at de, hvis de ikke ...
... får en sut, i stedet tilfredsstiller deres behov ved at sutte på finger. Et sutte på tommelfinger kan være mere problematisk end at sutte på sut. For det første fordi en tommelfinger jo ikke kan fjernes og barnet kan derfor sutte på finger i årevis (også helt op i skolealderen), for det andet fordi at en tommelfinger er hård og det kan påvirke barnets tandstilling. Det kan derfor være en fordel her at give barnet en sut i stedet for at barnet bruger sin finger.
Der er naturligvis en grund til at det hedder en narresut, på engelsk en pacifier, hvilket jo også er meget sigende i forhold til hvordan sutten bruges.
Det er meget vigtigt at sutten ikke bruges til at holde barnet hen med. Det vil sige, at et barn som vågner fra en lur, et barn som græder, når det bliver skiftet osv. - skal IKKE have sut, men skal lægges til brystet. Hvis barnet bliver holdt hen med en sut, så risikerer man at barnet bruger for meget energi på at sutte på sutten (uden at få mælk ud af det) og når barnet så bliver lagt til brystet, ja så er barnet for træt til at spise nok og falder i søvn.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
En sut skal derfor først bruges, når man er sikker på at barnet har spist nok ved brystet, når man er sikker på at barnet har fået mælk nok i maven, har fået den næring det behøver. Det vil i forhold til din datters alder ofte være at hun således vågner fra en lur, ammes effektivt og længe fra det ene bryst, skiftes, ammes fra modsatte side og får en sut og puttes.
Hvis hun har svært ved at holde sutten i munden, så hjælper det nogle gange at trække en stofble igennem ringen på sutten (hvis den har en sådan) og på den måde lave en sutteklud. Det hjælper sutten til at blive liggende ved ansigtet og kan samtidig give lidt tryghed:o)
Håber ovenstående hjælper lidt videre omkring brug af sut.
Fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:
16. november 2024 | Udstyr | 14 mdr.
Jakke og flyverdragt i autostol?
Kære Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål, som jeg håber, at du kan...
7. november 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen. Jeg har termin om 14 dage og tror, at jeg efterhånden er så...
30. september 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen Graviditeten skrider fremad og vi er efterhånden ved at have styr...
2. september 2024 | Udstyr | 7 mdr.
Kravlegård, højstol og daglig gåtur i bæresele?
Kære Helen Jeg vil gerne høre, hvad din holdning er til...
6. august 2024 | Udstyr | 5 mdr.
Kære Helen Vores datter er nu 5.5 måned gammel og efterhånden en stor pige...
Viden om børn:
Klip i mellemkødet (Episiotomi)
I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.
Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.
Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...
Mælkedranker
Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.
De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.