Annonce

Annonce

Brev:

Ændre mad- og søvnrytme?


18. marts 2009

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Ændre mad- og søvnrytme?

Hej Helen

Jeg skriver til dig, da jeg har nogle spørgsmål vedr. min datters mad- og søvnrytme. Vores dagsplan er cirka således:

5.30: Hun vågner og jeg ammer hende (lidt), men hun vil/kan ikke falde i søvn bagefter og det er umuligt at trække den længere end til kl. 6, hvor vi derfor står op.

7: Hun er som regel pjevset/træt igen, får mme og sover en times tid inden døre. Jeg kan nogen gange vente med at putte hende til kl. 8 ved at give hende flaske og aktivere hende. Andre dage sover hun to timer i stedet for en, hvis jeg f.eks. giver hende sutten. (dvs. fra 7-9)

11-13: Får grød, vand og ammes. Puttes til middagslur. Tidspunktet for middagsluren varierer lidt men hun sover ofte to timer inden døre eller vi går en tur med barnevognen.

15-16: Ammes. Puttes til eftermiddagslur. Tidspunktet for eftermiddagsluren varierer, men hun sover som regel knap en time fra enten 15-16 eller 16-17.

18: Får kartoffelmos, vand.

18.30-19: Afhængigt af hvor træt hun virker lægger vi hende til at sove efter hun har fået et bad og en flaske mme – dog aldrig senere end 19.30 eller tidligere end 18.
ca. 22.30: Vågner og ammes

ca. 01: Vågner og ammes, er nogen gange meget vågen og svær at få til at sove igen
ca. 03: Vågner og ammes, er nogen gange meget vågen og svær at få til at sove igen

Som du kan se ud af planen, er min datter begyndt at kunne sove nogle lidt længere lure af sig selv, hvilket vi tidligere har kæmpet meget med. Det har hjulpet at vi ikke længere vugger hende i søvn, men bare lægger hende i sin seng og bliver ved siden af hende til hun er faldet i søvn – så det råd er hermed givet videre.. :-)

Mit spørgsmål går på, om jeg skal arbejde på en endnu mere fast rytme end tilfældet er i dag? Jeg kunne godt tænke mig at hun fik frokost og aftensmad på nogenlunde samme tidspunkt hver dag (også af hensyn til min planlægning), men jeg synes det er lidt svært, når hun nogle dage f.eks. sover en længere formiddagslur og hele planen derfor bliver ...


Annonce

... skudt..? Hvordan kan vores dagsplan se ud, når hun ubetinget ikke vil sove længere end til kl. 6?

Hvor slavisk skal man følge en sådan dagsplan? Skal man rykke tidspunkterne frem, hvis ens barn tager sig en længere lur, eller er det vigtigt at "overholde" tidspunkter for måltider - også for barnets skyld?

Dernæst kunne jeg rigtig godt tænke mig et råd om, hvordan vi kan få lidt mere styr på nætterne. Hun vågner i øjeblikket hyppigt, men det er ikke mit indtryk at det skyldes sult - selv om hun gerne vil ammes lidt. Det virker mest af alt som om, at hun bare har brug for hjælp til at sove videre, men selv hvis jeg ammer hende er det ikke altid at hun falder i søvn (det har hun ellers altid gjort tidligere).

Jeg har læst E. Pantleys metode om at vænne barnet fra at forbinde søvn med at sutte, men det overskud til at afvænne hende er lidt svært at finde, når hun ligger lysvågen midt om natten. Er det pga. den udvikling hun pt. er inde i at hun vågner sådan op? Burde én amning om natten ikke være rigeligt med den alder hun har?

Jeg spekulerer også på om opvågningerne kan skyldes at hun får for lidt mad i løbet af dagen, men burde hun så ikke virke sulten om natten? Vi er begyndt at give hende grød to gange dagligt, og det går fint, selv om det endnu ikke er så store mængder hun konsumerer..

Ifølge mange af "søvnteorierne" er det vigtigt at adskille mad og søvn, men min datter får f.eks. mælk lige før hun puttes til natten. Er det ikke helt fint at gøre det til en vis alder (hvilken)?
Det varierer lidt om min datter får mad før hun skal sove, når hun har været vågen lidt eller når hun lige er vågnet - men spiller det nogen rolle?

Et sidste lille spørgsmål: Min datter er igen begyndt at søge brystet meget og nu er det indimellem flasken hun afviser... Er det fordi hun nu har en alder, hvor hun er mere bevidst om det som noget tryghedsskabende?

Håber du kan hitte rede i alle spørgsmålene og at du kan hjælpe mig lidt på vej.

Venlig hilsen
en træt mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

5. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Vække for drømmeflaske?

Hej Helen Tak for dine tidligere gode svar:) Vores dreng er nu 6 måneder...

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2024 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvnvaner

Kære Helen. Tusind tak for dit fine svar for et par uger siden. Vores dreng...

Læs hele brevet og Helens svar


22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Mad på dåse til baby

Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Opstart med mad

Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce