Svar: Hvordan bliver hun glad for at spise?
Hej med dig
Jeg tror du har ret i, at der kan være en sammenhæng mellem at din datter aldrig har spist særlig meget - og stadig ikke gør det. At hun ligesom har vendet sig til at spise små mængder af gangen. Og så længe hun trives med det, så må du et eller andet sted nok accepterer at hun er sådan.
Det lyder jo som om at hun vokser og udvikler sig i fin retning, så trods det at hendes indtag af mad er mindre end for de fleste på samme alder, så optager hun næringen rigtig godt fra den mad hun indtager og trives derfor godt :o)
Min umiddelbare tanke er derfor at du fortsat tilbyder hende lidt og tit - små hyppige måltider er vigtige for at holde blodsukkeret stabilt og sikre hende energi nok til at udforske og opleve verden. Og så er det langt vigtigere at fokusere på at hun har lyst til at spise og forbinder det at spise meget noget rart, fremfor hvor meget der så glider ned hver gang.
At det lige nu kun interesserer hende at spise en håndfuld og koncentrationen derefter ryger, må I forsøge at imødekomme ved at tilbyde lidt nyt og interessant. For nogle børn er det en god idé at servere maden adskilt, bruge en tallerken inddelt i rum, så der kan ligge lidt grøntsager i et rum, kød/fisk i et andet, pasta/ris i et tredie, sovs i et fjerde osv. og her så altid lade ...
... et eller andet indgå, som man ved at barnet godt kan lide.
For andre er det bedre at servere lidt af gangen og når så interessen for det er væk, så komme med noget andet. Det kan f.eks. være at starte med at servere en ½ bolle med lidt smør og os og så følge efter med lidt frisk frugt og bær, når bollen ikke længere er interessant. Ligesom man også kan starte med at servere lidt rugbrød med forskelligt pålæg og lidt farvestrålende grøntsager (kogte, ærter, majs, gulerod) og når det så ikke er interessant mere, så tilbyde f.eks. lidt rester fra aftensmaden - små stykker frikadelle eller hvad man nu har.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis hele familien spiser sammen og der står flere retter på bordet, så kan man starte med at tilbyde en ting og så forsøge at motivere barnet til at spise dette, når barnet så af sig selv begynder at vise interesse for noget at det andet, der er på bordet, så kan barnet naturligvis få noget af dette. Man må så her vurdere hvornår man skal give det med det samme og hvornår man en gang imellem skal sige "du skal lige spise rugbrøddet først, så får du frikadellerne bagefter.." osv. Det skal jo helst ikke blive en leg bare at fylde på tallerkenen og så derefter ikke gide spise det :o)
Jeg håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke med hende:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Diarré
Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.
Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.