Svar: Mere mad og højstol
Kære A/M
De fleste børn vil i 6 måneders alderen kunne sidde kortvarigt i høj stol og i takt med at de bliver ældre, og mere og mere mobile og også stærkere i ryggen, vil de naturligt kunne sidde i længere tid. I første omgang vil de fleste børn kunne sidde 10-15 minutter, hvor de som du beskriver har rank ryg. Når de så bliver trætte i ryggen, så krummer de ryggen, falder forover eller til siden som tegn på at de er trætte, og så skal de ligge ned igen.
Det betyder at de fleste børn godt i 6 måneders alderen vil kunne sidde i høj stol, når de skal have deres mad og netop også kan begynde at få lidt i hånden, at sutte på, opbløde med spyt osv. Det lyder som om at jeres datter godt kan det nu og som om at det vil være praktisk og dejligt for jer alle, at I nu kan sidde sammen ved bordet, når I skal spise :o)
Det er fint med 3 måltider skemad dagligt i 6 måneders alderen og derudover kan netop blød frugt, ristede rugbrødskorper og lignende give i hånden, som mellemmåltider. Ligesom hun også stadig har behov for amning 5-6 gange i døgnet samt får vand af kop til sine måltider.
Det er helt naturligt for børn netop at putte i munden og i 6 måneders alderen kan gummerne godt klø, barnet bliver mere og mere bevidst om at bruge sin mund til forskellige ting og det er vigtigt både at udnytte dette og imødekomme den udvikling barnet befinder sig i.
Det at bruge sine gummer, tygge og gnaske ...
... i noget gør at barnet får øvet sig mundmotorisk. Samtidig lærer barnet at det man putter i munden kan smage forskelligt og netop det at motivere barnet, give barnet lyst til at smage og undersøge med munden er vigtigt i forhold til lysten til at spise skemad og stille og roligt begynde at spise mere og mere familiemad, mad med mere bid i.
Havregrød har en lidt grov struktur, derudover får grøntsagsmosen stille og roligt lidt mere struktur i takt med at der kommer lidt hakket kød eller fisk i mosen. Nu hvor hun er 6 måneder, er det altså helt relevant at I begynder at komme fint hakket kogt kød eller fisk i grøntsagsmosen. I 7-8 måneders alderen kan man forsøge med lidt ris, det giver endnu mere grovhed og mosen kan også laves med gaffel i stedet for blender, så barnet på den måde vender sig til at tygge maden og arbejde mere med den i munden.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Omkring 8 måneders alderen vil de fleste børn være mundmotorisk parate til at tygge og få f.eks. rugbrødshapsere, godt kogte pastaskruer og lignende. Igen er børn jo forskellige, så nogle mestrer det lidt før, andre lidt senere. At jeres datter lige nu spiser blendet mad - er rigtig fint. I skal ikke bekymre jer om konsistensen, snarere fokus på at hun skal spise så varieret som muligt og have mad der mere og mere tager udgangspunkt i jeres mad.
Håber ovenstående uddybning hjælper jer videre, planen jeg sendte til jer i sidste svar holder stadig :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Børnevaccinationsprogram
I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:
3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1
5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2
12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3
15 mdr.: MFR 1
4 år.: MFR 2
5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...
Svangerskab
Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.
Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.