Brev:
Opkast og søvn
Hej Helen
Nu har jeg læst lidt med på sidelinjen et stykke tid, og nu har jeg brug for lidt vejledning af dig.
Jeg er mor til Freja på 6½ måned og Clara på 3½ år. Freja var 4420 g. ved fødslen og vejer nu ca. 8 kg. Hun er lidt ”doven”, hvis man kan sige det. Hun lægger meget mærke til sine omgivelser, og er meget nysgerrig. Men hun er ikke så aktiv på gulvet, jeg synes dog, hun begynder at ”vågne” op og hun ruller næsten og bevæger sig i det hele taget mere. Hun er ellers en snakkende, glad og rolig pige.
Mit første spørgsmål går på mad! Vi begyndte på grød, da hun var ca. 5½ måneder, ellers har jeg ammet hende fuldt ud. Da hun var ca. 5 uger begyndte hun at sige en underlig lyd med munden, når jeg ammede hende. Hun havde svært ved at følge med og fik ofte en del luft med ind, som nogle gange fik hende til at kaste op efter måltidet. Hun var også længe om, at vænne sig til en sut. Min sundhedsplejerske konstaterede, at hun var meget sart i munden, hun skulle kun lige have fingeren indenfor, så fik hun opkastfornemmelser. Måske derfor lyden i munden, hvis brystvorten kom for langt ind i munden, jeg ved ikke.
Nu er vi så i gang med skemaden. Hun spiser en god portion grød til frokost og en meget tynd blendet portion kartofler/grøntsager til ...
... aftensmad. Derudover bliver hun ammet 5-6 gange. Alt med lidt klumper i eller som er klæg i konsistens kaster hun op af. Bananmos, frugtmos med bittesmå stykker m.m. Det ligger på tungen af hende, og det er, som om hun ikke kan komme af med det, og så ender det med, hun kaster måltidet op. Det gør det svært at prøve noget nyt mad og komme videre. Hvordan griber jeg det an?
Mit andet spørgsmål handler om søvn. Hun sover 2-3 lure om dagen afhængig af længden. Det er meget forskelligt hvorlænge hun sover. Nogle gange en lang lur om formiddagen, nogle gange om eftermiddagen. Om natten ammes hun for tiden første gang allerede kl. 1 ca. og så igen tidlig morgen. Samtidig får hun sutten mange gange også. Så jeg synes ikke, vi sover så godt. Jeg ville jo gerne undvære amningen kl. 1. De første måneder blev hun kun ammet 1 gang om natten, så om det er vane eller mangel på mad, det ved jeg ikke.
Hun ammes ca. kl. 1, kl. 6, kl. 9 (inden lur), kl. 13 (inden lur) kl. 16 og kl. 19.30 (inden nat). Nogle gange - igen afhængig af formiddagslurens længde ammes hun først kl. 14 inden næste lur, så får hun ingenting kl. 16, men får så aftensmaden tidligere.
Jeg håber, at du kan hjælpe mig lidt videre, og tak for en dejlig brevkasse med meget komptente svar
Med venlig hilsen
Nusse
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
Viden om børn:
Skråstol
Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.
Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.