Svar: Spise selv og diverse spørgsmål
Hej med dig
Slimede og ildelugtende afføringer og vægring mod at spise, kunne godt tyde på at din dreng har en virus eller en eller anden form for infektion. Det sker jo tit at børn smittes med et eller andet, når de begynder i daginstitution og årstiden er desværre også til mange infektioner, så mon ikke noget sådan gør sig gældende hos jer ...
Når børn har diarré og meget vandtynde afføringer, så skal man altid være opmærksom på at barnet får nok at drikke. Det vil her være rigtig godt, at din dreng får masser af vand og for at stabilisere maven lidt, kan det anbefales at du i en periode koger det vand du giver ham at drikke.
Det kan også forsøges med en lille smule fortyndet æblejuice, der er i æble salt og kalium, som man meget let mister, når man har tynd mave og/eller kaster op.
Det vil være godt at give ham lidt A38, tykmælk eller lignende. På dette kan han få revne æbler, lidt rugbrødsdrys eller lidt müsli eller havregryn - det kan være godt til maven. Giv ham også frisk frugt, agurk, ristet franskbrød eller anden form for brød - bag f.eks. nogle havregrynsboller. Giv ham suppe, kogte mosede gulerødder og andre mosede grøntsager, ris, grød osv. som han normalt godt kan lide.
Opskrift på havregrynsboller:
150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.
50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.
Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.
I kan også overveje om I vil forsøge med Nestles grød tilsat probiotika for at se om det hjælper og så kan I også prøve med Bifiform minidråber, som er mælkesyrebakterier i flydende form.
Problemet med at jeres dreng ikke vil spise selv, kan altså hænge sammen med at han i øjeblikket ikke er helt rask og derfor mangler overskud, hvorfor I må gå ind og hjælpe, giv ham mad, som virker godt på maven og holder maven igang på en god måde.
Det kan dog også hænge sammen med at I på en eller anden måde har fået passeret det ...
... tidspunkt, hvor børn normalt putter mad i munden selv. Altså at han ikke tidligt nok er blevet udfordret i dette ... Og hvad gør man så ...
Umiddelbart tænker jeg, at det er vigtigt at I tilbyder jeres dreng alderssvarende mad og det betyder også at I skal forsøge at holde lidt igen med skemaden og også med mælkeindtag. Hvis I bliver ved med at fylde ham op med skemad og mælk, så har han ingen grund til selv at spise, han er således nødt til også at føle sult og lyst til mad, når I sætter noget foran ham, hvis han skal begynde.
Men igen skal det være en balance og nogle gange skal han hjælpes, for han bør jo ikke tabe sig, så I er også nødt til at sikre ham et vist indtag netop ved at blive ved med at made ham ...
En alderssvarende madplan ser således ud:
Morgen: Havregrød, sødmælk af kop.
Formiddag: ½ bolle med smør og ost, ½ banan eller anden frisk frugt eller bær, vand af kop.
Formiddagslur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost: Rugbrød med forskelligt pålæg og meget gerne tilbehør af kogte grøntsager, frikadeller, kogte pastaskruer og lignende som han fint kan spise selv. Vand af kop.
Middagslur
Eftermiddag: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler eller lignende, ½ bolle med smør, frisk frugt i hånden. Vand af kop.
Aften: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Mos f.eks. kartofler med sovs og hjælp ham med at spise dette og giv ham ved siden af frikadelle som han selv skal tygge, kogte grøntsager i hånden osv. at gnave lidt af. Altså forsøg at kombinere de to ting - mos og mad i stykker. Vand eller sødmælk af kop.
Suppleres med en godnatgrød, så I er sikre på at han ikke går sulten i seng og puttes herefter til natten med amning eller flaske.
Så prøv om du via maden kan få lidt orden på hans mave, når maven er velfungerende, så vender appetitten og lysten til at spise måske tilbage .. Prøv så også om du kan motivere ham til at spise selv, ved at tilbyde det samme som I andre får. Giv ham valgmuligheder, det skal appellerer til ham i farver, form osv. og suppler så op når det er nødvendigt - f.eks. inden sengetid, så han ikke vågner om natten fordi han er sulten.
Håber I hermed er hjulpet videre på vej:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Børnevaccinationsprogram
I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:
3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1
5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2
12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3
15 mdr.: MFR 1
4 år.: MFR 2
5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.
Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!
Venlig Hilsen Mira
P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!