Svar: Ammestop - er jeg en ond mor?
Kære Lene
Forhåbentlig er der allerede sket en forskel nu, hvor jeg svarer dig idag. Nu er der jo netop gået en uge siden du valgte at stoppe amning helt, så har han affundet sig med det eller ...??
Hvis du ikke har ammet i en uge, så vil din mælkemængde være lille, men det vil stadig være muligt at stimulere brystet til mælkedannelse igen. Hvorvidt det overhovedet vil være relevant tvivler jeg på, fordi du har holdt pause så længe og beslutningen er taget. Som udgangspunkt vil jeg derfor sige, at du skal holde fast i din beslutning og netop som I så fint gør, - berolige med kærtegn, knus, putte med ham osv. altså give ham masser af fysisk kontakt og nærhed, men uden at få brystet.
Det er den hårde metode du har valgt, hårdt både for mor og barn. Men det skader ikke din dreng at du stopper amning, sålænge du netop sørger for at give ham nærheden på anden vis. Mad og drikke kan han jo fint indtage på en anden måde, han behøver ikke få bryst eller flaske med den alder han har.
Normalt er det lettest at stoppe amning hvis både mor og barn er enige om det. Samtidig er det også sådan, at netop efter 1 års alderen, så er barnet meget bevidst og man kan ikke gå ud fra at barnet selv vil sige fra. Det er altså ofte en beslutning som skal tages af mor, det er dig der skal bestemme at nu er det slut - som du jo også har gjort.
Den mest hensigtsmæssige måde at stoppe amning på vil ofte være ved at skære ned, så mælkebehovet ved brystet bliver mindre og mindre. I stedet skal barnet så tilbydes mælk eller vand af kop og evt. lidt at spise, en godnathistorie eller andet, som alternativ til brystet. Det kan være en god idé stille og roligt at introducere en bamse, sutteklud eller lignende som barnet kan putte med og finde tryghed med, når brystet ikke er ...
... tilgængeligt. Altså finde en substitut, som kan berolige og betrygge, når brystet så tilsidst fjernes helt.
Nogle gange betyder amningen så meget for barnet og fylder så meget, at man er nødt til at stoppe helt, simpelthen fordi mælkeindtaget går ud over barnets øvrige indtag af mad. Andre gange skal man som mor spise noget medicin, indlægges eller andet der gør, at man ikke kan amme og så er det ofte også nødvendigt at stoppe fra den ene dag til den anden. Der er også børn som har rigtig svært ved at acceptere at de nogle gange kan ammes og andre gange ikke kan, hvorfor man skønner at det er for frustrerende at amme og derfor bedre at stoppe helt. Og så er det jo også sådan at børn naturligt på et tidspunkt bliver for gamle til amning og noget andet skal sættes i stedet.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Man er ikke ond, når man vælger at stoppe amning - heller ikke selvom det kan give nogle frustrationer og voldsomme protester hos barnet. Du gør det jo fordi du skønner det er bedst for jer begge og du sørger for at din dreng får masser af kærlighed, omsorg og nærhed på anden vis og det er super fint.
Spørger du mig personligt, så havde jeg måske givet ham brystet en gang i døgnet - f.eks. om natten, fordi det havde givet den ro der skulle til for at hele familien kunne sove. Stille og roligt ville jeg så have kortet natamningen mere og mere ned, så han ikke fik mælk, men kun fik lov til lige at die lidt og finde roen og så samtidig have sat noget andet i stedet - kærtegnet ham på en bestemt måde, beroliget med bestemte ord osv. Andre ting, som stille og roligt kunne give ham roen og gøre at han tilsidst helt kunne undvære denne amning også og dermed være slutte med amning ...
Men forhåbentlig har din metode virket, så I nu sover godt alle 3 om natten ...? En dårlig mor, er du bestemt ikke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Tænder
Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.
De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.
Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...
Madpakke og børn
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...