Annonce

Annonce

Svar: Udvikling, sprog mv.


5. marts 2009

Kategori:
Alder:
3 år, 1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Det lyder som om at Anton er en rigtig dejlig dreng, som udvikler sig rigtig godt og alderssvarende og han lyder også til at være glad for sin børnehave :o)

Det er sådan, at der til børnehaven er tilknyttet en talepædagog og jeg synes du skal bede pædagogerne om vedkommendes navn og nummer og samtidig tale med dem om, hvornår talepædagogen kommer næste gang i institutionen og hvorvidt de mener det er relevant at Anton lige taler med ham/hende. Nu hvor Anton er blevet 3 år, så lyder det helt relevant at få en faglig vurdering af hans sprog og det skal gøres af en talepædagog.

Når det er sagt, så er det helt normalt at Anton siger barbar i stedet for farfar og at han især har svært ved både F og V lydende - netop disse to lyde siger vi faktisk meget ens, de ligger begge fremme i munden.

Det kan være en god idé at du får Antons ører tjekket ved en ørelæge (du behøver ikke henvisning) da en god hørelse er en forudsætning for sprogudvikling. Talepædagogen vil sandsynligvis også spørge ind til hvorvidt der er noget med eller har været noget med hans ører og så er det godt, at han netop er blevet tjekket :o)

Anton har ikke nogen problemer med at forstå dig eller andre og har også et fint ordforråd. Det han har svært ved er at udtale visse ord rigtigt. Det er her vigtigt at du ikke retter på ham eller stiller krav som "kan du sige ..." men at du tror på at han gør det, så godt han kan. I stedet for at rette på ham, skal du gentage ordet igen, så han hører det rigtigt. Gentagelser skal altså være en del af kommunikationen mellem jer og også dette vil talepædagogen fortælle dig om.

Der kan være forskellige årsager til at barnet har svært ved sproglydende. Hos nogle børn er det enkelte lyde, hos andre er det kombinationen ...


Annonce

... af lyde der gør det svært. Barnet kan have svært ved at bøje og bevæge sin tunge på den rigtige måde, når lydende skal frem og her kan en sut, f.eks. godt være problematisk. Derfor er din tanke om at Anton skal til at væk fra sutten være god nok - det er dog også vigtigt at sige, at børn som aldrig har brugt sut også kan have problemer med sproglyde - de to ting behøver altså ikke hænge sammen.

For at det hele ikke skal blive alt for overvældende for ham, så synes jeg du skal holde fast i at sutten kun bruges, når han skal sove. Det vil sige, at han får den til sin middagslur og han får den, når han skal sove om aftenen. Men derudover er sutten gemt væk, han skal ikke gå rundt med sut i munden.

Giv ham en substitut, en sovebamse, som han bruger når han puttes og stille og roligt vil han måske begynde at glemme sutten og helt kunne nøjes med sin bamse.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Renlighed kan I træne til sommer, når det bliver bedre vejr og han har vænnet sig til børnehaven og det nye liv der. Hvis han ikke selv viser tegn på gerne at ville have bleen af, så er det fint at vente lidt endnu. Det går altid bedst, når barnet selv begynder at vise interesse, så kan samarbejdet begynde.

Det kræver mange ressourcer at starte i børnehave og det er helt naturligt at han især i øjeblikket har behov for en middagslur. Han må gerne sove til middag, de fleste 3 årige kan nøjes med en lur på 1 times tid. Stille og roligt vil han sandsynligvis af sig selv begynd at afkorte luren og vil også begynde at give udtryk for ikke at ville sove, men hellere ville lege og det er rigtig fint. Så kan man begynde at springe luren over nogle dage og lade ham lege i stedet for.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej og kan bruge mine overvejelser videre frem. Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ekstra væske baby

Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.

Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.

Læs mere i Babylex

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce