Annonce

Annonce

Svar: Træt af natteroderi


2. marts 2009

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Christina

I forhold til mad og børn der er født før tid, så er det ofte en god idé at gå ud efter den mellemliggende alder. Det vil i forhold til din datter sige, at du skal gå ud fra at hun skal have mad, mælk, sove osv. som et barn på 5½ måned.

Det er således lige tidligt nok at begynde med de grovere grødtyper og flere forskellige grøntsager, men om 2-3 uger vil hun svare til et 6 måneders barn (i forhold til mad) og her vil du fint kunne starte op med meget mere variation.

En plan for dagen vil her se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre i mors seng

Morgen 8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden som f.eks. appelsinbåde, fersken, blomme eller lignende at sutte på, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10

Frokost 12: Grøntsagsmos og stille og roligt startes op med lidt kogt kød og fisk i mosen, tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gnaske i, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 13.30-14 og storebror hentes i børnehave.

Eftermiddag 16: Ammes og tilbydes igen lidt frisk frugt i hånden at sutte på ligesom om formiddagen. Vand af kop.

Powernapper evt. 20-30 minutter, men kan måske også begynde at springe denne lur over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver stille og roligt de grøntsager som I andre spiser. Tilbydes også her lidt brødskorper eller lignende i hånden at gumle på. Sidder med ved bordet i høj stol og I spiser sammen. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20. tidspunktet afhænger lidt af hvorvidt hun har powernappet sidst på eftermiddagen eller ej. Hvis hun ikke har sovet er hun måske putteklar allerede kl. 19, har hun sovet skal hun måske først puttes kl. 21 eller senere ... Hun puttes i sin egen seng

Sen aften 23-24: Ammes og sover i sin egen seng uden mælk indtil næste morgen tidlig, hvor hun ammes igen.

du kan se af denne plan at det vil være hensigtsmæssigt at din datter sover en formiddagslur, en middagslur og evt. en powernap sidst på dagen. Sidstnævnte kan ofte springes over i ...


Annonce

... 6 måneders alderen. Som det ser ud hos jer, så sover din datter ofte 4 lure dagligt - en morgenlur, en formiddagslur, en middagslur og en powernap sidst på dagen og dette kan godt spille ind på hendes dårlige nattesøvn og uroen om natten. Prøv derfor om du kan forsøge at følge en rytme, som ligner den jeg her skitserer :o)

Hun er jo umiddelbart god til at sove om dagen og indhenter uden problemer der den søvn hun mangler om natten. Det er derfor vigtigt at du søger for at hun om dagen er aktiv og bruger sig selv både motorisk og mentalt. Hun er en stor baby nu, der skal leges med og stimuleres rigtig meget, netop for også at sove godt om natten.

Det er derimod vigtigt at hun ikke falder i søvn med brystet i munden. Det er en god idé at du starter med skemaden og så giver bryst inden hun skal sove, men hun skal ikke forbinde brystet med at falde i søvn. Brystet skal give hende ro, mælken skal fylde hende op så hun sover godt med en mæt mave, men hun skal ikke have brystet i munden for at sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Modsat skal du heller ikke lægge hende til at sove imens hun er vågen, hun skal ammes og være lige ved at falde i søvn, når du putter hende. Stå ved hende, hold dine hænder på hende, berolig hende med kærtegn, vugge hende lidt osv. så du på den måde hjælper hende ind i søvnen - men uden brystet. Hun skal registrere hvor hun ligger så hun bedre kan falde i søvn igen, når hun har sine naturlige opvågninger om natten.

Hvis hun ikke vil have sut, så behøver hun det ikke. Du kan evt. putte hende med en sutteklud ved ansigtet i stedet for. Der er nogle børn som fravælger sutten og det er helt okay, der er jo en grund til at det hedder en narresut :o)

Hvis du føler at du har mælk nok og at din datter ikke behøver ekstra ud over hvad hun får af dig, så er der absolut ikke grund til at give hende mme af kop. Det er vigtigt at hun lærer at drikke vand og vand er den bedste tørstslukker. Modsat, hvis du fornemmer at du mangler mælk og føler hun har brug for noget ekstra, så kan du godt give hende mme af kop, det er helt fint.

Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex

Ekstra væske baby

Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.

Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce