Svar: Falde i søvn - opkast!
Kære Lene
Det er meget normalt at børn i forbindelse med sygdom og opkastning kun kaster op om natten og ikke i løbet af dagen. Det hænger ofte sammen med, præcis som du også selv skriver, at barnet samtidig er forkølet, har hævede slimhinder, slimdannelse osv. og når barnet har ligget ned og sovet i nogle timer, så er barnet generet i luftveje, hoster og kaster dermed op. Barnet når ikke at blive så generet i dagtimerne, fordi barnet ikke sover så længe, næsen bliver pudset osv.
At det er madrester og mavesaft der kommer op lyder ikke som tegn på mavesår, men snarere som om at hun har svært ved at nedbryde og bearbejde noget af den føde hun får ned. Det er ofte flere timer siden hun har spist og stadig har hun ikke rigtig nedbrudt maden. Det kan skyldes at hun stadig har en virus i kroppen, der generer, hvilket også kan være årsagen til at hun ikke spiser så meget om dagen. AT det skulle skyldes mavemunds-forsnævring der først viser sig ved 1½ år lyder usandsynligt. Det burde have givet problemer før.
Man kan naturligvis overveje om hun kan have noget allergi, men da hendes afføring er normal og hun i øvrigt ikke har noget symptomer, ikke ondt i maven eller lignende, så lyder dette heller ikke som en årsag.
Jeg synes det er relevant at du drøfter det med lægen og får en lægelig vurdering af hvorvidt I skal se tiden an eller om det vil være hensigtsmæssigt at I får en henvisning til børneafdeling. Der er ingen grund til at du går og er unødigt bekymret, så hellere undersøge en gang for meget end en gang for lidt.
Jeg har valgt at lægge dit spørgsmål på side, hvis nogen ...
... forældre har oplevet noget lignende, så er de velkomne til at skrive. Så kan vi alle blive lidt klogere :o)
Med hensyn til at din datter er spændt fast om dagen, så synes jeg du skal tale med institutionen omkring dette. Omkring brug af seler i daginstitution så skriver sundhedsstyrelsen:
"Sundhedsstyrelsen tilråder, at spædbørn og småbørn overvåges og tilses jævnligt under søvn og fraråder samtidig generelt brugen af soveseler. Begrundelsen herfor er, at det altid er forbundet med en vis risiko at anvende seler i barnevogne og i krybber. Ingen barnesele kan anses for at være fuldstændig sikker. På den anden side kan der også ske ulykker, hvis børn lægges til at sove uden sele. Desuden er børn, der er overladt til sig selv, sårbare over for insekter, fugle og dyr. Spørgsmålet om overvågning af – og et jævnligt tilsyn med – sovende småbørn drejer sig således ikke alene om, hvor sikkert det er at sove med eller uden sele."
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Citat: Hygiejne i daginstitutioner. Anbefalinger om forebyggelse og sundhedsfremme for børn inden for hygiejne, miljø og sikkerhed. Sst. 2008
Jeg ved at ovenstående anbefaling betyder at man i visse institutioner slet ikke har børn til at sove i krybber og barnevogne og at man i andre institutioner vælger at lade børnene stå ude at sove - men uden sele og så med opsyn af en voksen. Der er altså afsat en person til at blive hos børnene hele tiden imens de sover, hvilket naturligvis kræver lidt ekstra personale ressourcer ...
Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat god bedring med hende :o) og du må naturligvis gerne melde tilbage hvordan det går. Tak :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Vestibulærsans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.