Svar: Afføringen gør ondt at komme af med
Kære Dorthe
Det er min erfaring at mange børn i 2 års alderen pludselig får problemer med forstoppelse og netop som du beskriver, holder afføringen tilbage "det gør ondt mor" og tydeligt har det svært, ryster over hele kroppen, græder, krummer sig sammen, skal holdes om osv. når de skal af med afføring.
Hvorvidt det hænger sammen med at der i den alder sker nogle enzymændringer eller lignende i tarmsystemet ved jeg desværre ikke, men det er påfaldende at det sker i denne alder ... Rent udviklingsmæssigt kan det naturligvis også hænge sammen med at barnet netop i denne alder begynder at interessere sig lidt for hvordan det fungere, opdager at der kommer noget ud og at de til en vis grad kan styre det, samt få opmærksomhed omkring det ... Opmærksom er man dog nødt til at give, når de tydeligt gør så ondt!
Det er vigtigt at du giver din datter afføringsmiddel og hvis du ikke har effekt af laktulose, så tal med lægen om at give din datter Movicol, som hun så skal drikke. Hvis dette heller ikke er nok, så lyder det helt rigtigt at I bruger Microlax. Det er vigtigt at hun oplever, at det at komme af med afføring er let og smertefrit, jo flere gange hun oplever det, jo bedre. Det vil få ...
... hende til at slappe af og ikke gå og holde sig, jo mere hun holder sig, jo sværere bliver det jo at komme af med og jo værre en cirkel kommer I ind i.
Det er derudover rigtig vigtigt at du via kosten hjælper din datters mave igang. Du kan give hende svesker, det sætter gang i maven. Du må også gerne give hende forskellige former for frugtgrød med lidt mælk på, ligesom frisk frugt er godt. Derudover skal hun have fiberrigt brød og boller, og meget gerne grøntsager - meget gerne kogte grøntsager og så masser af vand at drikke. Væskeindtaget er også vigtigt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så kan du også prøve at give hende lidt tykmælk, A38, cultura eller lignende, evt. med lidt revne æbler, müsli eller lignende. Hold igen med almindelig drikke mælk og hold også igen med banan.
Bibehold mavemassage, cykeløvelser osv. som også er med til at sætte gang i maven og overvej så om ikke hun skal i vuggestuen igen, om ikke andet så har nogle korte dage dernede. Det er vigtigt at hun oplever andre ting, kommer til at tænke på noget andet og bliver afledt, så hele dagen ikke kommer til at handle om at hun skal på toilettet og at det er svært ... :o)
Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Allergidisponerede børn
Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.
Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).
Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.