Annonce

Annonce

Svar: Nogle tanker om madvaner


26. februar 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sabine

Der kan være så uendeligt mange årsager til at børn ikke vil spise og da det er første gang du skriver til mig, er det rigtig svært for mig at vide, hvad det handler om hos jer. Du fortæller jo at jeres ældste datter på 2 år heller ikke spiser særlig meget og aldrig har gjort det ...

Har du talt med din egen sundhedsplejerske, jeres læge, pædagogerne i institutionen osv. omkring dine pigers spisevaner? Det kunne være en god idé at rådføre sig med dem, da de kender jer, kan være der i spisesituationen og se hvad der sker.

Som sagt kan mange ting spille ind, det kan være iboende problemer hos børnene selv, det kan også være påvirkning fra jer forældre. Det kan være dårlig stemning, at I skændes meget, at I ikke selv har et naturligt forhold til mad osv. Dette må vurderes af nogen omkring jer.

Når jeg ser din plan for dagen, så ser det umiddelbart fornuftigt nok ud, tiderne passer fint for en pige på din datters alder og det er ikke noget problem at finde gode tidspunkter at give skemad på. Det lyder dog som om at du har masser af mælk og at hun tager godt fra, hvis hun spiser 10 minutter af gangen og du behøver derfor ikke presse hende til yderligere indtag. Det er helt fint, hvis hun kun spiser fra et bryst af gangen og selv siger fra - prøv at acceptere dette og se om et lidt mindre indtag af mælk på den måde kunne give lidt mere plads og lyst til anden mad.

Det er også rigtig godt, at du forsøger at tilbyde hende mad i hånden og det er her vigtigt at du nu begynder at sætte hende i høj stol, så hun sidder mere rank op, når hun skal spise. Ligesom det at sidde med ved bordet og I alle spiser sammen kan motivere begge børn. Selvom hun ikke kan sidde selv på gulvet, så kan hun ganske givet godt sidde i høj stol imens hun får lidt mad i hånden og med ske.

Det er rigtig godt at du tilbyder hende mad i hånden som hun kan sutte på, men det er naturligvis vigtigt at hu finder det interessant og netop putter det i munden. Ellers har det jo ingen virkning. Start med at sætte hende i den højestol, så hun sidder op, giv hende så noget i hånden, som hun selv kan gnaske lidt på og imens laver du så skemaden klar. Herefter sætter du dig med skålen med mad i den ene hånd og skeen i den anden og så skal du hjælpe hende med at holde fokus på det at spise.

Prøv med forskellige slags grød og forskellig konsistens. Med den alder hun har nu må hun gerne få det hele. Prøv også med grøntsagsmos af forskellig slags. Giv hende hjemmelavet mad, når det passer og ellers så køb mad på glas og pulvergrød til hende. ...


Annonce

... Lige nu betyder det ikke noget om det er det ene eller det andet, lige nu handler det om at hun skal spise.

Det er vigtig at du ikke bare automatisk følger efter med eller tilbyder brystet, når hun afviser skemaden. Hun får masser af mælk, hvis hun ammes 6 gange dagligt. Jeg kan se at du nogle gange tilbyder hende 8 gange dagligt eller måske lidt mere og det skal du ikke. Det er fint med de 6, mere skal hun ikke have - 5 amninger er også helt okay.

Plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 04-05: Ammes og sover videre i mors seng

Morgen 08.00: Grød af en eller anden slags, evt. med lidt frugtmos på, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk frugt i hånden, brødskorper, agurkeskiver eller lignende at sutte på, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk (hjemmelavet eller køb det på glas), ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gnaske i, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur, storesøster hentes.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden. Pigerne kan sidde og spise lidt sammen om eftermiddagen.

Powernapper

Aften 18: Aftensmad ved bordet sammen med I andre. Tilbydes grøntsagsmos med kød eller fisk og må gerne få lidt af jeres sovs på sin mos så det smager af noget. kan også få mos fra glas, hvis du skønner dette nemmere. Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende i hånden at gumle på. Vand af kop.

Ammes og puttes ca kl. 20 i egen seng

Sen aften 23-24: ammes og sover til næste morgen tidlig uden mælk. Sover i sin egen seng.

Du skal ikke fokusere så meget på mængden, det er helt fint hvis der kun glider 5 skefulde ned af gangen. Det handler lige nu om at der skal en fast rytme ind i dagen og at hun skal vende sig til at nyde maden og føle behov for den. Det skal være spændende og interessant at spise og det skal forbindes med noget hyggeligt og rart.

Morgen og aften, hvor du normalt tilbyder brystet og I andre spiser, skal hun ikke længere tilbydes bryst men rigtig mad og I skal spise sammen. Hun skal sidde med ved bordet, hun skal sidde i sin høje stol. Når hun kan trille hele vejen rundt og også kryber over gulvet, så må hun også kunne sidde i høj stol ...?

Hvis hun er glad for rugbrødssmagen så prøv med øllebrød.

Og så hold igen med amning, som din veninde har sagt. Hun må som sagt gerne blive ammet 5-6 gange dagligt, men behøver ikke mælk fra begge sider. Tro på at hun godt kan nøjes med kun et bryst netop for at hun også skal føle behov for andet mad :o)

Fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Hvor er det skønt at jeg kan skrive til dig og tak for dine altid fyldestgørende og indlevende svar - det savner jeg meget fra min egen sp!

Mange hilsner
Rikke, mor til dreng på 5 måneder


Annonce