Annonce

Annonce

Svar: Dagsplan - 4 mdr.


24. februar 2009

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Signe

Jeg ved at jeg i et tidligere brev har beskrevet for dig, hvordan børns søvn ændrer sig i 3-4 måneders alderen og det er sandsynligvis det du oplever nu.

Det vil ofte være sådan at barnet begynder at 'slatspise' lidt i løbet af dagen, han bliver pludselig optaget af andre ting, har svært ved at koncentrere sig om brystet, slipper, tager fat, afviser og lader sig ligesom nøjes. Falder så i søvn, vågner op og spiser så lidt igen og samme mønster gentager sig. Det er derfor vigtigt at man i denne alder forsøger at skabe en nogenlunde fast rytme for dagen, hvor barnet ikke slatspiser og slatsover, men får spist et godt måltid, bliver fyldt rigtig godt op, har nogle gode aktive vågenperioder, tumles med, pludres med, stimuleres både motorisk og mentalt, hvorefter det så ofte får mad igen og atter puttes.

Det gælder fortsat, at han har behov for at sove 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Længden af lurene kan sagtens være forskelligt fordelt hen over dagen, det må du prøve at passe ind, som det passer bedst.

Nu hvor han er 4 måneder og du synes han virker sulten og til at have behov for lidt ekstra, så kan du i første omgang forsøge om du kan amme ham lidt hyppigere i løbet af dagen. Det kan være at amme ham fra det ene bryst, når han vågner af lur, skifte ham, lege med ham, tumle ham osv. og så amme ham fra modsatte side inden du putter ham til næste lur. Ved at amme fra begge sider imellem hver lur, får du fyldt han lidt ekstra op og du får samtidig stimuleret til mere mælk.

Hvis øgning af din mælkemængde ikke er tilstrækkeligt, så kan du overveje om du skal til at give ham lidt ekstra. Nogle starter med og synes det er rart, hvis barnet vil tage en flaske. De supplerer derfor med lidt modermælkserstatning eller vælling. Det er dog ikke noget ...


Annonce

... barnet behøver at få, hvis barnet trives med bryst og man gerne vil amme så længe som muligt og ikke har planer om at starte på arbejde i nærmeste fremtid, lade barnet passe af andre eller lignende, så kan man sagtens amme og i stedet gå direkte igang med grøden.

Man starter så normalt med 4-5 skefulde ris, majs eller hirsegrød, ofte om formiddagen eller til frokost og ammer så fuldstændig som man plejer derudover. Når man starter allerede i 4 måneders alderen, så tager det tid at vende barnet til skemad og det er vigtigt at man går stille og roligt fremad, så barnet ikke får ondt i maven. Stille og roligt øges mængden og når barnet kan spise 1/2-3/4 dl. grød, så kan man begynde at give barnet skemad 2 gange dagligt. Sammen med skemaden gives vand af kop og derudover ammes fortsat som hidtil.

En plan for dagen ser så således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre.

Formiddag 9.30: Ammes og puttes herefter til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Forsøge med lidt grød, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Ammes

Sover sin tredie lur

Aften 18-18.30: Her tilbydes skemad, når han er ved at være parat til at få det to gange dagligt.

Ammes eller flaske og puttes til natten ca 19.30

Sen aften 23-24: Ammes

Nat 03: Ammes

Som du kan se af denne plan, så skønner jeg at din dreng skal puttes lidt senere i løbet af dagen end du gør lige nu. Han burde kunne holde sig vågen i 2½ time og netop ved at flytte lidt på tiderne dagen igennem, kan I skabe en rytme, hvor han ikke er vågen hele eftermiddagen og I kæmper for at få ham til at sove lidt ligesom nu ... At følge en plan der ligner ovenstående kan altså være en måde hvorpå I kan sikre at han ikke slatspiser, slatsover osv. dagen igennem.

Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce