Brev:
Mælk ved 1 år og lege, kravle mv.
Hej Helen
Så er Emil allerede ved at være et år (10,5 mdr) - han er glad og tilfreds, kravler, går med støtte, spiser selv med fingerne (forsøger sig med gaffel) og drikker selv af sin kop. Han sover OK - selvom det tager en rum tid at falde i søvn fordi han rejser sig op 1000 gange og han vågner et par gange forvirret på alle fire. Så alt i alt synes jeg han trives. Men der bliver ved at være ting som jeg kan komme i tvivl om. Så lige en gang blandede spørgsmål.
Jeg ammer stadig Emil to gange (kl. 19.30 og en gang om natten). Min tanke er at droppe begge amninger på en gang når han bliver 1 år - hvor han så skal have den halve liter uden mors hjælp. Jeg kan være lidt nervøs for om Emil vil få nok mælk, for han vil ikke spise tykmælk. Så mine første spørgsmål er:
1. Hvordan omregner man ost til ml mælk?
2. Må jeg give Emil creme fraiche i stedet for tykmælk? Det glider bedre ned og jeg har givet ham det for at fede ham lidt op.
3. Når Emil bliver 1 år siger man at de skal over på letmælk i stedet for sødmælk? Skal jeg også gøre det, når han ikke er så tyk? Han når ikke at tredoble sin fødselsvægt. Skulle veje 11.1, men kommer vel med lidt held op på 10 kg (er ca. 77 cm nu). Og skal vi der droppe at tilsætte ekstra fedt eller fortsætte med det.
4. Emil har aldrig fået MME i flaske/kop, men vi har brugt det til grød. Hvornår skal vi skifte over til at bruge normalt mælk?
5. Kan jeg give ham et kalktilskud for at være på den sikre side?
En anden ting, som min mand og jeg ikke kan finde ud af er godnat-grøden. I dag får Emil aftensmad kl. 17.30 og så en portion grød efterfulgt af amning kl. 19.00 - 19.30.
Hvor længe skal de blive ved at have et godnat-måltid? Og har du nogle ...
... forslag til andet end grød (vi synes han er ved at være for gammel til pulvergrød)
Og så over i en helt anden boldgade. Som nævnt synes jeg Emil trives, men kan alligevel blive lidt forundret over alt det andre babyer gør, som han slet ikke forsøger på. Blandt andet at vinke, pege og klappe, som han slet ikke gider. Han gider heller ikke f.eks. at stable ting eller sætte klodser sammen. Faktisk bruger han alt sin tid på at kravle rundt, rejse sig ved ting, gå rundet om bordet, gå med os i den ene hånd, ved gåvognen etc. - det er ekstremt sjældent at han sidder ned og leger. Han kan godt på legetøjet finde en bestemt knap og trykke på dem, så det larmer - så han kan godt styre fingeren, når det kommer over ham. Jeg synes jo han burde klappe hvis jeg synger en klappe-sang eller vinke når vi går. Men det er ikke engang noget han forsøger.
Hvad kan jeg gøre for at få ham til at lave flere af de her lege som er gode for koordinationen?
Han vil rigtigt gerne kravle op af vores trappe? har du en snedig måde at lære ham at komme ned. Vi forsøger at vise ham at han kan kravle baglæns ned - men det er som om han ikke forstår det. Han kravler bare op igen.
Og så det sidste. Emil pludrer/snakker en masse "ba ba, da da" og den slags i sætninger og i forskellige tonelejer. Men det lader ikke til at han har faste udtryk for f.eks. mad, mor, far eller noget. Det fornemmer jeg mange babyer på Emils alder har. Burde han ikke være i gang med at sætte en bestemt lyd sammen med en bestemt ting? Kan vi styrke den udvikling?
Nå, det må vist være rigeligt med spørgsmål for denne gang. Håber du kan komme med lidt in-put og ideer til hvordan vi bedst støtter Emil hvor han er lige nu.
Med venlig hilsen
Rikke
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
Viden om børn:
Modermælkserstatning
Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.
Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!