Svar: Hvad anbefaler du at starte op med?
Kære Trunte
Tak for dit brev og velkommen til :o)
Jeg har set på din drengs kurver og kan godt se at han er faldet ned på kurverne fra han blev født og indtil nu. Det ser dog ud som om at han nu er ved at stabilisere sin vægt og holder sig på 15 percentilen hvad angår vægten. Hvis han bliver der er det okay, men det er helt rigtigt at du er opmærksom og det lyder fornuftigt, at du ikke venter for længe med at introducere skemad. Han lyder til at være en dreng der skal have lidt ekstra, når han bliver 4 måneder.
Men du fortæller om en dreng der i øvrigt trives, han ammes og du føler du har godt med mælk. Han sover godt, spiser umiddelbart som han skal, melder sig til måltiderne og udvikler sig i rigtig retning - han er som du skriver, det man kalder for en 'nem dreng' :o) Derfor er jeg ikke særlig bekymret og er enig i at du naturligvis skal holde fast i dette, han tager jo på, vokser godt i længden osv... så lidt ro på lige nu, vægten ser som sagt ud til at stabilisere sig lidt :o)
Når du starter så kan man overveje hvad du skal begynde med. Da amningen umiddelbart fungerer og I begge virker glade for amning, så kan du fint starte op med lidt grød. Her anbefaler jeg normalt at man starter med 4-5 skefulde ris-, majs-, eller hirsegrød, tilbyder lidt vand af kop og så ellers ammer som man plejer. Man starter normalt om dagen, f.eks. til frokost og så øger man stille og roligt hans indtag. Når han begynder at kunne spise større mængder, f.eks. 3/4 dl, så kan du begynde at give ham skemad 2 gange dagligt. Her er han måske omkring 5 måneder og du kan give ham grøntsagsmos (kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli) om aftenen og forsat amme som du plejer.
Nogle vælger også at starte med en flaske. Da det er første gang du skriver til mig, så ved jeg ikke hvor lang tid du planlægger at amme, holde barsel osv. Hvis du har et ønske om at din dreng skal lære at tage imod en flaske på et tidspunkt, fordi han skal passes, far eller andre skal kunne tage over, du vil gerne trappe amningen ned osv. så kunne det være en god idé at starte med dette nu. Det kunne f.eks. være en flaske om aftenen og i ...
... flasken kunne være modermælkserstatning.
Modermælkserstatning mætter lidt mere end brystmælk på grund af sammensætningen og barnet indtager derudover en forholdsvis stor mængde af gangen - han vil måske kunne drikke 150-200ml, hvilket jo giver en helt anden mæthed og ekstra næring i forhold til at få 4-5 skefulde grød ... Samtidig er modermælkserstatning ofte en lidt blidere overgang i maven, når din dreng ikke er ældre end han er og hvis du gerne vil give ham lidt ekstra inden han bliver 4 måneder, så skal det være modermælkserstatning. Han bør ikke starte med skemad inden 4 måneders alderen.
En plan for dagen med de tidspunkter du har angivet kan se således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre og får igen inden I står op kl. ca 8-8.30.
Formiddag 10.30: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 12.30: Tilbydes lidt grød, vand af kop. Hvis du synes det passer bedre med grøden om formiddagen inden du putter ham til formiddagslur, så må du også gerne give ham det der.
Ammes og puttes til middagslur ca 14.30

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sen eftermiddag 17: Ammes
Aften 18: Her vil han normalt begynde med skemåltid nr. 2, når han bliver parat til det.
Ammes efter behov om aftenen, ofte spiser børn i denne alder hyppigt om aftenen for at fylde sig ekstra op til natten.
Ammes eller flaske med mme og puttes til natten ca kl. 20-20.30
Sen aften/nat: Ammes ofte både sen aften, midt nat og så igen tidlig morgen
Så mit råd er altså at du holder fast i at din dreng tager på, vokser i længden, at han udvikler sig som han skal, er glad, sover godt og på den måde virker til at trives; men at du naturligvis skal holde øje med at han bliver ved med at tage på, for han er faldet i sin kurve og bør ikke ryge længere ned ... Derfor er han også en dreng, som måske har brug for lidt ekstra næring og du skal så her vurdere om du helst vil starte med at supplere med en flaske, fordi du har et ønske om at kunne give ham flaske senere hen eller om du helst vil springe flasken over og gå direkte til grøden, når han bliver 4 måneder.
Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre på vej, fortsat held og lykke :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Ruske
Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.
Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...
Udstyr til nyfødt - tjekliste
Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.
En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:
- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.