Annonce

Annonce

Svar: Maden driller igen ...


30. januar 2009

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Charlotte

De fleste børn vil i 7-8 måneders alderen fortsat have behov for en del skemad ved siden af mad i stykker, for at blive rigtigt mætte. Det kræver stor koncentration fra barnets side, at tygge maden og spise den, når den serveres i stykker og ofte bliver barnet simpelthen for træt og mister lysten/koncentrationen til at spise mere inden hun egentlig er mæt nok. Derfor vil det normalt være godt at supplere med lidt grød og mos ved siden af mad i stykker ...

Sygdom er skidt for appetitten, det gælder både børn og voksne og har man så et barn der i forvejen er småtspisende, så er det naturligvis ekstra frustrerende, når sygdom sætter en stopper for appetitten. Det gode i jeres familie lige nu er dog, at din datter er begyndt at acceptere sin flaske og sin mme, som hun jo også tidligere har afvist, så lige nu får hun jo rent faktisk lidt næring den vej :o)

Hvis hun er glad for mad i stykker og glad for at tygge og bruge sin mundmotorik, så skulle I måske forsøge med lidt mere hapsere - som man ellers ofte giver til de lidt ældre børn. Prøv at give hende brødhapsere ind i siden af munden, giv hende dem med fingrene og forsøg at få dem ind i siden så hun med det samme tygger sammen om dem - modsat få dem ind midt i munden, så er det svært med tungen at få dem lagt rigtigt og finde ud af at tygge.

Prøv at give hende f.esk. hjemmebagte boller med lidt smør, ost, frugtmos eller lignende på for at se om det måske er lidt interessant.

Opskrift på havregrynsboller:

150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.

Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske med mme

Morgen 7.30: Forsøge med lidt grød ligesom nu, prøv med forskellige slags, prøv f.eks. de nye grødtyper ...


Annonce

... med probiotika fra Nestle, som måske kan hjælpe lidt på hendes mave, nu hvor hun ikke er helt frisk ... Vand af kop.

Puttes til morgenlur med en lille flaske, hvis hun slet ikke har spist noget morgenmad ellers er det fint at forsøge at putte hende uden mælk, netop for at give lidt mere appetit til formiddagsmåltidet ...

Formiddag 10.30-11: Tilbydes ½ bolle i små hapsere med lidt frugtmos på, smøreost eller bare smør, og tilbydes som normalt lidt frisk frugt og bær i stykker. Vand af kop.

Frokost 13: Tilbydes rugbrødshapsere med smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som sildepostej, makrel, rognguf eller lignende. Forsøg også med små hapsere af indmaden af en frikadelle (kød/fiskedelle), små stykker af lidt pasta eller lignende. Evt. lidt rester fra aftensmaden f.eks. lidt ris med lidt sovs. Husk at grøntsagsmos også kan bruges som smørbart pålæg på brødet, det kan være mos fra glas eller rester fra aftensmaden, så du på den måde får lidt ekstra i hende og ikke kun mad hun gnaver i, som sagt er netop skemaden normalt vigtig for at fylde lidt ekstra op :o) Vand af kop.

Flaske med mme og puttes til lur ca kl 14.15 som nu.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16.00: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt og bær i hånden, evt. igen ½ bolle med lidt smør osv. som om formiddagen, vand af kop.

Aften 18.30: Familiemad, igen forsøge at finde børnevenlige retter, gerne med lidt sovs, så du kan mose lidt kartofler, ris og lignende med sovs, give indmaden af en frikadelle at tygge på, en kartoffelbåd, kogte blomkål- broccolihover i hånden at gnaske i osv. Altså lidt fokus på at der bør være mad i stykker suppleret med lidt af ske, for at sikre mæthed nok.

Puttes til natten med en flaske ca 19.30-20.00

Sen aften 23: Flaske med mme

Mit forslag er derfor at I forsøger at supplere med lidt af jeres mad, mad som smager af noget og mad som hun tilsyneladende interesserer sig for, men moser det - blander det så hun både får lidt i stykker og lidt moset og dermed får mad nok .. :o)

Håber ovenstående hjælper videre på vej og at appetitten og lyst til jeres mad vender tilbage når hun er rigtig rask :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce