Annonce

Annonce

Svar: Vågner meget tidligt - 18 mdr.


28. januar 2009

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

De fleste børn vil når de er 18 måneder gamle have behov for ca 13 timers søvn i døgnet. Det svarer ofte til at barnet sover 11 timer om natten og 1½-2 timer om dagen. At det er et gennemsnit betyder naturligvis at nogle børn sover lidt mindre og andre lidt mere og at jeres drengs samlede søvnbehov ligger på knap 11 timer kan være helt okay - selvom det er i den lave ende :o)

Er han sulten når han vågner tidligt om morgenen? I givet fald kunne I forsøge at sætte lidt vand (drypfri kop) og en tallerken med lidt kiks, brød, frugt eller lignende frem til ham, som han selv kan tage når han vågner. Det kan strække tidelig lidt, så han ikke kalder på jer for at få vand eller mad og så I på den måde kan få lov til at sove en lille smule længere. Måske vil han også selv falde lidt til ro igen, når han har fået lidt i maven.

Man kan naturligvis diskutere om I har en dreng, som har en tidlig søvnfase, altså en dreng som vågner tidligt, fordi hele hans cyklus, hans indre ur - det der også hedder den cirkadiske rytme er indstillet sådan. Hvornår vi vågner, sover, spiser, er aktive, trætte osv. føler ofte en helt bestemt rytme og er afhængig af forskellig faktorer.

Vores soverytme er helt synkroniseret med vores kropsrytme, stigning og fald i temperatur, blodtryk, hormoner osv. og den påvirkes blandt andet af rutinerne for dagen, morgenmad, frokost, hvad tid vi står op, sover middagslur, puttes osv. Det passer til vores rytme at starte dagen med en bolle eller noget grød, den varme mad med kød og grøntsager forbinder vi normalt med aftensmaden osv. ligesom vi også forbinder lys med at være vågne og mørke med at skulle sove.

Det kan godt tænkes at jeres dreng hører til det man kalder for Lærkerne. Det vil sige de børn, der vågner tidligt, hvor morgenen er den bedste tid. Her er de friske og i vigør, her er de aktive og har lyst til dagen og det er vigtigt at komme igang. Dette i modsætning til det man ...


Annonce

... kalder for Ugler, som har deres bedste tid om aftenen. Hos børn kaldes det ugler og lærker, hos voksne ofte A og B mennesker :o)

Han har det fint med at komme i seng og overgive sig til søvnen om aftenen, om morgenen kl. 05 er han vågen og i vigør - altså i og for sig helt okay og helt normalt, men svært fordi I forældre ikke har det sådan...

Når et barn har en tidlig søvnfase og man ønsker at ændre på dette, så er der flere ting som spiller ind. Mange forældre forsøger at putte barnet senere om aftenen i håb om at barnet sover længere om morgenen, præcis som I også har gjort, men at flytte tidspunktet for sengetid enkelte aftener vil ofte ikke være nok til at ændre på hans biologiske ur. Det er også derfor man ofte vil se at barnet bliver ved med at vågne tidligt, selvom barnet kommer senere og senere i seng... Hele dagen kræver således små ændringer, for at det på sigt vil kunne mærkes om morgenen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I skal derfor medtænke, hvor meget morgenmad I normalt servere, når han vågner tidlig morgen. Hvis han er tørstig eller lidt sulten, skal han naturligvis have lidt (f.eks. stående ved sengen), men det er vigtigt at den rigtige morgenmad serveres på det tidspunkt, hvor I ønsker dagen skal starte. Altså så hans biologiske ud stille og roligt indstiller sig på morgenmad kl. 6-7 og ikke tidligere ...

I skal også se op, hvad tid han sover til middag og hvor sent han står op, det kan nogle gange hjælpe at flytte middagsluren lidt måske bare ½ time længere mod eftermiddagen og på den måde så også få flyttet puttetidspunktet om aftenen lidt, så den nattensøvn han får kommer til at ligge mellem 20-20.30 og 06 i stedet for at han puttes allerede kl. 19-19.30.

På den måde kan man altså flytte hele rytmen en lille smule. og det er her naturligvis vigtigt lige at nævne at middagsluren naturligvis ikke må forlænges, men fortsat skal holdes på ca 1½ time :o)

Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex

Præmature allergidisponerede spædbørn

Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.

Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.

Det vides ikke, hvor længe det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce