Annonce

Annonce

Svar: Dagsrytme - 8 mdr.


27. januar 2009

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Dine tvillinger er to dejlige børn, som netop omkring maden skal have lidt mere tid. Derfor er det rigtig godt, at du går stille og roligt til værks og prøver dig lidt frem.

Hvor mange flasker de har behov for, afhænger helt af hvor meget de indtager af hver flaske. Et godt bud på mælkebehov i denne alder er ca 600ml af flaske. Det betyder, at hvis de kan drikke 200ml af gangen, så er det fint med 3 flasker dagligt, ellers har de måske behov for fire ...

Ved siden af deres flasker, skal de så have vand af kop sammen med deres skemad og så skal der også bruges lidt mælk i maden.

Det vil normalt være sådan at barnet får flaske tidlig morgen, aften og sen aften og således ikke længere får flaske midt nat - præcis som du faktisk beskriver, så her er børnene helt alderssvarende. Og så kan det som sagt godt være at dine børn har behov for en flaske mere i løbet af dagen og det er okay, lidt endnu.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30: Grød, vand eller mme af kop.

Formiddag: frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på - det kan være appelsinbåde, fersken, blomme eller lignende. Vand af kop.

Hvis de har fået flaske tidlig morgen, så kan flasken inden formiddagsluren springes over. Det vil være det normale. Har de ikke fået flaske tidlig morgen, så vil flaske her være en god idé. Hold dog mængden af mælk lidt nede, så de stadig har plads i maven og lyst til frokost, når de vågner af lur ...

Puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grønsagsmos med kød eller fisk, tilbydes lidt kogte grøntsager, kartoffelbåde eller lignende at gnaske i, evt. forsøge med lidt godt kogte pastaskruer, små stykker af indmaden ...


Annonce

... af en frikadelle eller lignende. Ristede rugbrødsbjælker i hånden, så de vender sig til smagen af rugbrød og øver sig i at opbløde med spyt osv. Vand af kop.

Puttes til middagslur med flaske ca 13.30

Eftermiddag 16: Grød med frugtmos, frisk frugt i hånden, ligesom om formiddagen, evt. prøve med små stykke blød bolle med lidt smør.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad. De må gerne få boller i karry, pasta med kødsovs, lasagne, farsbrød, indmaden af en frikadelle osv. Retter med hakket kød er godt og netop ris og godt kogt pasta er godt til at give lidt struktur og lære dem at tygge lidt mere. Start stille og roligt ud. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til natten med en flaske ca kl. 20

Sen aften 23-24: Flaske og sover til tidlig morgen

Så tilbuddet om flaske vil altså normalt ligge tidlig morgen, aften og sen aften og så kan de som sagt have behov for en enkelt flaske mere inden middagslur. Se på deres samlede indtag, prøv at skrue ned for mælkeindtaget i løbet af dagen, netop fordi det også kan motivere dem til at spise mere rigtig mad og motivere til at tygge lidt mere. Det er vigtigt netop med den alder de har, at tilbyde dem variation og udnytte deres lyst til at putte i munden. Når de bliver 9-10 måneder gamle, så åbner de ikke længere munden, smager ikke automatisk på maden, så jo mere forskelligt I kan få i dem nu, jo bedre er det.

Så gør det ikke noget at maden stadig må moses lidt og de skal have tid til at vende sig lidt mere til tyggemad. Men masser af smag og variation er vigtigt og altså gerne familiemad, men så tilberedt på en måde, hvor de kan være med.

Håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, rigtig god weekend:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pudendusblokade ved fødsel

Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.

Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.

Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...

Læs mere i Babylex

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce