Annonce

Annonce

Svar: Bange for at blive skiftet på puslebordet


26. januar 2009

Kategori:
Alder:
2 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Lene

Tak for dit brev. Min umiddelbare tanke er om ikke din dreng har ondt.

Du skriver at han har afføring flere gange dagligt og det tyder jo ikke på forstoppelse, men det er min erfaring at mange børn netop omkring 2 års alderen godt kan have en periode, hvor de godt kan have lidt hård mave. I forbindelse med dette, skal barnet jo presse for at få afføringen ud, det kan gøre lidt ondt og samtidig kommer der så nogle gange en lille rift ved endetarmen. Den svier, det gør ondt og derfor er det pludselig ubehageligt at blive skiftet ...

Det er her også vigtigt at man giver barnet en opfattelse af at afføring er noget naturligt og noget helt okay og ikke noget ulækkert. Jeg nævner dette fordi de andre børn i dagplejen eller andre måske under skiftning siger PUHA, Aargh osv. som signalerer til jeres dreng at det her er ikke noget særlig rart.

Det er rigtig godt alt det I allerede gør, forsøger at skifte tissebleer på gulvet, beroliger ham osv. og forsøger at gøre ham fuldstændig tryg. Det kan naturligvis heller ikke afvises at han er blevetforskrækket over at blive holdt i benene - men det burde nu ikke være det, den ene gang ... Min tanke er at skiftning har gjort ondt på ham og derfor er det nu forbundet med noget ubehageligt. Jeg ser det derfor som en reel reaktion, når han har brug for kram og knus og ikke som et udtryk for at han nu tænker han kan få noget ekstra ud af situationen.

I skal naturligvis ...


Annonce

... sørge for at holde hans mave igang, så den fungerer godt - så han ikke har hverken hård mave, der gør ondt eller tynd mave der svier. I skal give ham lidt salve på numsen og fortælle ham at det hjælper så det ikke længere gør ondt, at det bliver godt igen lige om lidt og så tænker jeg at I skal medinddrage ham på puslebordet - lade ham selv få lidt creme på fingrene, som han kan smøre på, lade ham selv løfte numsen op fra underlaget, så I ikke skal tage fat i hans ben.

I kan også prøve at synge en sang og på den måde aflede ham lidt og få fokus på noget andet end skiftning og netop igen få det gjort til noget hyggeligt og rart. Ligesom I også kan prøve at pjatte lidt med ham, puste ham på maven osv. men naturligvis hele tiden med respekt for ham, hvis han virkelig har ondt, så skal man jo ikke lade som om man er ligeglad ..:o)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


At forsøge med potte kan I naturligvis også, men umiddelbart tænker jeg ikke at det handler om det og hvis han har ondt og forbinder det at skulle af med afføring som noget der gør ondt, så vil det ikke være godt at introducere potten lige nu. Det skal jo også helst forbindes med noget rart ...

Tilsidst vil jeg også lige sige, at hvis det handler om at han har ondt, og det også gælder tissebleer, så kunne der jo også være tale om at han har fået blærebetændelse. Det er naturligvis en mulighed, som bør undersøges.

Håber I finder ud af hvad der er galt og at I hermed er hjulpet lidt videre på vej:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sele til barnevogn

Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.

Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.

Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce