Annonce

Annonce

Svar: Bange for at blive skiftet på puslebordet


26. januar 2009

Kategori:
Alder:
2 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Lene

Tak for dit brev. Min umiddelbare tanke er om ikke din dreng har ondt.

Du skriver at han har afføring flere gange dagligt og det tyder jo ikke på forstoppelse, men det er min erfaring at mange børn netop omkring 2 års alderen godt kan have en periode, hvor de godt kan have lidt hård mave. I forbindelse med dette, skal barnet jo presse for at få afføringen ud, det kan gøre lidt ondt og samtidig kommer der så nogle gange en lille rift ved endetarmen. Den svier, det gør ondt og derfor er det pludselig ubehageligt at blive skiftet ...

Det er her også vigtigt at man giver barnet en opfattelse af at afføring er noget naturligt og noget helt okay og ikke noget ulækkert. Jeg nævner dette fordi de andre børn i dagplejen eller andre måske under skiftning siger PUHA, Aargh osv. som signalerer til jeres dreng at det her er ikke noget særlig rart.

Det er rigtig godt alt det I allerede gør, forsøger at skifte tissebleer på gulvet, beroliger ham osv. og forsøger at gøre ham fuldstændig tryg. Det kan naturligvis heller ikke afvises at han er blevetforskrækket over at blive holdt i benene - men det burde nu ikke være det, den ene gang ... Min tanke er at skiftning har gjort ondt på ham og derfor er det nu forbundet med noget ubehageligt. Jeg ser det derfor som en reel reaktion, når han har brug for kram og knus og ikke som et udtryk for at han nu tænker han kan få noget ekstra ud af situationen.

I skal naturligvis ...


Annonce

... sørge for at holde hans mave igang, så den fungerer godt - så han ikke har hverken hård mave, der gør ondt eller tynd mave der svier. I skal give ham lidt salve på numsen og fortælle ham at det hjælper så det ikke længere gør ondt, at det bliver godt igen lige om lidt og så tænker jeg at I skal medinddrage ham på puslebordet - lade ham selv få lidt creme på fingrene, som han kan smøre på, lade ham selv løfte numsen op fra underlaget, så I ikke skal tage fat i hans ben.

I kan også prøve at synge en sang og på den måde aflede ham lidt og få fokus på noget andet end skiftning og netop igen få det gjort til noget hyggeligt og rart. Ligesom I også kan prøve at pjatte lidt med ham, puste ham på maven osv. men naturligvis hele tiden med respekt for ham, hvis han virkelig har ondt, så skal man jo ikke lade som om man er ligeglad ..:o)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


At forsøge med potte kan I naturligvis også, men umiddelbart tænker jeg ikke at det handler om det og hvis han har ondt og forbinder det at skulle af med afføring som noget der gør ondt, så vil det ikke være godt at introducere potten lige nu. Det skal jo også helst forbindes med noget rart ...

Tilsidst vil jeg også lige sige, at hvis det handler om at han har ondt, og det også gælder tissebleer, så kunne der jo også være tale om at han har fået blærebetændelse. Det er naturligvis en mulighed, som bør undersøges.

Håber I finder ud af hvad der er galt og at I hermed er hjulpet lidt videre på vej:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex

Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt

Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.

Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.

Som grundudstyr til en nyfødt kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid gode råd... Din hjemmeside er til stor hjælp. Især for os udenlandsdanskere som ikke har en sundhedsplejerske til rådighed på samme måde som man har i Danmark.

Tak, for alt det du gør.

Udlandsdanskeren


Annonce