Svar: Sove hos mor og far - 20 mdr.
Hej med dig
Dejligt at høre at det går så godt hos jer, at du synes tingene bliver lettere, det er jo et rigtig godt udgangspunkt :o)
Der sker rigtig meget med jeres piger i øjeblikket. Netop omkring 1½ års alderen begynder børn at have en periode, hvor de sover mere uroligt, vågner op, vil ikke trøstes og vil samtidig gerne have fysisk kontakt, småklynker i søvne osv. Samtidig er de om dagen meget mere pylrede, vil gerne være mere på arm, klynger sig til benene, virker pludselig meget mere morsyge og generte, har ikke mod på omverdenen på samme måde som tidligere.
Dette er helt naturligt for deres udvikling og er en fase de skal igennem. Det handler blandt andet om at de rent fysisk er igang med at bruge sig selv meget mere end tidligere. De går, begynder at løbe, klatrer op og stille og roligt åbner verden sig for dem. Det at opleve verden stor begynder også at give en bevidsthed om at noget kan være farligt og har således mere farefornemmelse end tidligere. De ved f.eks. godt nu at de kan slå sig, når de falder, de kan klatre op men kan ikke selv komme ned, at du kan finde på at gå fra dem osv. Det er altså en spirende farefornemmelse der begynder nu.
Dette medfører også en mental ændring, et øget behov for at kunne se jer for at vide at man ikke er alene og for at turde bevæge sig mere ud i verden på egen hånd. En masse oplevelser dagen igennem som skal bearbejdes i drømme giver den natlige uro. Det er således meget normalt det I oplever og er således en fase I skal igennem - pyha, hva´? ;o)
Det er rigtig godt at jeres putteritual som udgangspunkt fungerer og at jeres piger de fleste nætter falder i søvn i deres egen seng og er i stand til at sove i løbet af ca 15 minutter. De aftener, hvor det trækker ud, har de måske sovet lidt længere til middag og skulle måske have været puttet lidt ...
... senere? Det er vigtigt at I holder fast i at det netop er i egen seng, de skal falde i søvn, det er vigtigt for gode sovevaner senere hen.
Derfor vil det også være rigtig godt hvis I kunne få dem til at sove videre i egen seng, når de f.eks. vågner igen allerede kl. 22. De har naturligvis brug for at vide at I er der for dem, at de ikke er forladt, at I passer på dem i denne store og farlige verden og derfor skal I også reagere, når de vågner og græder, men I skal vurdere om det er gråd, der kræver jeres kontakt og hjælp til at komme videre eller om det foregår mere eller mindre i søvne.
De må f.eks. gerne ligge og tumle omkring, ligge meget uroligt, det er som sagt normalt netop for deres alder og den udviklingsfase de går igennem. I behøver ikke nødvendigvis reagerer på hver en lyd. Modsat, så skal man andre gange være der meget hurtigt, berolige med et ssyy, hjælpe dem med at blive lagt ned igen i en anden og bedre stilling og nogle gange hjælper det også at give lidt vand, fordi det er med til at trække dem lidt tilbage til virkeligheden, væk fra drømmene, hvorefter de så kan sove lidt igen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så selvom de er to, så prøv om ikke de kan sove videre i egen seng igen, når de vågner i løbet af aftenen og først på natten. Hvis det så viser sig at det kan de ikke i øjeblikket, fordi de drømmer mere og søger ekstra tryghed og fysisk kontakt, så må I tage dem ind til jer og berolige dem der, som I gør nu - men prøv så, når pladsen igen bliver for trang, at flytte dem tilbage til egen seng igen, så I så vidt muligt får lov til at sove nogle timer uden børn i sengen :o)
Med hensyn til stædighed og temperament, så har de lige præcis alderen til det. Trodsalderen hed det før, nu kaldes det selvstændighedsfasen og den er godt igang :o)
Håber I kan bruge mine tanker videre på vej, fortsat held og lykke med dem :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Ekstra væske baby
Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.
Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.
Udslæt - hos børn
Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:
- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.
Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.
Så tusind tak for din hjælp!
Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder