Brev:
Sove sammen med lillesøster?
Hej.
Vores lille pige er nu 4,5 måneder. Det går meget bedre med hende, og hun tager som oftest sin flaske uden problemer. Men rejsen har været lang og sej! Hun spiser nu Enfamil AR og det trives hun godt med. Hun har på eget initiativ sat sit forbrug op og spiser nu ofte over 1000 ml. i døgnet. Lillesøster sover fantastisk om natten. Har flere gange sovet fra kl. 20 og til kl.7 uden opvågninger - det er jo helt vildt! Hun er dog begyndt at vågne kl. 1 for at spise. Vi tolker dette som om, at hun så småt er klar til noget der mætter mere. Hun kan nogen gange om dagen spise 200 ml. af flasken og stadig virke som om, at hun sådan set godt kunne spise lidt mere. Men da hun har haft (og stadig til dels har) en del problemer med gylp, så synes vi ikke som udgangspunkt, at der skal mere end 200 ml i flasken.
Storesøster er lige fyldt 2 år og har aldrig været så god til det med nattesøvn. Vi havde en lang periode fra sommerferien og indtil for en måneds tid siden, der var god, og hvor hun har sovet i sin egen seng på eget værelse - nogen gange har vi slet ikke været inde hos hende i løbet af natten. Den sidste måneds tid er hun begyndt at sove dårligere og vågner mange gange. Vi har pillet tremmerne af hendes tremmeseng, men det har ikke hjulpet. Hun er ikke slem til at springe ud af sengen, men kalder på os i stedet for.
Der er sket meget med hendes sprog, og hun er meget klar i kravene om natten: "Læs en bog for mig", "tegne på ryggen", "ind i stuen og se fjernsyn" eller - den mest populære - "sove i mors og fars seng". Vi har skåret hendes middagslur ned til 1,5 time. Med putning 19.30 - 20.00 og godmorgen kl. 6.30, så må det vel være passende for hendes alder. Hun kunne sagtens nuppe 3 timer midt på dagen - det ville vist passe hende fint. Men så er hun altså ikke til at få i seng og til at sove inden kl. 21 - eller senere. Vi vil også gerne have lidt tid sammen, og der er jo også en del huslige ...
... opgaver, der venter, når børnene er faldet til ro.
Vi har som udgangspunkt ikke noget mod at have hende i sengen. Men det er ikke bare engang i mellem - nu er det hver nat, at hun vågner og højlydt kræver, at komme ind og ligge hos os. I går vågnede hun omkring midnat og ville med ind i sengen. Det er lige tidligt nok, synes vi. Det er jo lige før, at hvis man havde gæster en dag og var lidt sent oppe, så var man nødt til at sige: "Nå, det var hyggeligt, men nu må jeg smutte i seng, ellers kan mit barn ikke sove". Det gider vi altså ikke.
Der er også andre problemer i at tage hende med ind i soveværelset. Ofte tager det noget tid, inden hun falder i søvn, og hun vågner også op et par gange i løbet af natten. Her knævrer hun så højlydt løs med mig og sin far (selvom vi lader som om vi sover), og så er riskoen for at vække lillesøster jo også ret stor.
Vi kan sagtens forstå, at den store gerne vil ind i soveværelset. Hun kan jo godt forstå, at der ligger vi alle tre, mens hun ligger alene på værelset. Det er jo også smadder uretfærdigt, det kan vi godt se. Vi har tænkt på, at det måske kunne være en mulighed, at lillesøster snart flytter ind til hende, så de to piger sover sammen. Det har hele tiden været meningen, at det skulle være sådan på et tidspunkt, og storesøster blev glad og entusiatisk, da vi foreslog det. Hun er i det hele taget meget glad for sin lillesøster - meget kærlig.
På positiv siden kunne en flytning af den lille måske hjælpe os alle til mere nattero. Putning kunne måske også blive rigtig hyggelig, hvis det var noget, som involverede begge børn. På den anden side risikerer vi jo, at det ikke duer, og at lillesøster bliver "inficeret" med disse urolige sovevaner.
Kan du skrive nogle generelle ting og hints vedr. "samsovning for søskende"? Tror du, at det er det rigtige at prøve, eller er det for tidligt? Eller skal vi flytte storesøster ned i et værelse i kælderen - foret med æggebakker?
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr
Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Kære Helen Jeg skriver til dig om min datter på 22mdr. Hun er generelt en...
17. december 2024 | Sovevaner | 23 mdr.
Vil kun sove med mor, og har derfor svært ved at sove i vuggestuen
Hej Helen. Længe har jeg tænkt på at skrive ind. Vores dreng på lige knap 2...
Viden om børn:
Tvillingefødsel
Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.
En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.
Man...
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.