Svar: Søvnrutiner
Kære Charlotte
Det lyder som om at din datter har en god og fin regulation af søvn. Hun falder fint i søvn i løbet af dagen og vågner af sig selv, når hun ikke behøver sove mere. Derfor lyder det også som om at hun fortsat har behov for to lure dagligt, men dog også som om at hun måske så skal puttes en lille smule senere end du gør lige nu ...
Din datter sover ca 2½ time i løbet af dagen, det lyder rigtig fint i forhold til hendes alder. Om aftenen putter du hende kl. ca 19-19.30 og hun vågner kl. 6.30-7. Det vil sige en nattesøvn på ca 12 timer + 2½ times formiddagslur .. måske en times tid mere end hun egentlig har behov for.
Min umiddelbare tanke er derfor at I skal prøve at putte hende senere om aftenen. Når hun efter aftensmaden begynder at virke lidt træt og pjevset, så giv hende f.eks. et bad, lad hende sidde lidt i badekarret, lege med vandet osv. Bagefter så ren ble, nattøj osv. og så puttes i sin seng.
Sæt jer ved siden af sengen, så hun stadig har jer i nærheden, læs en godnathistorie højt - prøv om hun kan ligge i sengen imens I læser, vis hende billeder undervejs osv. men så hun fra starten ligger i sin seng og ikke starter med at sidde på skødet. Fortæl hende stille og roligt at hun skal lægge sig ned, det er sovetid nu osv. og betryg hende i at I er der og passer ...
... på hende, at hun roligt kan sove.
Herefter må I så vurdere om I skal gå og komme tilbage igen og igen. Hun er stadig så lille at hun ikke helt kan forholde sig til at I er inde i stuen og hun ligger alene - hun kan stadig godt føle sig forladt og alene når I går - hvis hun bliver ulykkelig over at I går, så er det fint at bruge 10-15 minutter på at hun falder i søvn mod at I sidder der. Hvis hun ser det som leg og underholdning at I er der, og derfor trækker tiden, så er det fint at gå frem og tilbage.
Der er ingen tvivl om at hendes alder og udvikling spiller ind og derfor skal I vurdere hendes gråd. Græder hun af protest over at dagen slutter nu og hun ikke længere kan lege og være med i stuen, så er det fint at holde fast i at hun skal ligge i sin seng og sove. Men græder hun ulykkeligt, fordi hun føler sig forladt og alene, føler hun sig utryg, så skal I være hos hende, evt. tage hende op, berolige og betrygge.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover hun uroligt, fordi hun har en masse motorisk uro i kroppen lige nu, hvor hun øver sig i at kravle, så er det en rigtig god idé at give hende lidt massage, holde hænderne på hendes lille krop osv. for at hjælpe hende til mere fysisk ro.
- og så skal hun som sagt sandsynligvis puttes en lille smule senere end hun bliver lige nu :o)
Fortsat held og lykke med hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Kolik
Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.
Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.