Svar: Vil ikke sove om natten - 11 mdr.
Kære trætte mor
Hvorvidt din datter skal vækkes fra lure i løbet af dagen, afhænger helt af hvor meget hun sover om dagen og af hvor vågen hun er om natten.
Det kan være nødvendigt at vække børn fra deres lure om dagen, hvis de begynder at vende rundt på nat og dag, således at de sover mere om dagen end om natten. Hvis din datter således er vågen midt på natten eller først er klar til at gå i seng og falde i søvn, når klokken er 22, så kan det være hensigtsmæssigt at se på, hvor meget hun sover om dagen og vurdere, hvorvidt det er for meget i forhold til at skabe en rytme, som passer hele jeres familie. Der er jo ingen tvivl om at jeres datter sandsynligvis trives godt med den rytme hun har og at hun vil trives rigtig fint med at sove 4 timers middagslur, så hvorvidt du skal ændre på tingene handler lidt om, hvordan du selv har det. Din datter må altså gerne sove 2x2 timer i løbet af dagen, hvis du skønner hun har brug for det, men du skal så være bevidst om at hun sandsynligvis vil gå senere i seng eller stå meget tidligt op eller måske vågne midt om natten og holde hof :o)
Gennemsnitligt vil de fleste børn omkring 1 år have behov for 2-3 timers lur (sammenlagt) i løbet af dagen og sove ca 11 timer om natten. Altså sammenlagt sove 13-14 timer i døgnet. At det er gennemsnit betyder naturligvis at nogle børn sover mere og andre mindre.
Jeg synes du skal lade hendes lure om dagen komme an på en prøve og se hvad der sker, prøve at lade hende selv styre det. Men du skal så også være bevidst om at hun måske vil gå sent i seng og ikke overgive sig til søvnen allerede kl. 20 ... Det kan så også være bedre, mod at få en sammenhængende nattesøvn. Du kan i princippet stadig følge den plan jeg sendte til dig, da hun var 10 måneder gammel.
Hun skal nu kun amme en gang dagligt og det vil være passende at det er amningen inden hun skal puttes. Det er her rigtig vigtigt at hun ikke falder i søvn med brystet i munden, men at du ammer hende og så bliver hun puttet. Læg hende i seng, når hun virker mæt, rolig, afslappet og parat til at overgive sig til søvnen. Sid lidt hos hende, læs en historie, syng en lille sang, holde hende i hånden eller lignende beroligende og se om hun så ikke kan overgive sig til søvnen. Stille og roligt kan far ...
... så også komme på banen, han kan sidde på samme måde, læse lidt for hende, holde hende i hånden og på den måde kan I få skabt et nyt putteritual.
Jeg er helt enig i at børn ikke skal græde sig i søvn, men når det er sagt, så skal man også vurdere, hvad gråden handler om og hvordan man så skal reagerer i forhold til det.
Børn der klynger sig til en for at kunne falde i søvn, er inde i en periode, hvor de har behov for dette og kun ved at give dem den kontakt de beder om, får man dem til at slappe af og det giver på sigt langt bedre sovevaner end hvis man går. Hvis hun således rejser sig, forsøger at komme ud til jer og samtidig er ked af det, strækker armene op mod jer "tag mig op", "gå ikke fra mig" så skal I naturligvis være der for hende, evt. tage hende op, sidde med hende, berolige hende osv. og så prøve at putte hende igen imens I sidder hos hende.
Hvis hun ser det som underholdning og sjov at I bliver siddende hos hende, så kan det være fornuftigt at gå. Hvis man vælger metoden med at gå til og fra, så går jeg ikke ind for at man forlænger tiden hele tiden. Jeg synes det er vigtigt at man putter sit barn kærligt og nænsomt, gør stedet til et trygt og rart sted at være før man så går.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er normalt en god idé at have et tidsinterval på ca 3 minutter, hvorefter man så går tilbage igen, betrygger barnet i at man er der, putter dynen om barnet igen, kærtegner lidt og går igen, vender tilbage hele tiden, så barnet lærer at man er der selvom man er ude af syne. Vender altid tilbage hvis barnet græder, vender også tilbage selvom barnet ikke græder - det handler altså om at barnet lærer at sove selv vel vidende at mor og far er der og passer på mig:o)
Man kan her som forældre godt skiftes til at gå frem og tilbage, man kan også skifte imellem at blive der, sidde hos hende og at gå lidt - det afhænger helt af hvilke signaler hun sender.
Hvis hun hopper rundt og tydeligt ikke er træt og protesterer voldsomt mod at skulle sove, så er hun sandsynligvis puttet for tidligt og så må I tage hende ud af værelset og ind i stuen og så prøve at putte hende igen ½ time senere, hvor hun måske atter viser træthedstegn.
Jeg håber at ovenstående giver lidt idé om hvordan I kan komme videre, fortsat held og lykke med projektet :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Vedligeholdelse af barnevogn
Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.
For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.