Annonce

Annonce

Svar: Skummetmælk og spinat


9. januar 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lea

Du bør give Matthes sødmælk så længe han er under et år og derefter letmælk. Først omkring 3 års alderen anbefales skummetmælk, minimælk og kærnemælk.

Selvom han vejer 8,5 kg og vokser godt i længden, så har han stadig behov for at få den ekstra energi som sødmælk og ekstra fedtstof i maden giver. Han vokser rigtig meget det første år, hans hjerne har brug for fedtstoffer for at udvikle sig og han har brug for meget energi fordi han også skal igang med at bevæge sig, bruge sig selv fysisk osv. Han er simpelthen ikke i stand til at spise portioner der er store nok til at dække hans behov og derfor skal maden energiberiges med ekstra fedt, både i form af sødmælk og i form af et tsk forskellig fedtstof (smør, kærgården, olie af forskellig slags osv.).

Hvis du ikke når at bruge en liter sødmælk og skal smide meget ud, så kan du købe ½ liter i stedet for at undgå spild.

Med hensyn til spinat og gemme mos med dette og opvarme det igen, så kan man i teorien godt dette, men det kræver at man er yderst omhyggelig med rengøringen af spinat og at det køles ned med det samme efter tilberedning.

På grøntsager som spinat, kan der være rester fra jord og dermed jordbakterier og det kan være svært at få skyllet alt af selvom man er meget grundig. Jordbakterier kan overleve fordi de danner sporer og sker det, så kan der dannes giftstoffer, det der hedder toxiner, som man kan blive syg af. Disse toxiner er i reglen ...


Annonce

... varmestabile, hvilket betyder at de vil overleve genopvarmning og derfor vil man kunne blive syg, hvis man spiser en genopvarmet ret.

Derudover er der problematikken med nitrat/nitrit. Jordbakterierne er nitratreducerende, det betyder at evt. nitrat i spinatbladene kan omdannes til nitrit.

Hvordan man ligepræcis forholder sig ved brug af frossen spinat tør jeg ikke sige. Man må gå ud fra at det er renset korrekt og de hygiejniske forholdsregler er i orden og at risikoen for jordbakterier dermed er minimal. Men når der er tale om små børn og jordbakterier, så synes jeg som udgangspunkt ikke at du skal genbruge en mos med spinat.

Hvis du gerne vil give din dreng spinat, så vil jeg foreslå dig at du laver mosen uden spinat og så i stedet tager de frosne spinatkugler og kommer dem i gryden, når du vil give ham grøntsagsmos med spinat. Altså at du bruger følgende fremgangsmåde:


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


- Lav en ren grøntsagsmos uden spinat, som du fryser ned. Mosen laves med grøntsager og lidt af kogevandet og kan så fryses ned i isterningebakker eller i små plastbøtter.

- Tag mosen op og optø den direkte i gryden, inden den skal serveres. Tilsæt her en frossen spinatkugle, hvis du ønsker spinat i mosen.

- Tilsæt også modermælkserstatning og evt. fedtstof, så du med mælken får en god og lind konsistens, der passer til din dreng og som smager godt.

- Rester smides ud

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med ham :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Body Mass Index - BMI

Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).

Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.

Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.

En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...

Læs mere i Babylex

Fed creme til børneeksem

Har dit barn børneeksem, er det vigtigt med en god hudpleje - og fedtcremer med en høj fedtprocent forebygger hudeksem. Hudpleje er vigtigt året rundt, men især i vinterperioden, hvor den kolde luft udtørrer huden ekstra meget, er det ekstra vigtigt med en god creme.

Til både behandling og forebyggelse af børneeksem, er det vigtigt at vælge fed creme fremfor lotion. En lotion indeholder meget vand og fordamper derfor hurtigt fra huden, og giver derfor ikke huden den nødvendige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce