Svar: Rutine i hverdagen - er det for tidligt?
Kære Renata
Når man er 6 uger gammel er man forsat meget selvstyrende hvad angår søvn, indtag af mad osv. og derfor er det begrænset, hvor fast en rytme du kan lave. Du kan dog forsøge med en regel der hedder 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Nogle børn vil i denne alder faktisk sove 4 lure dagligt og det lyder som om at jeres lilledreng tager denne lur om morgenen - det er helt fint.
Du skal regne med at han ikke kan være vågen i mere end max. 2 timer af gangen, så har han sandsynligvis behov for at sove igen. Du skal også regne med at han sammenlagt i løbet af dagen vil sove måske 6-7 timer og om natten vil sove 8½-10 timer. Sammenlagt vil han på et døgn sove 15-16 timer.
hvordan lurene om dagen er fordel er meget forskelligt. Nogle børn sover 3 lure af 2 timers varighed. Andre børn sover f.eks. en kort formiddagslur på kun en time, så men sover så f.eks. 3 timers middagslur og sover så en kort lur på en time igen sidst på dagen + måske 1 lille time enten tidlig morgen eller tidlig aften. Der er ikke noget fast her, du må forsøge at pejle lidt ind på, hvordan det passer bedst for din dreng.
Det er vigtigt at du skærmer ham og hjælper ham med at finde fysisk ro. Det vil være rigtig godt, hvis du kunne svøbe ham og putte ham i liften og ...
... i barnevognen. Du kan evt. trille ham lidt, hvis det får ham til at falde til ro - det er helt okay med den alder han har.
Du kan overveje om du skal forsøge at dele måltidet i to for at få ham til at spise lidt mere imellem sine lure og derefter sove lidt længere stræk. Det vil sige at du starter med at give ham flaske, når han vågner af en lur, herefter skifter du ham, pludrer lidt med ham, aktiverer og leger lidt osv. og så får han flaske igen inden du atter putter ham. Det kan være en mulighed i en periode - i stedet for at han lige nu spiser hver 3 time og har svært ved at holde sig lidt mere ...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det vil være rigtig godt, hvis du forsøger at holde dig til én måde at putte ham på, - give ham mad, skifte ham, svøbe ham og evt. give ham mad igen, så en sut og så ned i liften og i barnevognen med sin sut, sutteklud ved ansigtet.
Følg mine tidligere råd om at lægge mærke til hans bevidsthedsniveaur for at finde ud af, hvor når han er parat til at blive puttet. Følg mine råd med at svøbe ham, bruge sutten, holde dine hænder beroligende ved ham, lulle ham til ro osv. som jeg har skrevet til dig tidligere. Og prøv så at tænke på 3 lure dagligt - formiddag, over middag og eftermiddag - så håber jeg I finder en rytme, som er til at have med at gøre for jer alle :o)
Fortsat held og lykke med ham.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Steriltvandspapler
Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.
Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.