Annonce

Annonce

Svar: Vil nu slet ikke ammes eller have flaske


7. januar 2009

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Louise

Jeg synes det lyder som en rigtig god idé, at du malker ud og på den måde holder lidt gang i din mælkeproduktion. Den udmalkede mælk kan du så forsøge at tilbyde din datter af kop eller flaske i løbet af dagen. Måske vil hun hellere tage flaske, hvis det er din egen mælk, som er i flasken ....

Derudover skriver du at du har lyst til stadig at give hende modermælk og det skal du naturligvis gøre. Der er heller ingen der siger, at amningen ikke kan komme igang igen. Du ammer jo stadig lidt om natten, som jeg forstår dit brev, det er om dagen hun ofte protesterer ...

Det lyder som om at I hos jer går igennem en ammestrejke og man kan desværre ikke altid forebygge dette. Det kan opstå langsomt og over flere dage, men det kan også komme fra den ene dag til den anden. Der er rigtigt mange faktorer som spiller ind og det kan være svært at vide, hvad årsagen præcist er.

Nogle gange handler det om at barnet bliver tilbudt mælk/bryst for ofte og føler sig presset til brystet. Hvis barnet føler sig presset, så vil det afvise brystet, fordi det forbindes med noget ubehageligt. Andre gange skyldes frustrationen ved brystet, at der ikke er mælk nok og her må man så forsøge at øge sin mælkemængde.

Det er her rigtig godt, at amme om natten og derfor er det godt, at din datter accepterer dette. Mælken løber måske lettere om natten og samtidig er det mørkt, roligt og stille og hun har lettere ved at koncentrere sig om det at spise. Du kan derfor med fordel forsøge at lægge dig med hende i soveværelset i løbet af dagen og prøve at skabe lidt den samme ro, som I har om natten.

Det er rigtig godt, hvis du kan få din datter til at spise fra begge bryster og igen uden at presse hende unødigt, men tro på at hun godt kan regulere sit behov selv. Det vil være rigtig fint, hvis du kunne malke ud, når hun ikke vil tage brystet så du stadig får brystet stimuleret på det tidspunkt, hvor hun normalt vil forventes at spise og du kan her overveje om ikke du skal leje en malkemaskine med dobbeltaggregat, så du kan malke ud på begge bryster samtidig. Det vil for det første spare tid, men det vil også fremme din mælkeproduktion at stimulere begge bryster samtidig.

Det er naturligvis ikke sådan at du skal malke ud hele tiden, men prøv om ikke du kan malke ud på det tidspunkt, hvor du normalt ville amme hende, således at du får din mælkeproduktion bibeholdt og har du overskud til det, så prøv at malke ud en ekstra gang, hvis din datter sover et lidt længere stræk, for at få stimuleret brystet det ekstra. Ofte er det et spørgsmål om at malke ekstra ud i 1½-2 døgn så øges ...


Annonce

... mælkemængden ...

Ammestrejke kan også opstå i forbindelse med forkølelse, og hvis du oplever at din datter er lidt forkølet og tæt i næsen, så kan det være svært at holde sig fast på brystet (eller flasken) og svært at spise. Derfor vil det her være en rigtig god idé, hvis du drypper hendes næse med lidt saltvand inden du giver hende mælk.

Nogle gange handler det om at barnet er ved at få tænder, andre gange at moderen er ved at få menstruation, hvilket kan ændre på mælkens smag. Børn kan også reagerer negativt overfor brystet, hvis man som mor pludselig skifter til en anden parfume eller hvis man begynder at tage noget medicin, som giver smag til mælken. Prøv derfor at overveje, om du har lavet nogle ændringer i forhold til hvad du plejer.

Forsøg at tage det så roligt som muligt, jo mere du slapper af, jo mere signalerer du også ro til din datter og jo bedre er det for jer alle. Det er en god idé at give hende hud-til-hud kontakt, da det fremmer lysten til at sutte. Det er sandsynligvis derfor du har oplevet effekt af at være i svømmehallen, hun har haft lyst til at die, men du er nødt til at vente til I er kommet op af vandet og så passerede du måske det tidspunkt, hvor hun ville tage fat ...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Prøv at udnytte netop hud-mod-hud kontakten hjemme, prøv at gå lidt rundt med hende i favn, vug hende lidt imens og hvor du har bar overkrop, så hun er i nærheden af brystet. Det vil være en god idé at du lægger dig med hende i sengen, så I ligger tæt sammen - igen så brystet er klar, hvis hun skulle få lydt. Det vil også være en rigtig god idé at tage hende med i bad - måske har I karbad og du kan lægge dig med hende der - det giver både ro og meget tæt hud kontakt og kan være det, der får hende til at tage fat og spise igen.

Prøv om du kan lokke hende til brystet, - det er ikke det samme som at presse hende. Med lokke, så mener jeg at du forsøger at få mælken til at løbe, så hun kan smage at der er noget at komme efter og hun derfor tager fat og spiser. Du kan starte med at malke lidt ud og få mælken til at løbe, du kan også tage en lille sprøjte, som du fylder med mme eller mm og drypper ind i mundvigene på hende, når hun ligger ved brystet. Det kan også få hende til at tage fat.

Du kan give hende mm eller mme af en sprøjte eller kop, hvis hun fuldstændig afviser flaske og bryst. Det er korrekt at du ikke kan dække hendes behov i længden på denne måde og derfor må du kontakte lægen, hvis hun stadig ikke drikker nok. Det er lægens vurdering, hvad der så skal ske.

Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, rigtig meget held og lykke med hende fortsat :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Der er ingen tvivl om at Helen er en sundhedsplejerske med hjertet på rette sted og det betyder meget for mig i perioder hvor jeg har været usikker på nogle ting.

Camilla Martin


Annonce