Annonce

Annonce

Svar: Støtte på fødder og måltider


7. januar 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mette

Hvorvidt din dreng har problemer med at støtte på benene på grund af fødselsforløbet, stramme sener i bækkenet, siden osv. synes jeg du skal få jeres læge til at vurdere. Tal med lægen om, hvorvidt det er en kiropraktor I skal til eller om det måske er en fysioterapeut med speciale i børn. Det er en lægelig vurdering du her har brug for.

Det er en god idé, hvis du kan få din dreng til at bruge sine ben, derfor må du hjælpe ham lidt på vej. Sørg for at lave cykelbevægelser med ham dagligt, det er en oplagt mulighed at synge "hjulene på bussen drejer rundt, rundt, rundt ..." imens du cykler hans ben rundt og rundt, - ligesom "dørene i bussen siger åben og lukke, åben og lukke ..." imens du tager hans ben ud til siden og samle. Så han virkelig bruger sig selv.

Det vil også være en rigtig god idé at hjælpe ham med at få fat i sine fødder, han skal tage fat i sine tæer og tage dem helt op til munden. giv ham evt. ranglesokker på fødderne, så det bliver interessant at bevæge dem og løfte dem og prøve at få fat i dem :)

Derudover vil det være rigtig godt, hvis du hjælper ham med at trække sig op og finde styrke i benene. Hold ham i hænderne, så du har godt fat og hjælp ham så med at trække sig op - først til siddende stilling og derefter til stående stilling. Se om ikke han så stille og roligt lærer at finde styrke i benene til at kunne stå. Prøv at gøre det til en vane, at hver gang du løfter ham op fra gulvet eller hvor han nu ligger, så laver du et løft, hvor han på den måde selv skal være lidt aktiv.

Du kan også gå til noget babygymnastik - tumlatik, stimulastik og hvad det ellers hedder. Du kan købe bøger og DVD´er med forskellig inspiration.

Med hensyn til skemad, så ser planen for dagen fin ud, men det er vigtigt at du får ham til at spise grøntsager og du kan gøre forskellige ting.

For det første kan du prøve at bruge risgrød, som han er glad for som basis i stedet for kartoffel. Brug risgrød og kom så forskellig slags grøntsager på dette som topping. Stille og roligt kan du lade grøntsagerne fylde mere og mere og grøden mindre og mindre.

Da han er glad for grød, så er han sandsynligvis mere glad for det søde og derfor kan du få ham til at spise mere grønt ved at vælge de lidt sødere grøntsager. Det kan være ærter, gulerod, pastinak, selleri, sweet potatoes og forskellige græsker.

Du kan også med fordel købe middagsretter på glas, det kan mange børn faktisk rigtig godt lide og der findes her rigtig mange muligheder til 6 ...


Annonce

... måneders børn. Stille og roligt kan du så få ham til at spise mere og mere af jeres mad, du kan også via babyglassene få en idé om, hvad du kan give ham i øvrigt :o) Du kan blandt andet købe en rodfrugtsmos på glas, netop rodfrugter er ofte også lidt søde i smagen. Du kan naturligvis også lave rodfrugtsmos selv.

Jeg kan ikke ud af din plan se hvor store mængder mælk din dreng indtager af flaske, men det har naturligvis noget at sige i forhold til hans lyst til skemad og grøntsager. Det er fint at du fortsat tilbyder flaske 6 gange i døgnet, men han skal have størst mængde aften og sen aften, netop for at give så meget plads i maven som muligt til anden mad.

Derudover tænker jeg at du gerne må begynde at motivere ham til lidt anden og mere mad, ved at tilbyde lidt i hånden, som han kan sidde og sutte på, opbløde med spyt og gnaske lidt i.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske med mme, måske kun 100ml for at give plads til morgengrøden

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på, det kan være appelsinbåde, blomme, fersken eller lignende, vand af kop.

Puttes til formiddagslur med en flaske, igen måske kun 100 ml for at give plads til frokosten


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 12: Øllebrød hver anden dag og modsatte dag grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være hjemmelavet mos eller mos du køber på glas. Tilbydes derudover agurkestænger, ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden at gnaske lidt på, vand af kop.

Puttes til middagslur med flaske

Eftermiddag 16: Flaske, kan også her tilbydes lidt frugt som om formiddagen.

Powernappen begynder måske at kunne blive sprunget over.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og stille og roligt mere og mere af jeres mad. Han kan få lidt sovs på sin mos, få de lidt sødere grøntsager, starte med lidt ris og så grøntsager på osv. som ovenfor beskrevet. Tilbyd også agurkestænger, brødskorper og lignende i hånden at gumle på. Vand af kop.

Puttes til natten med en flaske kl. 19.30-20 Må her gerne drikke 200ml hvis han kan

Sen aften 23-24: Får drømmemåltid bestående af en flaske, hvor han igen drikker hvad du skønner han har brug for.

Lav grøntsagsmosen lind, blød og rigtig lækker i konsistensen. Mos grøntsagerne med lidt af kogevandet, lidt smør og lidt af den mme som han kender og er glad for.

Med anelsen om at jeg måske har gentaget mig selv, håber jeg at du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce