Annonce

Annonce

Svar: Godnat og morgenmad


6. januar 2009

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Livs mor

Når jeg ser tilbage på de tidligere brev du har sendt, så går det igen, at Liv hele tiden har været en pige, som spiser meget lidt. Jeg kan godt forstå at du synes det er frustrerende og hun har naturligvis også brug for mad og næring, men et eller andet sted så tænker jeg også at du er nødt til at acceptere at sådan er Liv. Hun er bare en pige, som ikke spiser særlig meget ...

Du skal naturligvis blive ved med at tilbyde hende lidt i hånden, lidt grød, mos, mad i stykker osv. som du også gør og nogle gange spiser hun så to bidder, andre gange ryger der så pludselig mere ned og det er okay.

Da morgenmaden er det største problem, så synes jeg du skal tilbyde Liv en flaske tidlig morgen, når hun vågner kl. 05. For det første er flasken let at spise, når man er træt og ikke rigtig kan overskue så meget andet og for det andet, så giver det trods alt mad i maven og dermed faster hun ikke. Det der er vigtigt er nemlig at hun ikke pludselig vender sig til helt at undvære og springer over og pludselig ikke indtager noget som helst i 8-10 timer (hvilket jeg jo ved at hun har gjort før). Det er netop vigtigt at hun får bare lidt, at hendes krop vender sig til at indtage lidt føde og så er lidt altså bedre end ingenting også selvom du synes det er meget lidt :o)

Da hun virker til gerne at ville selv og derfor gerne selv forsøger med en ske, så kunne du måske prøve at tilbyde hende en gaffel. Det er lettere at spise med gaffel end ske ... Faktisk har jeg set en anden lille pige på 7 måneder spise rigtig flot med gaffel, så måske Liv også hører til dem. Det er da et forsøg værd :o)

Med hensyn til søvn, så vil de fleste børn i 7 måneders alderen have behov for kun at sove 2 gange dagligt. En formiddagslur og en middagslur. Sammenlagt vil de to lure ofte vare måske 3½ time og om natten vil barnet så sover et lidt længere stræk, måske 11 timer. Altså ca 14½ times søvn i døgnet.

Liv sover ofte 2 timer om formiddagen (9-11) og igen to timers middagslur (13-15) og derudover sover hun fra 17-17.45. Det er næsten 5 timers lur i løbet af dagen. Det er altså rigtig meget i forhold til hendes alder.

Det må hun naturligvis gerne, men det er sandsynligvis derfor du oplever problemer med at få hende til at sove om aftenen og også oplever problemer med at få hende til ...


Annonce

... at sove lidt længere om morgenen. Hun lyder til at have en lidt uhensigtsmæssig rytme, som påvirker både hendes nattesøvn og måske hendes indtag og lyst til mad - i hvert fald morgenmad.

Du skal derfor overveje, hvorvidt du vil til at afkorte hendes lure om dagen lidt og i stedet arbejde på en rytme, hvor hun sover længere og lidt mere sammenhængende om natten. Det der skulle komme ud af dette er en mere oplagt og kvik pige, som har lyst og energi til at starte dagen, når dagen rent faktisk starter.

Jeg er ikke helt klar over hvordan du har det med at skulle vække Liv. I princippet skal børn jo ikke vækkes, men skal have lov til at sove, når de sover. Det er dog også sådan, at hvis man skal ind og ændre på deres rytme, så er man nogle gange nødt til at vække børn.

Vi har en cirkadisk rytme. Det er den cyklus vi har, det er vores indre ur. Den cirkadiske rytme styres af mange ting og den følger ofte et bestemt mønster - niveauet af hormoner er forskelligt efter tidspunktet på døgnet, vores kropstemperatur varierer, hvornår vi går på toilettet følger et bestemt mønster. Det samme gør vores appetit, blodtryk osv. Det er altså ikke tilfældigt hvornår vi føler os trætte, udhvilede, sultne osv.

Lys har stor betydning for vores cirkadiske rytme. Lys fortæller os noget om hvornår vi skal være vågne og hvornår vi skal sove. Derfor er det rigtig godt med dæmpet belysning, nedrullede gardiner osv. når det er sengetid og lys om morgenen, hvor dagen skal starte.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aktiviteter, hvornår vi laver noget, at der sker noget omkring os osv. er med til at bestemme hvornår vi er vågne.

Mad vi spiser, visse måltider hører bestemte tidspunkter til samtidig med at mad er vigtigt i forhold til at vi føler os mætte og trætte. Det hele hænger sammen.

Jeg synes derfor du skal overveje om du skal forsøge at afkorte Livs søvn om dagen, så hun i stedet for at sove næsten 5 timer, begynder at sove 3½ time. Det vil sige f.eks. kun 1-1½ times formiddagslur og så en middagslur på 1½-2 timer og powernappen om eftermiddagen springes over.

for at det ikke skal være alt for stor en omvæltning for hende, så kan du forsøge at afkorte lurene med 15 minutter af gangen, så du på den måde tager det lidt i etaper.

Rigtig meget held og lykke med hende fortsat og jeres nye projekt med nye rutiner :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for dine altid gode råd, det har virkelig hjulpet os til at få styr på hverdagen.

Tak fra mor til dreng på 5 måneder.


Annonce