Svar: Hidsighedsanfald
Kære Maiken
Små børn har temperament og i 10 måneders alderen oplever man ofte dette folde sig ud, det er især i denne alder at forældre første gange oplever at den lille baby pludselig er blevet et lille meget selvstændigt barn, som tydeligt har sin egen vilje og selvstændighed og man kan godt som forældre stå og kigge på sin lille skat og tænke "Hvem er den pige?" fordi man pludselig ser nogle sider, som man aldrig har set før.
Det handler, som du selv er inde på, om at barnet netop i denne alder tydeligt viser egen vilje og lyst til medbestemmelse. Man ser det på puslebordet, barnet nægter at få bleen af, man ser det ved spisebordet, barnet nægter at åbne munden for skeen og vil spise selv og man ser det når barnet skal sove, hvor mange børn også protesterer voldsomt. Ligesom man også ser det ved tandbørstning, påklædning af tøj osv.
Visse ting kan vi som voksne trumfe igennem, fordi vi er stærke nok og rent fysisk kan holde barnet trods protest og her kan det nogle gange godt komme til at virke som et overgreb. visse ting skal gøres også selvom det koster gråd - numsen skal vaskes, når den er fyldt med afføring, tænderne skal børstes så man ikke får huller osv. og så må man nogle gange holde barnet og få det gjort - trods protest. Men det er dog altid en god idé at se om ikke man kan få det gjort mindre dramatisk.
Ofte kan man, som du også selv nævner I forsøger - aflede barnet. Det kan hjælpe at give jeres datter noget at kigge på, holde i hånden osv. så hun er optaget af det og ikke så meget af at I f.eks. skifter hende. Nogle gange må man gå på kompromis og finde lidt alternative løsninger. I forhold til bleskift, så kan det være at skifte til buksebleer og lade hende stå på gulvet ...
... og blive skiftet, når hun kun skal have skiftet en tisseble. I forhold til tandbørstning, så kan det være at lægge hende på sofaen imens, forsøge med en elektrisk tandbørste eller hvad man nu kan finde på for at det skal lykkes mere roligt.
Et eller andet sted skal hun naturligvis lære at tingene ikke altid kan gå efter hendes hoved og at I bestemmer, men hun er stadig så lille at hun ikke kan forklares hvordan ting hænger sammen og ikke kan forholde sig til hvad I siger. Derfor er det rigtig vigtigt at I forsøger at gøre situationen så behagelig som muligt og når det kniber med det, så gør det så kortvarigt som muligt. Få skiftet den ble og børstet de tænder og nus og kram hende så bagefter. Lad være at trække tiden for meget ud, få det overstået og vis hende så, at I sagtens kan rumme hendes frustration, at I ikke bærer nag men stadig er rigtig gode venner og er der 100 pct for hende.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er helt rigtigt ikke at skælde hende ud, men i stedet give hende masser af fysisk kontakt. Berøring sætter gang i en masser processer i hendes lille krop og får hende til at slappe af. Det er med til at danne nogle forbindelser i hendes hjerne, som på sigt vil gøre at hun bedre kan bevare roen og overblikket, men det er noget som tager tid (år) og I er kun i begyndelsesfasen ... :o)
Prøv også om I kan få hende til at hjælpe til, når hun f.eks. skal skiftes så bed hende om at løfte numsen, prøve at komme lidt creme på selv osv. så hun føler hun er en del af det der foregår. Det samme med tandbørsten, prøv at guide hende så hun selv får lov til at komme lidt tandpasta på osv. Hendes protest handler nemlig ofte om at hun gerne vil selv.
Håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Passiv rygning og børn
Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.
Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.
Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...
Hofteklik
Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.
Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!
Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)
Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.